Ruime zege SC Loppersum op Mamio

SC Loppersum heeft op eigen veld een ruime zege geboekt op hekkensluiter Mamio. Het team van trainer Henk Buikema klopte de gasten met 5-1. Joris Jurna, voor de thee ook al doeltreffend, toverde in het tweede bedrijf een loepzuivere hattrick uit de doos. In een tijdsbestek van een kwartier passeerde hij goalie Majidd Alaui drie keer. Op de zege viel niets af te dingen. Het enige dat de Lopsters zichzelf kwalijk konden nemen was dat het voetballend allemaal maar moeizaam ging en ze de confrontatie in de eerste helft al hadden moeten beslissen.

Met vijf gespeelde wedstrijden in amper veertien dagen had SC Loppersum een druk programma achter de kiezen. Coach Buikema had daar weinig moeite mee. ‘Dat is goed voor het wedstrijdritme’, grinnikte de Lopster voor de aftrap. Die vond overigens wat later plaats dan te doen gebruikelijk, want Mamio liet nogal lang op zich wachten.

Nadat er voor de eerste keer was afgetrapt, werd al snel duidelijk dat de vertraging van invloed was op het spel van zowel de gasten als de thuisclub. De scherpte was er niet en te vaak gingen duels onnodig verloren. De eerste mogelijkheid was voor Peter Heeres, maar hij strandde op de doelman van Mamio. Niet veel later leek de openingstreffer op het bord gezet te kunnen worden, maar werd een overtalsituatie slecht uitgespeeld.

Het was een beetje kenmerkend voor de beginfase van de wedstrijd dat er nogal veel fout ging. Aan Lopster zijde weet men dat vooral aan het zware veld. Gek genoeg leek Mamio, dat kunstgras gewend is, minder problemen met de omstandigheden te hebben.

De gasten kregen ook kansen. Een vrije trap van Mehmet Yelin was nog de meest dreigende, maar de inzet werd door Ruben Danhof voor de doellijn weggekopt. Na negentien minuten spelen brak SC Loppersum het duel open. De corner van Jeffrey Leegstra werd door Peter Groenewege op doel gekopt. De bal belandde op de lat en vloog vervolgens via het achterhoofd van keeper Alaui tegen het nylon: 1-0.

De gastheren grossierden daarna in het missen van levensgrote kansen, maar wisten de marge wel te verdubbelen. Met dank aan de sluitpost van Mamio, die zich de 2-0 voor een groot deel mocht aanrekenen. Hij sloeg aan de zijkant van het strafschopgebied aan het prutsen en verspeelde de bal aan Bjorn Schutter. Die wist de bal bij Joris Jurna te krijgen en op diens schuiver bleven verdediging en doelman het antwoord schuldig: 2-0.

Er leek geen vuilte aan de lucht te zijn en eigenlijk had Peter Heeres voor 3-0 moeten zorgen toen Yetin het leer zomaar bij hem inleverde. Het schot dat de Lopster van zijn voet liet vertrekken, verdween echter meters naast. Omdat er ook daarna te slordig met de mogelijkheden werd omgesprongen, mocht Mamio blijven hopen. En zowaar, na knullig balverlies op het middenveld van Mart Buikema mocht Joao Kiala er vandoor. Hij zag doelman Peter Paul Datema iets te ver voor zijn doel staan en lepelde het leer over hem heen tegen de touwen: 2-1.

De gastheren ontsnapten vlak na de doelwisseling zelfs aan de gelijkmaker toen Rugene Virginia de bal voor het doel trok en het leer zomaar door Thom Wildeman in de voeten van Liridon Sherifi werd geschoven. De inzet werd door Datema naast getikt. Aan de andere kant miste Leegstra binnen enkele minuten tot twee keer toe de mogelijkheid om de marge opnieuw te vergroten. De voorzetten van Rik Buikema waren echter niet aan hem besteed. In beide gevallen bleef de doelman van Mamio baas over de situatie.

Virginia had de thuisclub pijn kunnen doen als hij een vrije trap van Yetin had verzilverd, maar de spits kreeg ruzie met de bal en verknoeide de kans. Overigens was met Virginia wel de beste speler van Mamio genoemd. Het is zijn laatste seizoen in dienst van de Groningers. De aanvaller verkast namelijk naar Borgercompagnie.

In de 72e minuut was de wedstrijd beslist. Joris Jurna mikte de bal tegen het nylon en tilde de stand naar 3-1. Twee minuten later had Hans Middel de feestvreugde moeten verhogen, maar zijn schot was te slap. Na driekwart wedstrijd schoot Jurna opnieuw raak, nu via binnenkant paal: 4-1. Martijn Pilon had een ongelukkige invalbeurt nog kunnen opfleuren door ook te scoren, maar zijn enige goede actie leidde tot een mislukt schot.

Uiteindelijk voltooide Jurna zijn hattrick door de eindstand op 5-1 te bepalen. Hij wurmde zich langs Dudley Stella en schoot de bal in de korte hoek. Met goed voetbal was het dan niet gegaan, maar coach Henk Buikema merkte na het laatste fluitsignaal terecht op dat het er uiteindelijk om gaat wie de meeste goals scoort. En dat was in dit geval SC Loppersum.

* SC Loppersum – Mamio 5-1 (2-1). Peter Groenewege 1-0; Joris Jurna 2-0; Joao Kiala 2-1; Joris Jurna 3-1; Joris Jurna 4-1; Joris Jurna 5-1

No Replies to "Ruime zege SC Loppersum op Mamio"