De Pelikanen vloert zwak Appingedam

De Pelikanen heeft gastheer Appingedam opnieuw op een ontluisterende nederlaag getrakteerd. De 1-3 eindstand doet anders vermoeden, maar kon geenszins verbloemen dat de thuisclub met name in het eerste bedrijf bedroevend zwak speelde. Voordeurdeler Peli was op alle fronten de betere ploeg. De gasten stonden halverwege met 0-3 aan de leiding. Na de doelwisseling sloeg de vermoeidheid kennelijk toe, want zelfs met een man meer kon Peli niet meer de kracht op te brengen om de witzwarten op eigen veld te vernederen. Damster Jivan Vroom werd na de thee met rood van het veld gestuurd. 

Het was in de eerste minuten even aftasten, maar al snel wist iedereen wat hem te doen stond en ging het gas er vol op. Aan de zijde van De Pelikanen althans, want Appingedam leek niet in de gaten te hebben wat er geboden moest worden. Ze werden met name op rechts compleet overlopen en keken na tien minuten al tegen een achterstand aan. Een corner van Ruben Keizer leek niet zo moeilijk te zijn, maar Marc Huft besloot te bukken en Doan Ibraimi liep zijn doelman in de weg. Zonder dat er verder ook maar iemand aan de bal kwam, plofte het speeltuig in het net: 0-1.

Ook na die treffer was er geen herstel zichtbaar bij Appingedam. De thuisclub was overal veel te laat bij, miste elke vorm van agressie en passie en verloor de duels veel te simpel. Reza Fambrene was de tweede Pelikaan die doelman Robbin Kuipers probeerde te verschalken. Zijn schot werd echter naast het doel gebokst.

Het zou uitstel van executie blijken te zijn. Zonder dat Appingedam er ook maar een fatsoenlijke kans tegenover had weten te plaatsen, kwam De Pelikanen opnieuw tot scoren. De aanval was lang van opzet, maar uiteindelijk werd de bal vanaf de linkerkant door Ruben Keizer voor de kooi van Kuipers gelepeld. Daan de Groot pikte de bal op en schoof het leer binnen: 0-2.

De bezoekers, die met een flinke bries in de rug speelden, hadden de wind goed in de zeilen en gingen op jacht naar meer.  Er was ruim een half uur gespeeld toen Appingedam eindelijk een mogelijkheid kon laten noteren. Danny de Vries schoot echter een gat in de lucht in plaats van de voorzet van Kevin Reiffers achter goalie Rody Bos te schieten.

Trainer Gerard Zeeman besloot nog voor de pauze in te grijpen. Hij slachtofferde Robert Zuidema en verving hem door Swendly Martina. Veel hielp het allemaal niet. Sterker nog, met wat meer fortuin had Daan de Groot in de 36e minuut voor de derde treffer gezorgd, maar kwam een teenlengte te kort om Kuipers opnieuw te passeren. Vlak voor rust was het alsnog raak. Ronald Hund strafte een slippertje van Kuipers af en gooide het duel definitief in het slot: 0-3.

Dat Appingedam iets moest doen om er in het tweede bedrijf nog iets van te maken, was wel duidelijk. De gastheren kregen het echter niet voorelkaar om De Pelikanen de duimschroeven echt aan te draaien. Het speelde krachteloos en zonder een greintje fantasie. De vertwijfeling viel bijna van het gezicht van trainer Gerard Zeeman af te scheppen. Hij kon schreeuwen wat hij wilde, maar zijn team was niet vooruit te branden.

De Pelikanen viel na de thee ver terug. Het had voor de pauze met de krachten gesmeten en kreeg nu met de gevolgen te maken. De bal in bezit houden bleek ineens heel moeilijk te zijn. Het tweede bedrijf was van beide kanten dan ook niet om aan te zien. Dat mocht vooral Appingedam zich aanrekenen. Behalve wat vrije trappen van Roy de Groot wisten de gastheren niets noemenswaardigs te creëren.

Na een klein uur spelen kreeg Jivan Vroom rechtstreeks rood nadat hij Ronald Hund op het middenveld onderuit had gehaald. De actie van Vroom kwam nadat Hund hem had gehaakt, waarbij beiden op de grond belandden. De toch al gefrustreerde Vroom maakte daarna een trappende beweging. Scheidsrechter Benjamins stond met de rug naar het voorval toe en had het dus niet zien gebeuren. De assistent-scheidsrechter, de KNVB had het arbitrale trio aangewezen, zag het incident echter bijna onder zijn neus plaatsvinden en op diens advies kon Vroom vertrekken. Mocht Appingedam nog illusies koesteren, dan waren die met deze domme actie van Vroom helemaal teniet gedaan.

En toch zou de thuisclub nog dichterbij komen. Uit een corner van Roy de Groot wist Danny de Vries in de 82e minuut de 1-3 binnen te koppen. De eigen supporters namen niet eens de moeite om te juichen. Ze waren met recht teleurgesteld in hun favorieten.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Benjamins vierde men bij De Pelikanen een klein feestje. Appingedam-coach Gerard Zeeman was razendsnel vertrokken. Hij wilde geen commentaar leveren op de wanprestatie van zijn team. Zijn gelaatsuitdrukking liet echter niet veel te raden over. De Damsters gaan zaterdag op bezoek bij Poolster en zullen, zoals het alom bekende cliche luidt, uit een heel ander vaatje moeten tappen om een goed resultaat te boeken. Ze kunnen er in ieder geval op rekenen dat de geelzwarten minimaal net zo fel op het keurkorps van Zeeman zullen klappen als De Pelikanen heeft gedaan.

* Appingedam – De Pelikanen 1-3. Ruben Keizer 0-1; Daan de Groot 0-2; Ronald Hund 0-3; Danny de Vries 1-3

No Replies to "De Pelikanen vloert zwak Appingedam"