Eemsmondderby eindigt onbeslist

In Zandeweer stond zaterdag de Eemsmond-derby tussen thuisclub ZEC en buurman Noordpool UFC op het programma. De confrontatie tussen de gastheer en de bezoekers uit Uithuizen wilde maar geen echte burentwist worden. De ontbranding van het duel in de 5e Klasse D vond pas in de slotfase plaats toen er een opstootje ontstond. Die werd echter in de kiem gesmoord. Het duel eindigde in een terechte 1-1 remise.

In het verleden stonden wedstrijden tussen beide teams garant voor voldoende vuurwerk, maar daar was nu geen sprake van. Het derby-gevoel is met de verandering van de voetbalgeneraties wel weggesleten. Ook trainers plegen vaak te zeggen dat het maar een van de vele wedstrijden is die men in een seizoen speelt.

Voor aanvang van de wedstrijd bedroeg het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen welgeteld tien punten. Met een zevende plek voor de Uithuizers en een elfde positie voor de Zandeweersters, kan gesteld worden dat de teams een vrij onopvallende rol in de 5e klasse D spelen. De incidentele successen zijn er wel, maar daar houdt het verhaal dan ook mee op. ZEC wist uit de twee laatst gespeelde wedstrijden de volle buit te halen en stond dus ‘op punten’ voor.

Op het zwaar te bespelen veld was het lichtvoetige Noordpool UFC niet bepaald in het voordeel. Dat de gasten kunstgras zijn gewend, was duidelijk aan het spel af te lezen. ‘Ik had ook geen goed niveau verwacht’, vertelde coach Willem Kluin van de Uithuizers. De thuisclub stond goed georganiseerd en gaf betrekkelijk weinig weg. Als er al gevaar van de kant van de geelzwarten kwam, stond Mark Bos meestal aan de basis. Hij was veruit de beste man bij de gasten. Aan de kant van ZEC moest het gevaar vooral uit spelhervattingen komen, waarbij alle aandacht door Ronny en Robert Bakker werd opgeëist. Nadat een kwart van het duel was verstreken, brak ZEC de ban. Een corner van Jari Koopman plofte bij de tweede paal neer en werd door Kjell Posthumus achter doelman Marcel Lalkens geprikt: 1-0.

ZEC-er Pascal Koolhof had toen al geel te pakken nadat hij Richard Knol had aangetikt. Koolhof is door de prent voor de volgende wedstrijd van zijn club geschorst. Overigens twijfelde scheidsrechter Sietsema aardig lang bij het geven van de kaart. Dat had veel te maken met het feit dat de fluitist het allemaal niet kon bijsloffen en zijn beslissingen van grote afstand moest nemen. Het was ook een van de redenen waarom de wedstrijd niet echt los kon komen. Bij het minste of geringste klonk er een fluitsignaal en moest de sportieve motor aan beide kanten opnieuw opgestart worden.

Noordpool UFC zocht via teveel wegen naar het strafschopgebied van ZEC en had misschien wel wat vaker voor de lange bal moeten kiezen. Toch zouden de gasten voor de pauze nog langszij komen. Een aanval van de Uithuizers leek dood te bloeden, maar Mark Bos pikte de bal op en joeg de bal vanaf een meter of vijfentwintig verwoestend hard in de hoek: 1-1. Na de gelijkmaker probeerden de geelzwarten aan te zetten, maar de tijd ontbrak om nog meer succes te boeken.

Na de doelwisseling waren er kansen voor doelpuntenmaker Bos, nu weinig gelukkig in de afwerking, en een mogelijkheid voor Ronny Bakker. Daartussen was het vooral hard werken geblazen. Noordpool UFC had iets meer spelaandeel, maar echt doordrukken lukte niet.

Het niveau daalde naarmate de tijd vorderde en de enige opwinding die nog plaatsvond was het opstootje in de slotfase. Een blessure aan de zijde van ZEC, het doorspelen van Noordpool en de reactie daarop van de Zandeweersters leek tot een scrimmage zonder bal te leiden, maar het brandje werd door spelers van beide teams geblust. Scheidsrechter Sietsema besloot het bij die ene gele kaart van Koolhof te houden en floot het duel kort daarna de vergetelheid in.

* ZEC – Noordpool UFC 1-1 (1-1).
Kjell Posthumus 1-0; Mark Bos 1-1

No Replies to "Eemsmondderby eindigt onbeslist"