Turnsters GAV Unitas naar finale GK

Celine Veening en Kim Bijlsma mochten meteen in de eerste wedstrijd beginnen. Zij kwamen uit in Pupil 2 D3. Ze mochten de strijd aangaan met zeventien andere turnsters en begonnen op de vloer. Bijlsma begon met een handstandoverslag en Veening met een arabier-kaats. Hierdoor wist Bijlsma een iets hoger D-score te bereiken, maar qua uitvoering deed Veening het iets beter. Beide turnsters maakten geen grote fouten waardoor Bijlsma 13.133 en Veening 13.930 punten scoorde.

Vervolgens gingen de meiden door naar sprong. Hier deden ze handstand platval met kast en verhoogd vlak. Er mocht twee keer gesprongen worden waarbij het gemiddelde van beide sprongen het eindcijfer vormde. Bijlsma haar sprongen werden gewaardeerd met 14.00 punten en Veening kwam tot 13.85 punten.

Als derde toestel moest het duo naar de brug. Bijlsma turnde een keurige oefening. Veening had iets te veel vaart bij de buikdraai waardoor ze er nog maar eentje maakte. Hierdoor liet ze wat punten liggen. Ze scoorde 13.00 punten en Veening 12.80 punten. Als laatste stond de balk op het programma. Veening turnde haar hele oefening maar toonde hier en daar wel wat wankelingen. Bijlsma durfde haar koprol niet te maken en liet deze achterwege. De jury zag dit over het hoofd waardoor haar score op balk de hoogste werd met 12.30 punten. Veening liet 11.50 punten noteren. Uiteindelijk werd ze daarmee tweede en finishte Bijlsma als eerste.

In de tweede wedstrijd moest Lianne Molenberg als enige Unitas-turnster in actie komen. Zij kwam uit in Pupil 2 D2 en moest het tegen 21 andere turnsters opnemen. Molenberg begon op sprong. Zij maakte twee keer een keurige handstandoverslag over de kast. Deze werd met een tweede cijfer beloond (14.075 punten). Als tweede toestel stond de brug klaar. Hier werden wat kleine schoonheidsfoutjes gemaakt. Haar oefening werd gewaardeerd  met 13.233 punten. Vervolgens moest ze naar balk. De sprongen waren een beetje laag en bij de handstand viel ze er vanaf. Hierdoor werden punten verspeeld. Ze eindigde als zesde met 10.80 punten. Als laatste was er nog de oefening op de vloer. Molenberg deed niet alle plusjes waardoor haar eindcijfer 14.30 punten werd, terwijl haar directe tegenstanders een punt hoger scoorden. Over het algemeen turnde ze echter een prima wedstrijd zonder grote fouten. Ze eindige als zesde met een totaalscore van 52.408 punten.

In de derde wedstrijd deden vijf meiden mee. Voor Roxanne Lantinga was dit de allereerste turnwedstrijd. Samen met Yvon van Alteren had ze het prima naar de zin. De beide dames kwamen uit in Mini Instap D3 en moesten tegen 25 anderen turnen. Ze begonnen op sprong. Ze maakten twee keer een handstand platval op verhoogd vlak. Van Alteren kreeg hiervoor 13.750 punten en Lantinga 13.650 punten. Na de eerste sprong van Lantinga ging het brandalarm af. Het duurde ongeveer een kwartier voordat deze  uitgezet kon worden. De wedstrijd werd om die reden stilgelegd. Nadat het alarm eindelijk was uitgezet, kon de wedstrijd hervat worden. De meiden gingen naar brug. Van Alteren turnde een keurige oefening. Lantinga viel met buikdraai maar de tweede keer lukte hij wel. Hierdoor liet ze wat punten liggen. Van Alteren kreeg 13.55 punten en Lantinga 11.70 punten.

