Stuursma en Doornbos winnen Hippolytusrun

lydiadoornbos
Het winnende duo is op weg naar de finish (foto: Menne Tillema.)

Jan Stuursma uit Sappemeer (35.16 minuten) en Lydia Doornbos uit Appingedam (42.39 minuten) hebben woensdagavond de 14e editie van de Hippolytusrun in Middelstum op hun naam geschreven. Aan de wedstrijd, onderdeel van het BuurContact Loopcircuit deden 216 deelnemers mee, alsmede een vijftigtal basisscholieren. Zij probeerden op een parcours van tweehonderd meter zoveel mogelijk geld bijeen te lopen voor een door hun school gekozen goed doel.

Nadat oud-marathonschaatser Lammert Huitema uit Roden het startschot had gelost, ging het gezelschap onderweg. De weersomstandigheden waren prima. Het werd al snel duidelijk dat er bij de mannen maar twee kandidaten zouden overblijven die om de eerste plaats zouden strijden. Het verschil met de rest van het veld was na een ronde van vijf kilometer namelijk al wel gemaakt. Stuursma moest Gerben Vermeij uit Leens lange tijd naast zich dulden, maar wist hem uiteindelijk toch te lossen. De Sappemeerster kwam na 35 minuten en 20 seconden als eerste over de streep. Vermij finishte 17 seconden later. Kim Meijer uit Zuidwolde completeerde het podium.

Pieter Jan Kooi uit Loppersum was in de klasse Heren 40+ de sterkste. Kantster Remco Oost gaf meer dan een halve minuut prijs, maar bleef wel stad-Groninger Mark Spruit voor die naar de derde plaats op het ereschavot snelde.

Het podium in de klasse Heren 50+ werd gevormd door winnaar Klaas Brouwer, Henry Perdok uit Norg (2) en Delfzijlster Siemon Hinrichs (3). Stadjer Karel Edens zegevierde in de klasse Heren 60+. Hij bleef zijn plaatsgenoten Gerard van Alteren en Henk Smit voor.

Lydia Doornbos liet er bij de dames geen misverstand over bestaan wie de hoogste trede van het ereschavot zou beklimmen. Haar voorsprong op de nummer twee Gwenda Vasse uit Groningen bedroeg maar liefst vijf en een halve minuut. Lianne Zijlstra pakte de derde plek. Bij de Dames 40+ was Christien Koning de snelste van het gezelschap. Zij wist Simone Binnema (Eenrum) en Elise Kool uit Loppersum voor te blijven.

Gonny Houtman was in de klasse Dames 50+ weer eens ouderwets op dreef. Frouk van Dijken (Loppersum) en Sabine Oudman (Bedum) probeerden wel om de Winsumse bij te houden, maar konden niet op tegen de suprematie van de atlete.

De vrouwen van Artemis blijven het overigens goed doen in de hardloopwedstrijden. Voor de 10 kilometer hadden zich zes Artemissers ingeschreven. Harmjan Postmus (Vierhuizen) was hiervan de rapste. Hij kon goed leven met zijn tijd van 43.51 minuten. Simone Binnema (Eenrum), in de voorbereiding op de zaterdag in Zwolle te houden halve marathon, bevestigde andermaal haar goede vorm. Voortbordurend op nieuwe loopschema’s realiseerde zij ondanks een stevige bries in het buitengebied met een tijd van 44.02 minuten een persoonlijk record. Zij verbeterde haar oude toptijd en haar eigen clubrecord bij de Vrouwen 40 met 4 seconden. Deze tijd was goed voor een tweede plaats bij de Vrouwen 40 en een derde plaats bij de vrouwen overall.

De winst in deze categorie ging naar de door Ben Stellingwerf uit Onderdendam gehaaste Groningse Christien Koning in 43.38 minuten. De derde plaats was voor Elise Kool uit Loppersum in 46.46 minuten. Anderhalve week na haar zege in de Edinburgh Marathon eindigde Gonny Houtman bij de Vrouwen 50 dus opnieuw op de hoogste trede van het erepodium. Met een tijd van 46.42 minuten was de Winsumse maar liefst 6.49 en 8.11 minuten sneller dan de nummers twee en drie. Ab Slagter (Uithuizen) met 49.11 minuten, Grietje Dijkmans (Winsum) met 59.53 minuten en Ilona Stoepker (Winsum) met 1.05.33 uur completeerden de Artemis-afvaardiging op de 10 kilometer.

Op de 5 kilometer vertrokken ook zes Artemissers. Marnix van den Brink (Groningen) noteerde dit jaar al zijn tiende persoonlijke record. De Groninger finishte op deze afstand na 22.04 minuten. Een verbetering van zijn oude toptijd met 24 seconden. Wim Ammeraal (Leens) volgde met 22.34 minuten. Mariëlle Bakema (Winsum) liep haar eerste officiële wedstrijd onder de vlag van Artemis en kwam binnen na 28.43 minuten. Ineke Rutgers, Ellen Stäbler en Klazien Korhorn, allen uit Winsum, passeerden de eindstreep na 31.42 minuten, 32.33 minuten en 35.25 minuten. De snelste man en vrouw op de 5 kilometer waren respectievelijk Ricardo Damminga uit Baflo in 19.12 minuten en Petra Maarsingh uit Zuidhorn in 20.38 minuten.

 

No Replies to "Stuursma en Doornbos winnen Hippolytusrun"