Turnsters VIOS mogen ook naar GK

Madelief Hendriks, Louise Bolwijn, Lian Rijzebol, Mila Kolstein, Maaike Berguis, Esmee Slump, Annieka Reker, Eline Lanting, Evelyn Merkus, Lobke Kolstein, Hannah Kuiper, Lisa de Winter, Katie de Vries en Naomi van der Meijs, lid van Vios uit Warffum, hebben onlangs hun eerste NTS C wedstrijd van het seizoen in Uithuizen geturnd. Zij konden zich plaatsen voor het provinciaal kampioenschap op 21 mei.

In de eerste wedstrijd begonnen Madelief Hendriks en Louise Bolwijn in de categorie Instap D2 met 26 deelneemsters. Voor beide turnsters was dit hun eerste KNGU-wedstrijd, wat extra spanning opleverde. De turnsters begonnen op de brug, bij Bolwijn ging het in turnen niet geheel vlekkeloos, doordat zij vrijdag tijdens de training nog een blaar had gekregen. Beide turnsters turnde tijdens de wedstrijd een keurige oefening. Hendriks scoorde 13.550 punten en Bolwijn 13.100 punten. Vervolgens gingen de meiden naar de balk. Hendriks turnde hier een keurige strakke oefening en scoorde hier 13.850 punten voor.

Bolwijn had iets meer last van zenuwen op de smalle balk, waardoor er meer wiebels in de oefening zaten en een val. Bolwijn scoorde 12.000 punten op de balk. Het derde toestel was de vloer. Hendriks liet hier wederom een strakke oefening zien, ze scoorde 14.667. Bolwijn kwam tijdens de handstandoverslag ten val en hiervoor kreeg zij een punt aftrek. Verder turnde Bolwijn een keurige oefening en scoorde 12.267 punten.

Het laatste toestel was voor beide turnsters de sprong. Bolwijn moest een mooie sprong maken om in het klassement te stijgen en deed dit met een keurige handstandoverslag tot ruglig. Ze scoorde 14.050 punten, het tweede cijfer op sprong. Bolwijn steeg hiermee van de vijftiende naar de achtste plek en plaatste zich daarmee voor het provinciale kampioenschap. Hendriks turnde ook een mooie handstandoverslag tot ruglig, zij scoorde 13.950 punten. Hendriks mocht het goud en ontvangst nemen en plaatste zich eveneens.

In de tweede wedstrijd kwam Lian Rijzebol uit in Baan 1 in de categorie pupil 2 D2, zij moest het opnemen tegen 21 andere turnsters. Voor Rijzebol was dit ook haar eerste wedstrijd, met extra spanning. Ze mocht op de brug beginnen en turnde hier een keurige oefening. Ze scoorde 14.200 punten. Het tweede toestel was de balk. De zenuwen waren tijdens het inturnen goed zichtbaar en hier moest Rijzebol duidelijk om denken tijdens haar wedstrijdoefening. Dat deed ze en turnde een rustige oefening. Tijdens de koprol viel ze van de balk en vond de jury haar opsprong split niet goed genoeg, waarvoor twee punten in mindering kreeg. Op de balk scoorde zij 10.550 punten. Haar derde toestel was de vloer. Ze turnde hier een prachtige oefening die goed was voor 15.300 punten. Het laatste toestel was de sprong. Ze liet twee keer een keurige handstandoverslag tot stand zien die haar 14.100 opleverden. Rijzebol mocht het brons in ontvangst nemen en verdiende ook een ticket voor het provinciaal kampioenschap.

In baan 2 turnde de pupillen 1 D3 Mila Kolstein, Maaike Berguis, Esmee Slump en Annieka Reker in een groep van 21 turnsters. Alle vier turnsters turnden een keurige oefening. Kolstein scoorde 13.867 punten, Berghuis 13.000, Slump 13.133 en Reker 14.167. Het tweede toestel was de sprong, waar alle vier turnsters een handstandoverslag tot ruglig sprongen. Het kwartet deed dit keurig en kreeg een mooie score. Kolstein scoorde 13.550 punten, Berghuis 13.875, Slump 13.750 en Reker 13.725.

Van de sprong gingen de turnsters naar de brug. Ook hier ging het over het algemeen goed. Kolstein maakte wel een fout, door met het afspringen van de hoge ligger de grond met haar hand aan te raken en hiervoor kreeg zij een punt aftrek. Kolstein scoorde 12.300 punten, Berghuis 13.100, Slump 13.400 en Reker 13.633.

Het laatste toestel was de smalle evenwichtsbalk. Van te voren hadden de turnsters kunnen zien wat de concurrentie deed en daarom werd samen met trainster Sandra Bosman besloten om de koprol weg te laten. De vier turnsters turnden een keurige oefening, met hier en daar nog wat slordigheden. Kolstein maakte een keurige handstand, maar kwam helaas ten val. De meiden scoorden op het laatste toestel nog mooie cijfers. Kolstein 12.050 punten Berghuis 12.250, Slump 12.350 en Reker 13.100. Kolstein eindigde op een zure negende plek en wist zich niet voor het provinciaal kampioenschap te plaatsen. Berguis eindigde als achtste, Slump als vierde en Reker als eerste. Zij hebben zich hiermee wel geplaatst voor het provinciaal kampioenschap.