Als derde toestel kregen ze de balk voor de kiezen. Beide meiden turnden een prima oefening waarbij ze alle plusjes turnden. Van Alteren scoorde het tweede cijfer (13.95 punten) en Laantinga kwam tot het vijfde cijfer met 13.75 punten. Het laatste toestel voor dit duo was de lange mat. Ook hier turnden ze alle plusjes. Lantinga viel door bij de handstand. Verder waren de oefeningen heel netjes. Van Alteren scoorde 13.533 punten en Lantinga 13.100 punten. Van Alteren mocht het hoogste podium betreden en kreeg de gouden medaille omgehangen. Lantinga eindigde op een keurige zevende plaats.

Op de andere baan moesten Alicia Bethlehem, Sophie Bierema en Marre Tuininga turnen. Deze meiden zijn Mini Instap D2 en moesten tegen 27 andere turnsters aantreden. Ze begonnen op vloer. Hier turnde Tuininga de beste oefening. zij kreeg hiervoor 14.20 punten. Bethlehem kreeg 13.70 punten en Bierema kwam tot 12.967 punten. Vervolgens gingen  de meiden naar sprong. Ze deden hier handstand platval op verhoogd vlak. Tuininga werd beloond met 13.55 punten, Bierema met 13.75 punten en Bethlehem met 14.075 punten. Het derde toestel was de brug. Tuininga turnde een keurige oefening die met 14 punten werd gewaardeerd. Bierema en Bethlehem maakten wat slordigheidsfoutjes waardoor ze meer aftrek kregen. Bierema kreeg 13.233 punten en Bethlehem 13.40 punten.

Als laatste toestel moesten de meiden naar balk. Doordat ze niet in rijzit plaats namen, kregen ze hier een punt neutrale aftrek voor. Tuininga turnde een keurige en stabiele oefening. Bethlehem viel twee keer van de balk en dat kostte haar twee volle punten. Tuininga kreeg voor balk 10.85 punten, Bieremae 10.45 punten en Bethlehem 8.90 punten. Tuininga net niet op het podium terecht, maar werd keurig vierde, Bierema eindigde als negende en Bethlehem werd elfde.

Als laatste kwam Lisanne Swart in actie. Zij kwam uit in Pupil 1 D4 en moest tegen 17 andere turnsters strijden. Swart begon op balk. Daarbij zag de jury over het hoofd dat ze een kattesprong-streksprong deed. Hierdoor kreeg ze twee punten in mindering. Verder turnde ze een nette oefening en kreeg 9.85 punten. Vervolgens ging ze naar vloer. Hier turnde ze een keurige oefening met weinig fouten en dit werd dan ook gewaardeerd met het tweede cijfer, te weten 13.367 punten.

Haar derde toestel was sprong. Swart turnde ook twee keer handstand platval op verhoogd vlak. De sprongen waren keurig en hiervoor kreeg ze eveneens het tweede cijfer, namelijk 13.925 punten. Het  laatste toestel voor haar was brug. De oefening was keurig en werd wederom gewaardeerd met het tweede cijfer (13.033 punten). Swart turnde kortom een prima wedstrijd en eindigde op de vierde plaats.

Alle negen Unitas-dames gaan door naar het Gronings Kampioenschap op 21 mei in sporthal De  Mencke in Uithuizen. Trainster Linda Uilhoorn en Marian Bakker-Jansen keken tevreden terug op een zeer geslaagde wedstrijddag waarin de meiden veel plezier en succes beleefden.

Jamie Gloudemans  en Nienke Lambers turnen op 16 april hun tweede voorwedstrijd in  Wildervank. Zij hopen hier wederom hoog te eindigen zodat ze ook op 21 mei voor het Gronings kampioenschap kunnen gaan strijden. Tijdens hun eerste voorwedstrijd werd Gloudemans eerste en Lambers derde. De trainsters van Unitas gaan ervoor dat alle elf selectie-meiden volgende maand in de finale van het Gronings kampioenschap staan.

Op bovenstaande foto poseren Lianne Molenberg, Kim Bijlsma en Celine Veening (achterste rij van links naar rechts tegen de muur), Sophie Bierema en Marre Tuininga (middelste twee van links naar rechts), Roxanne Lantinga en Yvon van Alteren (geknield vanaf links). Vooraan zit Alicia Bethlehem. Op de foto ontbreekt Lisanne Swart.

No Replies to "Turnsters GAV Unitas naar finale GK"