Omlandia verrast koploper Oranje Nassau

Omlandia heeft vriend en vijand weten te verbazen door in eigen huis met koploper Oranje Nassau af te rekenen. De Stadjers, het grootste deel van de wedstrijd de beter spelende ploeg, kreeg met 3-1 klop van de witblauwen. Een opmerkelijke prestatie van het team van trainer Robbie Wentink, volgend seizoen hoofdtrainer van Groen Geel, dat elk punt nodig heeft om het degradatiespook op afstand te houden.

Het spel werd al vrij vroeg in de wedstrijd op de kar gezet. ON leed na een paar minuten spelen balverlies en Omlandia zocht zonder veel omhaal naar Jeroen Haan. De goaltjesdief stond nog ter hoogte van de middenlijn toen hij het leer in de voeten kreeg en bedacht zich geen moment. Hij joeg het speeltuig op een metertje of veertig van het doel over goalie Alex van Stralendorff heen. Het speeltuig toucheerde beide palen en rolde vervolgens binnen: 1-0.

Oranje Nassau had de schrik even flink te pakken en moest op jacht naar de gelijkmaker. De voorzetten die voor onrust in de Ten Boerster verdediging moesten zorgen, misten echter nauwkeurigheid of waren een simpele prooi voor de prima opererende defensie onder leiding van René Hovenkamp of werden door goalie Devon Harmsma onschadelijk gemaakt.

De gasten hadden een groter spelaandeel, maar konden er niets mee omdat het vernuft ontbrak. Omlandia verzamelde zich op de eigen helft en liet ON het spel maken. Dat de stad-Groningers daar niet in slaagden, was mede de verdienste van trainer Wentink. Hij koppelde Dennis Loer aan ON-er Ezra Schrijver, volgend seizoen actief bij Harkemase Boys, en haalde daarmee de angel uit de aanval van de gasten. ‘Loer is vanmiddag van grote waarde voor ons geweest’, glunderde de coach na afloop van het duel.

De thuisclub wist tot aan de rust stand te houden, maar moest na de wisseling van speelhelft al snel buigen. Een van de lat terugspringende bal werd door Kassim Bizimana achter Harmsma gekopt en betekende 1-1. Het was daarna Oranje Nassau wat de kloek sloeg. Omlandia moest alles uit de kast halen om zich de bezoekers van het lijf te houden en kon alleen maar reactievoetbal spelen.

Na een klein uur spelen kreeg het duel voor Oranje Nassau een vervelende wending. Omlandia gooide een bal hoog in de zestien van ON en zag Jan Oosterbeek samen met goalie Van Stralendorff het duel aan gaan. De doelman liet het leer los en trok de Omlandiaan aan zijn schouder naar de grond. Scheidsrechter Marije Deuring zag er een strafschop in en toonde tot ontzetting van de ON-bank ook nog eens rood aan Van Stralendorff. Een zware beslissing van de fluitiste, die de op de doellijn staande verdedigers kennelijk niet had gezien.

Keeperstrainer Stephan Douma verving de weggestuurde doelman en middenvelder Ard Veenhof werd geslachtofferd. Jeroen Haan liet alle heisa gelaten langs zich heen glijden en schoot de nog openstaande strafschop feilloos binnen: 2-1.

Trainer Patrick Zwart van ON moest iets verzinnen, bracht Bob Poorta binnen de lijnen voor Melle Kuipers, maar zag Omlandia meer vertrouwen krijgen in een goede afloop. Invaller-doelman Douma kreeg gelegenheid voldoende om te tonen dat hij niet alleen keeperstrainer is, maar onder de lat ook zijn mannetje staat. Hij was er echter ook medeschuldig aan dat Omlandia de marge wist te vergroten. Bij een scherp aangesneden corner van Jeroen Haan graaide de sluitpost in het luchtledige en hoefde Jan Oosterbeek bij de tweede paal alleen maar met het hoofd te knikken om de stand naar 3-1 te tillen.

De goal betekende de doodsteek voor de lijstaanvoerder, die geen kansen meer kreeg om de dreigende nederlaag te voorkomen. Harmsma leek het nog even spannend te willen maken toen hij bij een terugspeelbal van Fabio Marongiu een gat in de lucht probeerde te trappen, maar Omlandia liep geen averij meer op.

Bijna was de thuisclub er in geslaagd om nog meer zout in de wond te strooien toen Ruben Meijer en Iven Nienhuis kansen kregen om de voorsprong uit te breiden. Gescoord werd er echter niet meer en dus kon Omlandia, na het gelijkspel tegen PKC ’83, opnieuw wat bonuspunten in de zak steken.

Wentink vertelde na het duel alle vertrouwen in een goede afloop te hebben gehad. ‘We waren sinds maanden weer bijna compleet en wisten dat het bij ON om Schrijver draait. Dit was een prima teamprestatie. Na de gelijkmaker hebben we op de bank wel even met de vingers gekruist gezeten, want ON drukte ons sterk terug. Het spelbeeld veranderde toen die rode kaart werd getoond. Die is van grote invloed op het verdere wedstrijdverloop geweest. Of het een terechte rode kaart was? Tja, er stonden nog wel wat verdedigers achter de doelman.’

* Omlandia – Oranje Nassau 3-1 (1-0).
Jeroen Haan 1-0; Kassim Bizimana 1-1; Jeroen Haan 2-1; Jan Oosterbeek 3-1.

No Replies to "Omlandia verrast koploper Oranje Nassau"