Fotofinish beslist Damster Stadsloop

Tweevoudig winnaar Philip Langat gaat hier nog aan de leiding, maar zal de vlak achter hem liggende John Langat uiteindelijk voor moeten laten gaan.

Als er ooit teruggekeken wordt op een Damster Stadsloop, dan zal de editie van dit jaar zeker als een van de meest memorabele worden beschouwd. Tot aan de streep was namelijk onduidelijk wie er als eerste over de meet zou komen. Dat bleek uiteindelijk John Langat te zijn. Hij versloeg tweevoudig winnaar Philip Langat met een nauwelijks waarneembaar verschil.

‘Het kan spannend worden’, vertelde Klaas Oudman van de Stadsloop Appingedam voorafgaande aan de negentiende uitgave van het loopevenement. Natuurlijk had men graag gezien dat het twee jaar geleden gevestigde parcoursrecord uit de boeken gelopen zou worden. De 27.37 minuten van van Geoffrey Mutai uit 2013 sneuvelde echter niet, maar spannend was het wel wat de vele toeschouwers te zien kregen. Ze hoopten op een echte wedstrijd en werden op hun wenken bediend.

stadsloopdamesOudman glunderde na afloop van oor tot oor. Halverwege de loop van tien kilometer zag het er nog niet naar uit dat de atleten een tijd binnen de 28 minuten zouden lopen. Nadat de helft er op zat, gaven de lopers echter gas bij en bleek John Langat uiteindelijk over de meeste reserves te beschikken.

Tot groot enthousiasme van de toeschouwers joegen hij en Philip Langat elkaar op naar een fenomenaal eindschot waarin John Langat zijn lichaam net iets eerder over de finish wist te drukken. Het was zijn eerste officiële 10 kilometer.

De beide Kenianen waren uiteraard blij met het resultaat, al gaf Philip Langat toe dat hij graag een derde zege aan zijn palmares had toegevoegd.

De uit Ethiopië afkomstige Dibabe Kuma kwam als eerste vrouw over de finish. Zij legde het parcours af en 32.11 minuten. Achter kwamen de Keniaanse vrouwen Elizeba Cherono (32.12) en Caroline Kelal (32.24) als respectievelijk tweede en derde over de finish.

De loop zal volgend jaar, als men het 20-jarig jubileum viert, waarschijnlijk een iets ander parcours gaat krijgen. Met name het stuk door de wijk over het voormalige kazerneterrein is punt van discussie.

De strijd om de beste Damster moest een wedstrijd binnen de wedstrijd worden, maar van spanning was geen sprake. Gerard Vos was bij de heren veruit de sterkste en liet met 33.46 een nieuw persoonlijk record aantekenen. Stadsgenote Lydia Doornbos liep naar een winnende 41.48 minuten.

No Replies to "Fotofinish beslist Damster Stadsloop"