Uitdagend parcours Ronde van Groningen

De 38e Eemsmond Ronde van Groningen, vorig jaar gewonnen door Marco Hoekstra (zie foto), heeft een nieuwe impuls gekregen met een sterker deelnemersveld en een nieuw uitdagend parcours. De organiserende Noordelijke Wieler Vereniging Groningen (NWVG) rekent zaterdag dan ook op een mooie strijd en een prima winnaar die op de erelijst bijgeschreven kan worden.

Niet alleen de beste clubploegen van Nederland staan zaterdag aan de start. Ook de continentale UCI-teams komen naar start- en finishplaats Uithuizermeeden. Daarmee zijn de beste Nederlandse renners op het niveau net onder de profs dit jaar present. Het startschot valt om 12.00 uur, om 16.15 uur worden de renners weer terug verwacht.

De coureurs krijgen zo vroeg in het seizoen al direct 176 kilometers voor de wielen en de organisatie heeft ervoor gekozen om de route van de Ronde van Groningen volledig door het Hogeland te laten lopen. Daarmee keert men terug naar de originele route van de eerste jaren van deze wedstrijd. De nieuwe route behelst dat er een aantal belangrijke veranderingen zijn ten opzichte van vorige jaren.

In het begin krijgen de coureurs een lus in het Lauwersmeergebied voorgeschoteld. Via Usquert, Rasquert en Kloosterburen gaat het langs de dijk naar Lauwersoog en over de Strandweg naar Zoutkamp. Hiermee zal het peloton te maken krijgen met veel open stukken waar de wind vrij spel heeft. Richting Warfhuizen is verder een typische smalle weg langs de trekvaart toegevoegd. Ook is bij Zuidwolde na 88 kilometer een 1,5 kilometer lange strook kasseien toegevoegd.

De finale wordt ingeluid door een compleet nieuw stuk route door de wierdedorpen Middelstum, Zandeweer, Westeremden, Loppersum, Holwierde, Godlinze en ’t Zandt. Hier krijgen de renners meer te maken met wegen waarop het draaien en keren is. Al met al verwacht de organisatie dat de deelnemers een uitdagende ronde voorgeschoteld krijgen, die een verdiende winnaar gaat opleveren, die hard heeft moeten werken voor zijn zege.

Volgens koersdirecteur Thijs Rondhuis heeft het nieuwe traject voor meerdere partijen voordelen. ‘Er worden veel dorpen in de gemeente Eemsmond aangedaan zodat zoveel mogelijk inwoners van de regio, vaak liefhebbers van de wielersport, van de ronde kunnen genieten. Ook voor de wielervolgers is het een aantrekkelijke route, zij krijgen een echte Ronde van Groningen voorgeschoteld door de open vlakten, smalle weggetjes en dwars door typische wierdedorpen. Nieuw is dat de absolute finale wordt verreden op een plaatselijke ronde van elf kilometer rond Uithuizermeeden. Na ruim vier uur koers zullen alleen de sterksten overblijven. De finale lus wordt tegen de zeedijk aan verreden, waar de wind vrij spel heeft in het open land.’  

Rondhuis weet één ding nu al zeker: het deelnemersveld was in jaren niet zo sterk.  Zes continentale teams komen naar de provincie Groningen. Het gaat om Team Piels, Metec-TKH, Parkhotel Valkenburg, Join S-De Rijke, BabyDump en Riwal ploeg uit Denemarken. Verder is uiteraard ook de organiserende vereniging NWVG present. Verder zijn Kanjers voor Kanjers, De Jonge Renner, Westland WV, Volharding,  WV Noord-Holland, De Kannibaal, Adelaar Apeldoorn, WPGA, Swabo, Het Snelle Wiel, De IJsselstreek, West-Frisia, WV Eemland, Stormvogels, Twente Salland Cycling Team en WRV De Peddelaars present.

No Replies to "Uitdagend parcours Ronde van Groningen"