Bedumer Winterloop schrijft historie

De organisatie van de Bedumer Winterloop heeft zaterdag historie geschreven. De 6e editie van de jaarlijkse sponsorloop voor het KWF en UMCG Kanker Research Fonds heeft meer dan 59.000 euro opgebracht. Tienduizend euro meer dan de editie van afgelopen jaar. Daar waar men een beetje de gedachte had dat het plafond wel was bereikt, bleek het dus toch mogelijk om een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van de loop bij te schrijven.  ‘Dit is te gek voor woorden’, klonk het na de bekendmaking van het voorlopige eindresultaat.  

Een bak warme snert, dollen op een springkussen, de omgeving vanuit een hoogwerker bekijken, even knuffelen met de mascotte van FC Groningen of gewoon langs de kant staan kijken hoe veel hardlopers zich in het zweet liepen voor het goede doel. Rond het Versplein in Bedum leek het zaterdagmiddag wel een beetje kermis. Niets was echter minder waar. Het plein was het toneel van de Winterloop. De zesde editie wel te verstaan. Een recreatieve loop met een achterliggend doel. Geld inzamelen voor het goede doel, het KWF en UMCG kanker research fonds.

Het begon voor voorzitter Klaes Hoekstra van de Stichting Bedumer Winterloop allemaal met een keiharde confrontatie. Zijn vrouw Greetje werd in 2011 ongeneeslijk ziek verklaard. De man die altijd alles onder controle had, was die controle ineens kwijt. Hij voelde zich machteloos en gefrustreerd tegelijk. Machteloos omdat hij niets voor zijn vrouw kon betekenen. gefrustreerd vanwege het feit dat er gewoon onvoldoende geld voorhanden was om onderzoek te doen naar middelen om kanker te genezen of in in ieder geval beter te kunnen behandelen.

En zo ontstond het idee van de Winterloop. Greetje Hoekstra kon in 2012 nog een aantal ronden meelopen, maar overleed later dat jaar. De eerste loop leverde 13.000 euro op. Het afgelopen jaar kon men 46.263,08 euro overhandigen. Voor de zesde editie was de stichting voorzichtig met het noemen van bedragen. ‘We hebben ons voorgenomen om 30.000 euro op te halen. Dat zou al fantastisch zijn. Maar wil je het eerlijk weten? Ik hoop dat we historie schrijven. Hoe het echter ook uitpakt. Ik ben trots op Bedum en zijn inwoners.’

Amper een etmaal later werd bekend dat het beoogde doel was bereikt. De Winterloop heeft historie geschreven. Het definitieve bedrag is nog niet bekend, maar de teller staat inmiddels op ruim 56.000 euro. Het is een resultaat waar Hoekstra en al die andere vrijwilligers trots op kunnen zijn.

No Replies to "Bedumer Winterloop schrijft historie"