In de derde wedstrijd turnde in baan 1 Hannah Kuiper, Lisa de Winter en Katie de Vries in de categorie mini-instap D2 met 27 deelneemsters. Voor de Winter was dit haar eerste wedstrijd, waar ook een stukje extra spanning meebracht. De turnsters mochten beginnen op vloer. De Winter en De Vries turnen beide een handstandoverslag met plank en wisten hiermee een iets hogere D-score te halen dan Kuiper die een arabier-kaats turnt. Kuiper scoorde 13.667 punten, De Winter 13.900 en de Vries 13.867.

Het tweede toestel was de sprong, hier turnden de turnsters een handstandoverslag tot ruglig, wat keurig werd uitgevoerd. Kuiper scoorde 13.850 punten, de Winter 13.600 en de Vries 14.100. Het derde toestel was de brug. Kuiper viel hierdoor met de buikdraai, maar dit heeft ze prima opgelost. De andere twee turnsters wisten goed te scoren op brug. Kuiper scoorde 12.700 punten, de Winter 13.767 en de Vries 14.033.

Als laatste moesten de turnsters nog op de smalle evenwichtsbalk, omdat bijna niemand van de concurrentie een koprol deed, werd besloten om deze weg te laten. Doordat de turnsters niet in rijzit plaatsnamen kregen ze alle drie een punt aftrek. De oefeningen werden verder keurig uitgevoerd. De Winter viel helaas met de handstand van de balk. Kuiper scoorde 10.800 punten, de Winter 10.750 en de Vries 11.000. Kuiper eindigde op de achtste plaats, De Winter op de vijfde plaats en De Vries mocht op het podium het zilver in ontvangst nemen. Hiermee hebben allee drie de turnsters zich geplaatst voor het provinciaal kampioenschap.

Op de andere baan werd geturnd in de categorie mini-instap D3 door Eline Lanting, Evelyn Merkus en Lobke Kolstein. Zij moesten het opnemen tegen 25 andere turnsters. Voor alle drie de turnsters was dit hun eerste wedstrijd. De turnsters begonnen op vloer waar ze een keurige oefening lieten zien. Lanting scoorde 14.467 punten, Merkus 13.433 en Kolstein 13.867. Het tweede toestel was voor de turnsters de sprong. Lanting en Kolstein zouden allebei de handstandoverslag tot ruglig springen, maar dit ging tijdens het inturnen niet geweldig goed. Kolstein besloot om net als Merkus de zweefrol te springen.

Lanting wou wel de handstandoverslag tot ruglig springen, wat helaas niet goed uit pakte. De eerste sprong werd keurig uitgevoerd, maar bij de tweede viel zij terug, waardoor de sprong als nul-sprong werd beoordeeld. Lanting scoorde hiermee gemiddeld een  6.975, Merkus scoorde 13.350 en Kolstein 13.225. De brug was het derde toestel. Hier turnden de meiden een redelijke oefening, Lanting ging helaas te snel met de buikdraai, waardoor zij niet tot steun uit kwam.

Merkus turnt nog geen borstwaartsom en buikdraai, maar wist desondanks een goed cijfer te halen. Lanting scoorde 12.750, Merkus 13.150 en Kolstein 12.850. Als laatste mochten de turnsters op de balk turnen. De meisjes turnden een keurige oefening. Lanting scoorde het hoogste cijfer met 14.150 punten, Merkus kwam tot 13.100 en Kolstein tot 13.750. Lanting eindigde door haar sprong op de viertiende plaats, wat niet genoeg was voor een plekje op het provinciale kampioenschap. Merkus eindigde als vijfde en Kolstein als vierde en hiermee hebben deze meisjes zich wel voor het provinciale kampioenschap weten te plaatsen.

In de vierde wedstrijd turnde Naomi van der Meijs in de categorie instap D3. Ze begon sterk op balk en scoorde met een strakke oefening 13.600 punten. Het tweede toestel was de vloer, ook hier turnde de VIOS-turnster een strakke oefening wat haar 14.433 punten opleverde. Het derde toestel was de sprong, tijdens het inturnen liet ze hier niet haar beste sprongen zien. Van der Meijs sprong twee keer een mooie handstandoverslag tot ruglig wat goed was voor 13.975.

Na drie toestellen stond de turnster er goed voor en moest ze alleen nog zorgen dat ook haar brugoefening goed zou verlopen en dat deed Van der Meijs. Ze scoorde met een strakke oefening 13.750 punten. Van Der Meijs wist op elk toestel het hoogste cijfer te halen en daarmee het goud te winnen. Ze plaatste zich hiermee voor het provinciaal kampioenschap op 21 mei in Uithuizen.

Trainster Sandra Bosman kijkt samen met haar assistent-trainsters Emma Reinders, Denise Raat en Emma Rijzebol terug op een geslaagde wedstrijd.

Op zaterdag 16 april zullen Vera Bijsterveld, Mare Kraaijenzank, Esmée Koning, Moniek Slump, Tessa Kool, Yuan Post, Julia Slob en Marilynn Raat zich in Wildervank ook proberen te plaatsen voor het provinciaal kampioenschap op 21 mei in Uithuizen.

No Replies to "Turnsters VIOS mogen ook naar GK"