Appingedam sterk op eigen veld

Appingedam heeft de eerste thuiswedstrijd van deze competitie op overtuigende wijze weten te winnen. Het stad-Groninger SV Lycurgus van trainer Jan Potma werd met een duidelijke 5-0  nederlaag naar huis gestuurd. Jivan Vroom scoorde drie keer voor de gastheren.

Het keurkorps van trainer Gerard Zeeman had nog wat recht te breien. Er kon immers gerust van een valse competitiestart gesproken worden na de 4-0 nederlaag van vorige week bij vv Groningen.

Lycurgus bleek de ideale tegenstander om een en ander te corrigeren. De Stadjers bouwen aan een nieuw team en hebben nog niet de automatismen waarover Appingedam wel beschikt. ‘Als je de beide elftallen moet vergelijken, dan bouwen wij nog aan het fundament terwijl Appingedam al op de bovenverdieping zit’, sprak Potma na afloop van de wedstrijd. Hij roemde de kwaliteiten van met name Jivan Vroom. ‘Als hij zich volledig op het voetbal richt, ben ik er van overtuigd dat hij de hoofd- of de topklasse aan kan’, aldus de Bafloër

Zijn team kreeg wel wat mogelijkheden, maar kon de Damsters gedurende grote delen van de wedstrijd amper bijbenen. De eerste goal viel in de 22e minuut door toedoen van Yunus Ciftci. Hij werd door Ahmed Mohammed voor de goalie van de gasten gezet en maakte geen fout: 1-0.

Danny de Vries had zijn aandeel in het eerste bedrijf veel glans kunnen geven, maaar besloot twee keer op de paal te mikken. Na 35 minuten werd de marge verdubbeld. De voorbereiding was van De Vries, het voltooien van de actie van Vroom: 2-0.

Lycurgus kon geen potten breken. Het kon niets anders doen dan tegenhouden. Van een fatsoenlijke opbouw was amper sprake. Ook na de pauze was er maar een ploeg die voetbalde. Appingedam wilde en kreeg meer. De derde goal kwam vanaf elf meter tot stand. De Vries werd binnen het strafschopgebied onderuit gehaald door Matthijs Pijper en besloot de toegekende penalty zelf te nemen. Hij zorgde voor 3-0.

Na driekwart wedstrijd stond de 4-0 op het bord. Een Damster aanval leek afgeslagen. De bal werd opgepikt door Vroom, die zich geen moment bedacht toen hij de sluitpost van Lycurgus te ver voor zijn doel zag staan. Drie minuten voor het laatste fluitsignaal was het opnieuw raak en ook nu was Vroom de gevierde man: 5-0.

Zeeman was na afloop goed te spreken over de prestatie van zijn manschappen. ‘We hadden nog wat goed te maken en dat hebben we goed opgepikt. De overtuiging was er en aan de scherpte mankeerde ook niks. Ook in deze hoogte was de overwinning meer dan verdiend’

Voor Jan Potma was er minder reden tot lachen. ‘We wisten op voorhand dat we het heel erg moeilijk zouden krijgen. Onze ploeg moet nog tot een team uitgroeien. Die kans hebben we in de voorbereiding niet gekregen en dat werkt door in de competitie. Maar hoe dan ook, tegen Appingedam viel er voor ons weinig eer te behalen.’

* Appingedam – SV Lycurgus 5-0 (2-0). Yunus Ciftci 1-0; Jivan Vroom 2-0;  Danny de Vries 3-0; Jivan Vroom 4-0; Jivan Vroom 5-0.

No Replies to "Appingedam sterk op eigen veld"