Omlandia wil goede start vervolg geven

Na de 2-3 zege bij promovendus Groen Geel heeft Omlandia de eerste punten van het seizoen binnen weten te harken. Tegen Friese tegenstanders gaat dat doorgaans echter een stuk lastiger en dus wacht Omlandia zaterdag op basis van de statistieken een lastig thuisduel tegen BCV. De ploeg uit Bergum opende het seizoen net als de Ten Boersters ook tegen een promovendus. Tegen Leeuwarder Zwaluwen werd het 1-1.

door Merijn Slagter

Statistieken, je wint er geen wedstrijden mee. En toch kunnen ze soms van grote invloed op een wedstrijd zijn. Nu tellen de uitslagen die Omlandia vorig seizoen tegen Friese ploegen wist neer te zetten dit seizoen niet meer mee, maar feit was wel dat Friese tegenstanders Omlandia het vuur beter aan de schenen wisten te leggen dan menig andere tegenstander. Van de acht duels tegen respectievelijk Broekster Boys, Buitenpost, Balk en BCV werden er in totaal vijf duels verloren.

Tegen Broekster Boys werd gewonnen en gelijkgespeeld, maar de equipe uit Damwoude is inmiddels gedegradeerd naar de tweede klasse. Blijft over dat er ook nog een keer van BCV – zaterdag de tegenstander van Omlandia – gewonnen werd. En dat gebeurde vorig jaar in eigen huis. De wijze waarop was echter opmerkelijk, want de enige goal die werd gemaakt kwam van Martin Oudman, die de bal á la Maradona met z’n hand achter de verbouwereerde goalie van BCV werkte. Het voorval ontging de scheidsrechter, maar leverde Omlandia wel de winst op. Maar nee, makkelijk ging het niet. En dat zal ook zaterdag zeker niet het geval zijn.

Ook de confrontatie met Groen Geel leek afgelopen weekend op voorhand geen eenvoudige te worden. Eigenlijk is geen enkel duel in de eerste klasse E eenvoudig te noemen, maar dat terzijde. Vorig seizoen verloor Omlandia in de winterstop nog een oefenduel van de upcoming giant op Corpus den Hoorn en dus waren Robbie Wentink en consorten gewaarschuwd. Toch ging het in de praktijk iets eenvoudiger. Met rust leidde Omlandia door een treffer van Iven Nienhuis al met 0-1 en binnen één minuut na de pauze leken Dennis Loer (0-2) en Jeroen Haan (0-3) het duel al vroegtijdig te beslissen.

Niets bleek echter minder waar, want Groen Geel maakte het via Rik Spekken en Peter Kersing nog spannend. Maar verder dan 2-3 kwamen de gastheren niet. Opvallend was dat Omlandia tegen Groen Geel enigszins terughoudend, maar compact speelde en vooral vanuit de reactie gevaarlijk was. Die speelwijze vormt voor Wentink echter niet meteen een succesformule voor de komende duels. ,,In sommige wedstrijden word je meer gedwongen om verder in te zakken dan in andere. Tegen Groen Geel pakte dat goed uit en werden we gevaarlijk in de tegenaanval. Wedstrijden winnen doe je door dezelfde gedachte te hebben. Als je dan je eigen kwaliteiten afzet tegen de zwakte van de tegenstander, zie je dat dit goed kan uitpakken. Dit gebeurde zaterdag direct na rust. Dat de wedstrijd na de 0-3 nog bijna uit handen werd gegeven, was onze eigen schuld. Een tegenstander die veertig minuten niets meer te verliezen heeft, denkt minder aan verdedigen en gooit alles op de aanval. We kunnen onszelf verwijten dat we geen vierde goal wisten te maken, anders hadden we het duel definitief op slot kunnen gooien’’, vond Wentink na afloop.

Adequaat
Door de zege op Groen Geel is Omlandia de competitie goed gestart. Opgeteld met het gegeven dat er ook in het bekertoernooi verdienstelijk werd gepresteerd met een 2-0 zege op Rolder Boys, een 5-2 nederlaag bij Achilles 1894 en een 1-1 gelijkspel bij ACV, kan de seizoenstart al als aardig geslaagd beschouwd worden. Wentink: ,,Ik ben zelf redelijk tevreden over de voorbereiding. In twee oefenwedstrijden en drie bekerwedstrijden hebben we veel goede dingen laten zien en omdat Rolder Boys lange tijd tegen ACV op voorsprong stond, mochten we zelfs een paar uur hopen op een volgende ronde. Bij een aantal spelers waren er wat kleine klachten aan het einde van de voorbereiding, maar door dit tijdig aan te geven konden we adequaat handelen en ze op tijd aan hij herstel laten werken. Daardoor hebben we nu een relatief fitte groep aan de start van de competitie en hopelijk plukken we daar de vruchten van.’’

Omlandia’s volgende tegenstander BCV kende zaterdag tegen promovendus Leeuwarder Zwaluwen geen eenvoudige middag en kwam in eigen huis op achterstand. Gelukkig voor de Bergumers wist Jelte van der Wal de stand later nog gelijk te trekken. Ook na de 1-1 volgden nog kansen, waarbij BCV misschien nog wel het meest goed wegkwam, maar de puntendeling werd na ruim negentig minuten definitief een feit. Waar Omlandia in het bekertoernooi nog aardig voor de dag kwam, daar kende de ploeg van Uilke Damstra een roemloze aftocht. Alle drie de duels tegen Hoogeveen (3-4), Be Quick’28 (4-0) en MSC (0-1) gingen verloren en daarmee wacht BCV nog steeds op de eerste officiële winstpartij van dit seizoen.

Een aderlating voor de Bergumers is dat aanvallende middenvelder annex aanvaller Robert Stelpstra de ploeg waar hij leerde voetballen deze zomer verruilde voor Harkemase Boys. Stelpstra wist in de voorbije seizoenen regelmatig zijn doelpuntje mee te pakken en kon de mooie stap naar De Bosk onmogelijk weigeren. Toch kon BCV ook versterkingen begroeten. De bekendste naam daarvan is de 31-jarige Jurjen Post, die van ONS Boso Sneek overkwam.

Omlandia kijkt uit naar het thuisduel met BCV, maar trainer Robbie Wentink wil nog niet verklappen of de Friese opponent op dezelfde manier zal worden bestreden als Groen Geel. ‘We komen in deze competitie een hoop verschillende ploegen tegen met allemaal hun eigen strategieën en speelstijlen. Vorig seizoen hebben we een goede en degelijke basis gelegd in onze manier van spelen en dat gaan we nu perfectioneren. Zo willen we een langer constant niveau in de wedstrijd halen, waarin wij bepalen wat er gebeurt en daardoor het tempo van de wedstrijd bepalen. Hoe BCV er ten opzichte van vorig seizoen voorstaat weet ik niet, dat zullen we zaterdag vast en zeker gaan zien’, aldus de coach.

Omlandia-BCV start zaterdag om 14.30 uur aan de Sportlaan in Ten Boer. Scheidsrechter Jager heeft de arbitrale touwtjes in handen.

No Replies to "Omlandia wil goede start vervolg geven"