Podiumplaatsen voor Artemis

Met een verrassende winst van Tini Visker uit Oosternieland bij de vrouwen 55 en een keurige derde plaats voor Hilda Broekhuizen (Winsum) bij de vrouwen 45 op de 16,1 kilometer, alsmede een aantal top tien plaatsen, kwam Artemis gisteren op Schiermonnikoog goed voor de dag. In Leek was er een knappe tweede plaats voor Gonny Houtman (Winsum) op de halve marathon bij de vrouwen 45.

Met ongeveer 1350 deelnemers op de drie afstanden was de 15e editie van de Monnikenloop vroegtijdig volgeboekt. Het parcours met start en finish ter hoogte van de Tox Bar in het gezellige dorpscentrum liep grotendeels over mooie schelpenpaden langs duin, kwelder, strand en dijk. Van de vijftien Artemissers startten er acht op de 16,1 kilometer, zes op de 10,190 kilometer en een op de 5,390 kilometer.

Op de hoofdafstand ging de winst bij de vrouwen 55 verrassend naar Tini Visker, in voorbereiding op de Parijs Marathon van zondag 3 april, in een tijd van 1.23.22 uur. Hilda Broekhuizen liep bij de vrouwen 45 een sterke race en bekroonde dit met een derde plaats in 1.15.53 uur, dat betekende tevens een persoonlijk record. Ze verbeterde haar oude toptijd met 16 seconden.  Haar achterstand op de nummers een en twee bedroeg 1.44 en 1.35 minuten. ‘Prima loopweer, fris briesje, tegen de wind in op het goed begaanbare strand, een echte eilandenloop met duinen, bos en dijk en een galante windvanger op de laatste 500 meter waardoor toch een goede slotkilometer’, aldus een tevreden Broekhuizen.

Ab Slagter (Hefswal), in de voorbereiding op de Rotterdam Marathon, was de rapste Artemisser op de langste afstand. Met een tijd van 1.13.42 eindigde hij als achtste bij de mannen 40. Ook Jaap Smith (Baflo) liep een persoonlijk record. Zijn tijd van 1.14.28 uur, goed voor een twaalfde plaats bij de mannen 40, betekende een verbetering van zijn oude toptijd met 7 seconden. Bij de mannen 60 miste Koos Durenkamp (Winsum) net het podium. Met een tijd van 1.20.50 uur eindigde hij op de ondankbare vierde plaats. Harmjan Postmus (Vierhuizen) begeleidde zoon Sander naar een tijd van 1.24.35 uur.

Van de zes Artemissers op de 10,190 kilometer was Peter Brouwer (Winsum) de snelste Artemisser in 54.05 minuten. Verder een pluim voor Janet Groen (Winsum) voor het volbrengen van deze afstand in 1.18.57 uur. Anke Bijma, de racedirector van de Raitdaiprun over 5, 10 en 16,1 kilometer in Sauwerd op zaterdag 2 april (aanvang 16.00 uur), voltooide haar 5,390 kilometer in 36.25 minuten. Groningen Atletiek en de VVV Schiermonnikoog kunnen terugzien op een zeer geslaagd evenement dat in 2017 op zaterdag 25 maart wordt gehouden.

De tijden van de overige Artemissers waren op de 16,1 kilometer: Wim Ammeraal (Leens) 1.16.23 uur en Jan Vos (Uithuizen) 1.17.59 uur. Op de 10,190 kilometer: Wim van der Poel (Baflo) 56.19 minuten, Jantje Wiersema (Oldehove) 59.58 minuten en de Winsumers Elizabeth Hofman 1.01.19 uur en Ursula Lenting 1.06.30 uur.

In Leek was er gistermiddag een knappe tweede plaats voor Gonny Houtman (Winsum) op de halve marathon bij de vrouwen 45. Met 450 deelnemers op de diverse afstanden was de 29e editie van de Leekster Lenteloop, ondanks de grote concurrentie van wedstrijden in de regio, goed bezet. De Loopgroep Nienoord had voor de halve marathon een route uitgezet via het landgoed Nienoord en de plaatsen Midwolde, Lettelbert en Roderwolde.

Het was fris door een aansterkende wind in de regio Leek. Artemis werd onder toeziend oog van wedstrijdleider Jaap Smit uit Winsum op de halve marathon vertegenwoordigd door de Winsumers Gonny Houtman en Angelique Nienhuis.Houtman, 64 jaar en in de voorbereiding voor de Rotterdam marathon op zondag 10 april, moest starten in de categorie vrouwen 45. Ondanks de grote leeftijdsverschillen behaalde ze met een tijd van 1.41.20 uur een knappe tweede plaats. De winst in deze categorie ging naar de zestien jaar jongere Groningse Christien Koning in 1.37.30 uur.

De derde plaats in 1.46.53 uur was voor de achttien jaar jongere Marjan Haantjes van Terschelling. Angelique Nienhuis nam vanaf de start een kleine voorsprong op haar clubgenote Gonny Houtman. Rond het vijftien kilometer punt werd ze achterhaald en voorbij gelopen en bleek ze niet in staat Houtman te volgen. Met een tijd van 1.44.06 uur werd ze vijfde bij de vrouwen 35. Johan Vonck (Garnwerd) en Marnix van den Brink (Groningen) namen deel aan de 10 kilometer. Vonck, hersteld van een beenblessure, noteerde ondanks een trainingsachterstand een keurige zesde plaats bij de mannen in 40.42 minuten. Van den Brink, verlost van de vorige week in Haren opgelopen spierproblemen, finishte als 30e in 47.44 minuten.

No Replies to "Podiumplaatsen voor Artemis"