Artemis strijdt tegen elementen

De halve marathon van Egmond aan Zee staat bekend als een wedstrijd tegen de elementen. Dat was zondag niet anders. De 44e editie met 17.000 deelnemers uit 20 landen zal de boeken in gaan als een van de zwaarste sinds 1985. Dit jaar was het met name de stormachtige wind die de lopers parten speelde. Op het strand moesten zij vol tegen windkracht 7 opboksen.

Waaiervorming waarin de achterste lopers de keuze kregen of in het mulle zand te gaan lopen of terug te vallen naar de achterop komende groep was het resultaat. De lopers hadden bovendien veel hinder van stuifzand. De zeven kilometers over het strand tot de duinopgang bij Bakkum gingen dan ook in een slakkengang. De route voerde de deelnemers vervolgens gedeeltelijk voor de wind door de duinen terug naar Egmond.

Artemis stond met zeven leden aan de start die allemaal deze loodzware wedstrijd tot een goed einde wisten te brengen. Tom Houtman (Warffum) noteerde een keurige tijd van 1.41.22 uur. Zijn moeder Gonny (Winsum) finishte na 1.52.20 uur en werd hiermee vijfde bij de vrouwen 60. ‘Ik heb het nog nooit zo zwaar gehad op een halve marathon. Ik stond op het strand soms bijna stil. Mijn langzaamste tijd op de 10 kilometer, te weten 52.40 minuten, dateert van 1998. Ik had nu een tussentijd op de 10 kilometer van 56.05 minuten. Op de terugweg heb ik mij niet meer geforceerd en heb ik zonder problemen de wedstrijd uitgelopen’, aldus de toch tevreden Winsumse. Ze voltooide haar 350e hardloopwedstrijd, waarin 5493 kilometers werden afgelegd en waarbij 241 prijzen haar ten deel vielen.

Roelof Eltingh (Warffum) sloot zijn wedstrijd af in 2.06.21 uur. Nieuw lid Arjan Hegge uit Sauwerd liet 2.09.28 uur noteren. Uithuizer Jan Vos had het onderweg ook zwaar gehad en passeerde de finish na 2.10.05 uur. Bert Niemarkt werd bij de mannen 70 keurig tiende met een tijd van 2.20.57 uur. Vermeldenswaardig is nog de deelname van Oscar de Jong (Doodstil). Hij liep de halve marathon in 1.52.20 uur. Zaterdag nam hij deel aan de Egmond-Pier-Egmond ATB-race over het strand en liet voor de 40 kilometer een tijd van 1.24.44 uur aantekenen. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door de Ethiopiër Yekeber Bayabal in 1.08.08 uur. Zijn landgenote Genew Yalew was de snelste vrouw in 1.19.02 uur. Op bijgaande foto Tom en Gonny Houtman en rechts Jan Vos.

No Replies to "Artemis strijdt tegen elementen"