Gouden Gonny Houtman pakt nationale titel

Gonny Houtman uit Winsum heeft zondagmiddag in Schoorl een geweldige prestatie geleverd door bij de vrouwen 60 op de 10 kilometer als nationaal kampioene te eindigen. Ze behaalde inmiddels negen nationale titels, waarvan vier op de 10 kilometer.

Het geaccidenteerde parcours met veel vals plat door de bossen en duinen rondom Schoorl staat als zwaar aangeschreven. Daarnaast was het weer de deelnemers aan de 10, 21,1 en 30 kilometer slecht gezind. Het was koud, het regende constant en er stond een stevige wind. Op de 10 kilometer stonden ruim 5000 deelnemers aan de start. De start was evenals vorig jaar chaotisch met veel duw- en trekwerk.

Gonny Houtman kwam goed weg en had halverwege de race een kleine voorsprong op haar naaste concurrentes Joke van Bruggen (Wieringermeer) en Rinie Ebisch (Helden). Van Bruggen vocht zich terug in het spoor van de Noord-Groningse en nam vijftig meter voor de finish zelfs de leiding over. In de eindsprint die volgde bleek de Winsumse atlete uiteindelijk de rapste in 47.19 minuten. Van Bruggen volgde op 2 seconden. Als derde eindigde Ebisch op 8 seconden. Voor ‘Gouden Gonny’ een prestatie van topformaat.

Koos Durenkamp (Winsum) nam eveneens deel aan het NK 10 kilometer en wel in de leeftijdscategorie mannen 70. Hij werd evenals vorig jaar verdienstelijk vijfde in 48.22 minuten. Achteraf bleek dat de afstand 133 meter te lang was als gevolg van het verkeerd plaatsen van de hekken tussen de kilometerpunten 7 en 8. De organisatie bood hiervoor zijn excuses aan.

De prijsuitreiking vond plaats in de theaterzaal van sportcentrum De Blinkerd, waar als afsluiting voor alle winnaars in de verschillende leeftijdscategorieën op het podium het Wilhelmus werd gespeeld. Nederlands kampioen op de 10 kilometer bij de mannen werd Michel Butter (Castricum) in 29.44 minuten. Bij de vrouwen was Elizeba Cherono (Roosendaal) de snelste in 34.02 minuten.

Simone Binnema (Eenrum), Tini Visker (Oosternieland) en Jaap Smith (Baflo) gingen ‘s morgens al van start op de 30 en de 21,1 kilometer en weerden zich knap. Binnema eindigde in een tijd van 2.26.11 uur keurig als derde bij de vrouwen 45. Zij verbeterde haar oude toptijd met 4.49 minuten.  Jaap Smith, tot de finish van de 21,1 kilometer gezamenlijk oplopend met Binnema, werd 71e bij de mannen 45 in 1.42.21 uur. Visker finishte op de halve marathon na 1.52.01 uur en dat was goed voor de negende plaats bij de vrouwen 55.

No Replies to "Gouden Gonny Houtman pakt nationale titel"