Turnsters VIOS provinciaal kampioen

Bo Dopma, Sophie van Genuchten en Denise Raat van VIOS uit Warffum hebben onlangs hun derde en tevens laatste competitie wedstrijd van NTS A geturnd. Na afloop van de wedstrijddag werden ook meteen de provinciaal kampioenen gehuldigd. Raat en Dopma mochten zich tot de gelukkigen rekenen.

In de eerste wedstrijd turnde Dopma in de categorie pupil 1 N3. Ze begon sterk op sprong. Haar arabier-kaats en handstandoverslag waren goed voor het eerste cijfer op sprong. Het tweede toestel was de rekstok, waaraan Dopma duidelijk niet gewend was. Alle meisjes hadden last van de wiebelende rekstok en mede daardoor scoorde Dopma het tweede cijfer. De balk was haar derde toestel. Alle ogen waren op het VIOS-lid gericht, omdat zij de laatste turnster was.

Dopma turnde een keurige oefening zonder val, wat haar het eerste cijfer opleverde. Na drie toestellen stond ze op de eerste plaats. Het laatste toestel was de vloer. Hier liet ze wat punten liggen door een aantal kleine foutjes, maar toch was haar oefening goed voor het tweede cijfer. Met een puntentotaal van 53.300 werd Dopma de winnaar van de dag.

In totaal scoorde ze over de hele competitie 159.559 punten en dit leverde haar de titel provinciaal kampioen 2016 op. Voor Dopma zit het wedstrijdseizoen er nog niet helemaal op. Op 24 april turnt ze tijdens de halve finale NK turnen in Wieringerwerf. Hier kan ze zich plaatsen voor het NK turnen.

Sophie van Genuchten turnde in de tweede wedstrijd in de categorie jeugd F. Van Genuchten begon sterk op sprong, waar zij een 11.300 scoorde voor twee keer een handstandstandoverslag.

Het tweede toestel was de brug, waar Van Genuchten en trainster Sandra Bosman toch wat extra spanning voor hadden. Van Genuchten moest als eis een kip in de oefening turnen. Dit lukt tijdens de trainingen vaak, maar tijdens een wedstrijd was ze er nog niet in geslaagd. Van Genuchten begon netjes aan de lage ligger en turnde aan de hoge ligger de kip die goed werd uitgevoerd. Ze sloot haar oefening af met een wegzet-salto.

Waar ze de vorige wedstrijd te laat los liet, deed ze dit nu veel te vroeg. Hierdoor maakte Van Genuchten een rare val van de brug. Gelukkig stond ze met een lach op en maakte haar oefening keurig af door netjes uit te strekken voor de jury. Ondanks de val scoorde ze een prima cijfer.

De balk was het derde toestel. Helaas mislukte de handstanddoorol, waardoor Van Genuchten een samenstellingseis miste. Ze kreeg hierdoor ook niet het hoogste cijfer. Als laatste toestel turnde ze op vloer. Hier liet ze een mooie strakke oefening zien, wat haar de derde score opleverde. Met een puntentotaal van 41.500 eindigde ze op de zesde plaats. Over de hele competitie scoorde Van Genuchten 124.200 punten en eindigde daarmee als vijfde van Groningen.

Denise Raat mocht de dag afsluiten in de derde wedstrijd in de categorie junior E. Raat begon op brug. Waar ze tijdens het inturnen twee keer een mooie strakke oefening turnde, ging het tijdens de wedstrijdoefening minder goed. Bij de zolendraai ging Raat twee keer rond, waardoor zij niet goed naar de hoge kon springen en daardoor een extra tussenzwaai maakte. Ze scoorde het negende cijfer op de brug.

Als tweede toestel had Raat de balk, In twee voorgaande wedstrijden ging het hier fout, maar Raat turnde nu een keurige aangepaste oefening zonder val, die goed was voor het derde cijfer. Het derde toestel was de vloer. Voor Raat het beste onderdeel en dit liet ze ook zien. Ze turnde een strakke oefening met een prachtige serie Arabier flikflak salto tot stilstand. Dit leverde haar het eerste cijfer op.

Door de keurige balk- en vloeroefening was Raat naar de vijfde plaats in het klassement gestegen. Het laatste toestel voor Raat was de sprong. Door een knieblessure had ze de afgelopen twee weken de sprong niet kunnen trainen. Toch sprong Raat twee keer een keurige hanstandoverslag, goed voor het negende cijfer. Met een puntentotaal van 44.333 werd Raat winnaar van de dag. Over de hele competitie scoorde de turnster 129.600 punten en mocht ze zich provinciaal kampioen 2016 noemen.

No Replies to "Turnsters VIOS provinciaal kampioen"