EemsmondSport eert sporthelden op uniek podium

De Stichting EemsmondSport Delfzijl heeft zaterdagavond de prijzen uitgereikt aan de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en het Sporttalent van 2015. Een en ander vond plaats tijdens de derde editie van het Noord-Groninger Sportgala in de Nicolaikerk in Appingedam. Onder het toeziend oog van enkele honderden belangstellenden, waaronder gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen en de wethouders van de gemeenten Appingedam, Winsum, Loppersum en Delfzijl, gingen de awards naar Fleur Medema (sportvrouw),  Chris Huizinga (sportman), De Eemsrakkers (sportploeg) en Kirsten Wessels (sporttalent).

‘Ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. We wisten wel dat deze editie meer leefde dan de twee voorgaande afleveringen, maar dit hadden we niet verwacht. Het enthousiasme was overweldigend, we hadden prima winnaars en iedereen was vol lof over de ambiance, de sfeer en de organisatie’, zegt voorzitter Nanko Kiel van EemsmondSport.

De meest bijzondere aspecten van de avond waren nog wel dat enkele genomineerden er alles aan hadden gedaan om bij het gala aanwezig te kunnen zijn. Vechtsporter Anne Kamminga uit Uithuizen, genomineerd voor de titel sportvrouw van het jaar, verdedigde zaterdagmiddag met succes haar Duitse titel en had er vervolgens een urenlange autorit voor over om de verkiezing te kunnen meemaken.

Volleybalvereniging DIO Bedum, kandidaat voor de titel sportploeg van het jaar, had ’s avonds in eigen huis moeten spelen, maar besloot het duel naar een ander tijdstip te verplaatsen om het feestje te kunnen meemaken. Ze wonnen weliswaar niet, maar waren snel over de teleurstelling heen en groeiden uit tot de smaakmakers van de avond.

Het bestuur van EemsmondSport is in zijn nopjes met het uiteindelijke resultaat, waarbij men benadrukt dat het de sponsors, sporters en vrijwilligers zijn die het sportgala dragen. ‘En daar zijn we hen zeer dankbaar voor. Natuurlijk zijn er altijd punten voor verbetering vatbaar, maar over het algemeen kunnen we stellen dat we een topavond hebben gehad’, zegt Kiel.

De winnaars per categorie:
Sporttalent:
1. Kirsten Wessels (Loppersum) 1077 stemmen, 2. Juan Scheper (Sauwerd) 1005, 3. Robin Heyes (Delfzijl) 765
Sportvrouw:
Fleur Medema (Appingedam) 1432 stemmen, Anne Kamminga (Uithuizen) 1131, Salima Rozema (Appingedam) 756
Sportman:
Chris Huizinga (Garnwerd) 857 stemmen, Lennart Blaauw (Appingedam) 769, Donny Westerdiep (Appingedam) 739
Sportploeg:
De Eemsrakkers (Holwierde) 1563 stemmen, DIO Bedum (Bedum) 993, TA Jan Ekema (Appingedam) 818

Tijdens het gala werd eveneens aandacht geschonken aan het initiatief van Ten Poster Ard Hofman die met zijn team Grunn tegen MS dit jaar de Mont Ventoux gaat beklimmen. Het indrukwekkende interview dat presentator Theo Sikkema met hem had, werd al fietsend afgenomen. Aansluitend werd het publiek gevraagd ruimhartig te doneren en werd het gesigneerde boek ‘Scherp’ van fotograaf Wouter Roosenboom bij opbod verkocht.

Voor de verkiezing van dit jaar zijn er 5263 formulieren ingevuld waarop in totaal 11905 stemmen uitgebracht Vorig jaar waren dit 3136 formulieren en een totaal van 5742 stemmen. De Stichting EemsmondSport Delfzijl is blij met de forse stijging en hoopt dat deze trend zich doorzet naar het volgende Sportgala. ‘We hebben hiermee andermaal aangetoond dat de amateursport behoefte heeft aan een dergelijk podium. Het is dan ook puur de verdienste van de sporters en hun aanhang dat we dit tot een succes hebben weten te maken’, zegt Kiel.

In welke vorm en waar het volgende sportgala wordt gehouden is nog niet bekend. De stichting wil graag vasthouden aan het plan om ieder jaar een andere gemeente aan te doen. ‘Daar gaan we de komende tijd over nadenken. Zeker is in ieder geval wel dat het een van de Noord-Groninger gemeenten gaat worden, want EemsmondSport is en blijft van de regio’, aldus de preses.

Op bovenstaande foto van Menne Tillema de Sportploeg van het Jaar met rechts presentator Theo Sikkema en geheel links gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen. Hieronder wat plaatjes die tijdens het gala zijn geschoten.

No Replies to "EemsmondSport eert sporthelden op uniek podium"