NEC Delfzijl lijkt op weg naar herstel

Het is nog te vroeg om de vlag te hijsen en van een wederopstanding te spreken, maar NEC Delfzijl lijkt de weg omhoog te hebben gevonden. Uit de laatste vier wedstrijden werden zeven punten verzameld. Zaterdag kreeg het bezoekende Klazienaveen met 2-1 klop.

De beroerde start die het team van trainer Erwin Heerlijn dit seizoen heeft meegemaakt leidde eigenlijk nimmer tot onrust. Zelfs niet toen er na vierwedstrijden nog geen enkel winstpunt genoteerd kon worden. De fusieclub bleef in eigen kunnen geloven. ‘Vroeg of laat gaat het kwartje vallen. Daar ben ik van overtuigd’, vertelde Heerlijn enige tijd geleden.

Alles goed en wel, maar uiteindelijk tellen de resultaten en die kon NEC Delfzijl tot voor kort niet overleggen. Het omver kegelen van het Zuidwolder ZZVV leek niet eens een huzarenstukje, want de Drenten hadden ook een hele slechte periode met vijf nederlagen op rij. Na de geflatteerde thuisnederlaag tegen Noordscheschut volgde een uitzege op FC Meppel en nu was het dus Klazienaveen dat geveld werd.

Reinier Schumer opende na een kwartier spelen de score. Hij stond elf aan de basis van het eerste doelpunt. Klazienaveen bouwde aan een aanval, maar zag deze door Schumer onderbroken worden. De bal die hij wegkopte, belandde bij Edwin Hodzic. Schumer was intussen mee naar voren gesprint, kreeg het speeltuig retour en schoot vervolgens beheerst raak: 1-0.

Na een half uur spelen werd de marge verdubbeld. Een aanval over links leverde balbezit op voor Nino Tualena. Diens voorzet op Kris Klasens werd van dichtbij in het dak van het doel gejaagd: 2-0. Voor de thuisclub, die zeker niet slecht speelde, was het een ongekende weelde. Ook nummer drie leek op het scorebord te zullen verschijnen, maar de voltreffer van Schumer werd wegens buitenspel afgekeurd.

Aan Klazienaveen de taak om een passend antwoord te verzinnen. De gasten probeerden het wel en probeerde NEC met diepgaande middenvelders en veel bewegende mensen het leven zuur te maken. De gastheren gaven echter weinig weg en wist eigenlijk redelijk eenvoudig stand te houden.

Na de doelwisseling verwachtte NEC Delfzijl een furieus Klazienaveen aan de start van het tweede bedrijf. De druk op het doel van de thuisclub werd wel groter, maar men stond goed gegroepeerd te spelen. Erwin Noordhof en Edwin Hodzic kregen prima mogelijkheden om de score uit te breiden, maar misten de scherpte.

Het tij leek te keren toen Ruben Stam met zijn tweede geel van het veld werd gestuurd en NEC Delfzijl nadrukkelijk achteruit ging lopen. ‘Je wilt dat liever niet, maar het is wel verklaarbaar. Er moest nog een kwartier worden gespeeld en daarin wil je de voorsprong liever niet prijs geven’, aldus Heerlijn.

Tien minuten voor het laatste fluitsignaal kwam Klazienaveen dichterbij. Pieter Meijerhof zou een overtreding in het strafschopgebied hebben gemaakt. Vriend en vijand waren het over eens dat er niets meer had plaatsgevonden dan een simpele glijpartij, maar de fluitist van dienst besloot de bal op de stip te leggen. Ruben Strating schoot de toegekende strafschop binnen: 2-1.

De laatste minuten liep de spanning hoog op. Die werd niet alleen in het veld gevoeld, maar ook daar buiten. ‘We wilden het niet geloven dat we de wedstrijd nog uit handen zouden kunnen geven, maar de kans was heel reëel’, zegt Heerlijn.

Zijn team wist de winst echter over de streep te trekken en de ontlading binnen de gelederen van de thuisclub was na afloop dan ook groot. ‘Ons harde werken is beloond. Daarbij komt dat we iets gemakkelijker scoren. Dit geeft de burger weer moed’, sprak Heerlijn na afloop.

In hoeverre er sprake is van een doorzettend herstel, moet de komende weken blijken. Donderdag oefent NEC Delfzijl tegen MOVV, waarna er een vrij weekend volgt. Daarna wacht de Delfzijlsters een zware serie, te beginnen met een uitwedstrijd tegen ZFC Zuidlaren. Heerlijn: ‘Uiteraard hopen we dat we de stijgende lijn door weten te trekken. Eenvoudig zal het niet worden, maar met de resultaten van de afgelopen weken in het achterhoofd gaan we de komende tijd met een stuk meer zelfvertrouwen tegemoet.’

* NEC Delfzijl – Klazienaveen 2-1 (2-0). Reinier Schumer 1-0; Kris Klasens 2-0; Ruben Strating 2-1 (strafschop)

No Replies to "NEC Delfzijl lijkt op weg naar herstel"