Appingedam nipt langs Ouwe Syl

Als Appingedam komend weekeinde een echte wedstrijd wil maken van het duel met Pelikaan S., dan zal het team van trainer Gerard Zeeman zich van een hele andere zijde moeten tonen dan in het bekertreffen met Ouwe Syl, de nummer acht uit de 5e klasse B. De Friezen leken na een 3-0 achterstand uitgespeeld, maar kwamen terug tot 3-2. Een strafschoppenserie bleef de Damsters echter bespaard.

Op papier zou het voor Appingedam geen al te lastig karwei moeten zijn om de tegenstander uit Oude Bildtzijl aan de kant te zetten en het bekerduel niet meer waarde te geven dan een aardig tussendoortje op weg naar de tweestrijd met Pelikaan S. Daar had het ook alle schijn van, want de gastheren waren vanaf de aftrap de betere ploeg. Hoewel niet op volle oorlogssterkte, bleken de bezoekers geen partij te zijn voor de derdeklasser. Na enkele minuten spelen kopte Danny de Vries op de paal en miste Kevin Reiffers de mogelijkheid om de score open te breken.

Er was amper een kwart wedstrijd gespeeld toen Reiffers wel succesvol was. Doelman Herman Blonk moest het antwoord schuldig blijven op de kopbal die de Damster losliet na een corner van Roy de Groot: 1-0. De Groot had daarna zelf moeten scoren, maar strandde op de sluitpost. Die gemiste kans maakte hij meer dan goed toen hij, nadat er een overtreding op hem was begaan, zich met de toegekende vrije trap belastte. Het lukte hem weliswaar niet om zijn inzet te verzilveren. Goalie Blonk kreeg het leer echter niet klemvast, waarna Reiffers alleen maar hoefde af te stoffen: 2-0.

Er stond een dik half uur op de klok toen Denis Ibraimi op weg leek naar de derde Damster treffer van de middag. De toeschouwers maakten zich al op voor een klein feestje, maar op het moment dat hij oog in oog met doelman Blonk stond, floot de fluitist van dienst af. De voordeelregel die hij in eerste instantie had toegepast na een overtreding op De Groot, bleek in zijn ogen niet voldoende voordeel op te leveren.  Hij ontnam Ibraimi daarmee een unieke kans om het duel al in het eerste bedrijf te beslissen.

Na de doelwisseling was het andermaal doelman Blonk die een treffer van Appingedam in de weg stond, maar ook nu bleek dat uitstel van executie. De gebroeders Ibraimi waren verantwoordelijk voor de uitvoering van de 3-0. Het hakje was van Denis, de afronding van Doan. Wie er op gerekend had dat de thuisclub naar een grote zege zou uitlopen, kwam bedrogen uit. Appingedam leek het wel te geloven. De gastheren sloegen aan het knoeien en er bleef niets over van het goede spel in de eerste helft.

Er was nauwelijks een uur gespeeld toen Ouwe Syl iets terug wist te doen. Appingedam sloeg aan het knoeien waarna Auke Heidinga in balbezit kwam en het leer vanaf rechts voor het doel van Kuipers wist te krijgen. Gerbrand Smits verzilverde het buitenkansje: 3-1. De wedstrijd kantelde plotsklaps en kreeg een onverwachte wending toen de Friezen in de slotfase nog dichterbij wisten te komen. Althans, dat dacht men. Een voltreffer van Jan Koelmans werd echter wegens buitenspel afgekeurd.

Toch zou het de Bildtsters lukken er een spannende slotfase van te maken. Opnieuw werd er, na een goede aanval van de gasten, in de Damster defensie geknoeid en weer was het raak. Heidinga was andermaal de man van de voorzet en ook nu tekende Smits voor de goal: 3-2. De bezoekers kregen in de gaten dat er wellicht nog meer mogelijk was en zetten nog een keer aan.

Sigmar Clemencia had aan de ingeslopen onzekerheid bij de thuisclub een einde kunnen maken door de marge weer te vergroten, maar hij presteerde het om een honderd procent kans kinderlijk eenvoudig om zeep te helpen. Ouwe Syl claimde in de laatste minuten nog een strafschop toen er een overtreding op Koelmans werd gemaakt. Die kwam er niet en daarmee bleef de thuisclub een strafschoppenserie bespaard. ‘En dat was maar goed ook, want die hadden we waarschijnlijk nog gewonnen ook’, sprak men in het kamp van de vijfdeklasser.

Trainer Gerard Zeeman was na afloop duidelijk in zijn oordeel over de verrichtingen van zijn manschappen. ‘Er was eigenlijk niets aan de hand. We hadden het duel veel eerder moeten beslissen. Dit is gewoon een gebrek aan instelling. De mentale weerbaarheid van deze groep is niet groot. Dat zag je ook in het duel met De Pelikanen en het is een van de redenen waarom we ook geen kampioen zullen worden. Kennelijk is dit ons niveau.’

Dat Appingedam het zaterdag heel lastig gaat krijgen als men met dezelfde instelling de Oostwolders probeert te bestrijden, weet Zeeman maar al te goed. ‘Ik zal de bekerwedstrijd zeker nog met de jongens doornemen, maar of ik bang voor de confrontatie met Pelikaan S. ben? Nee, dat niet. Zij willen ook graag voetballen en ik reken er op dat mijn team er dan staat.’

* Appingedam – Ouwe Syl 3-2 (2-0). Kevin Reiffers 1-0; Kevin Reiffers 2-0; Doan Ibraimi 3-0; Gerbrand Smits 3-1; Gerbrand Smits 3-2

No Replies to "Appingedam nipt langs Ouwe Syl"