Freddy de Grooth velt Appingedam

Appingedam heeft op eigen veld een nederlaag geleden tegen het kwalitatief betere Pelikaan S. De nummer twee uit de derde klasse C wist het treffen met 0-4 te winnen. Grote smaakmaker binnen het team van de zieke trainer John de Hoop was Freddy de Grooth. Hij was twee keer trefzeker en een voortdurende plaag voor de Damster defensie.

Met een goed gevoel de winterstop in gaan. Dat was wat Appingedam voor ogen stond toen het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Hansen uit Haren had geklonken. De Damsters verkeren niet in de vorm die ze aan het begin van het seizoen etaleerden. Er zou heel wat strijd geleverd moeten worden om Pelikaan S. te kunnen bedwingen.

Dat deel van de opdracht slaagde in ieder geval wel. De gastheren waren strijdvaardig genoeg, maar misten vooral voorin de mannen die in staat zijn om een bal tegen het nylon te jagen. De Oostwolders hebben die wel en dat in de persoon van Freddy de Grooth. De goaltjesdief kan rustig als een fenomeen worden omschreven. Hard werkend en altijd op de juiste plek aanwezig. Soms verschrikkelijk irritant en dan weer geniaal.

De Grooth dacht na twee minuten al te scoren, maar werd teruggevlagd en –gefloten. Tot aan de 18e minuut gebeurde er eigenlijk niets opzienbarends. Behoudens een geblokt schot van Danny de Vries en een door goalie Ben Allal weggebokste corner van Roy de Groot had het publiek nog geen reden gehad om zich op te winden.

Dat was na een kwart duel wel anders. Appingedam bouwde aan een kansrijke aanval, mar stond zichzelf n de weg toen het aan de afrondende fase was begonnen. Wasim El Baroudi onderbrak de aanval en stuurde met een diepe pass Freddy de Grooth op avontuur. De spits bedacht zich geen moment en haalde rechts van het strafschopgebied ineens uit: 0-1.

Joni Assouline kreeg de volgende mogelijkheid nadat hij Roy de Groot op het verkeerde been had gezet, maar zijn schot was te zwak om doelman Robbin kuipers schrik aan te jagen. Appingedam probeerde het wel, maar kwam zelden echt gevaarlijk in het strafschopgebied van de gasten. Na een half uur spelen moest Kuipers al zijn talenten tonen toen hij kort achter elkaar drie corners moest verwerken. Hij kreeg in alle drie de gevallen zijn vingers nog tegen het speeltuig en voorkwam daarmee een vroege knock-out.

Oefenmeester Gerard Zeeman besloot in te grijpen en bracht de inmiddels 36-jarige Anthon Hoorndijk binnen de lijnen voor Kenan Aydinoglu. De routinier kon echter ook niet voorkomen dat het na een half uur opnieuw raak zou zijn. De bal werd vanaf rechts naar de linkerkant van het Damster strafschopgebied getransporteerd. De Grooth pikte het leer op en leek te wachten tot Achmed Mohammed zou uitstappen. Dat deed de verdediger en op het moment dat De Grooth de Damster voelde, viel de aanvaller als een blok beton tegen de grond. Fluitist Hansen deponeerde de bal op de stip, ex-Appingedammer Johannes Huisman voltrok vanaf elf meter het vonnis: 0-2.

Vlak voor rust onstond er een opstootje voor de dug-out van Appingedam waarbij Denis Ibraimi tegen een gele kaart aanliep. Kennelijk vond hij het daarna nog niet genoeg, waarna coach Gerard Zeeman er de neus wel vol van had. Hij haalde Ibraimi naar de kant en liet Justin de Vries opdraven.

Het was misschien maar goed ook dat vrij kort daarna het rustsignaal klonk, want de gemoederen waren behoorlijk verhit geraakt. De scheidsrechter had zijn handen behoorlijk vol aan het duel. Dat zou in de tweede helft niet veranderen. De emoties kregen nogal eens de overhand en dat leidde in de 62e minuut tot een rode kaart voor Joni Assouline. ‘Natrappen’, luidde de korte en bondige uitleg van de fluitist uit Haren.

Pelikaan S. moest met tien man verder, maar veel deerde dat de gasten niet behoudens wat schoten van afstand werd de defensie van de Oostwolders nauwelijks op de proef gesteld. Nadat Appingedam om een strafschop had geschreeuwd toen Danny de Vries tegen het gras belandde, was het in de 71e minuut opnieuw raak. Pelikaan S. kreeg een vrije trap. Doelman Robbin Kuipers besloot de muur zelf te formeren en liet zijn domein onbeheerd achter. De Grooth bedacht zich geen moment, besloot niet op het fluitsignaal van Hansen te wachten en mikte het speeltuig in het verlaten doel. Aan Damster zijde was men woedend, maar alle protesten ten spijt telde de treffer wel: 0-3.

Terwijl het aantal gele kaarten gestaag opliep, de irritaties bij Appingedam bleven groeien en enkele spelers krampverschijnselen begonnen te krijgen, werd er nog een strafschop aan Pelikaan S. gegeven. Petrit Hoxhaj sneed op links het strafschopgebied van Appingedam binnen, maar de doorgang naar het doel werd door Roy de Groot dichtgesmeten. Volgens de scheidsrechter was dat niet conform de regels gebeurd en dus mocht Hoxhaj zelf voor 0-4 zorgen.

Zo kreeg Appingedam een gevoelige tik op de neus van het geslepen voetballende Pelikaan S. De Damsters hebben tijdens de winterpauze iets om over na te denken. Men wil graag een stap verder, maar speelt te wisselvallig om als titelkandidaat te kunnen worden aangemerkt. Toch is dat wel het doel dat Zeeman nastreeft.

De coach heeft zijn contract met de Damster club met een seizoen verlengd. ‘Ik heb wel even getwijfeld, maar de chemie tussen de spelersgroep en mij is er nog. Samen proberen we dit seizoen op een mooie manier af te sluiten en de stap naar de tweede klasse te kunnen maken. En als het dit seizoen niet lukt? Dan moet het maar een jaar later. Daarna zal de fusie tussen De Pelikanen en Appingedam wel rond zijn een doen zowel Remy van der Wal als ik een stap terug. De nieuwe club moet dan maar beslissen wie ze aan het roer willen hebben. Mijn ambities reiken ver genoeg. Een eerste- of hoofdklasser lijkt me ook wel wat.’

* Appingedam – Pelikaan S. 0-4 (0-2). Freddy de Grooth 0-1; Johannes Huisman 0-2 (strafschop); Freddy de Grooth 0-3; Petrit Hoxhaj 0-4 (strafschop).

No Replies to "Freddy de Grooth velt Appingedam"