Vechtlustig Poolster klopt De Heracliden

Poolster heeft zichzelf een prima dienst bewezen door de belangrijke thuiswedstrijd tegen SV De Heracliden te winnen. De ploeg uit Spijk rekende op het eigen sportpark Oldencate op simpele wijze af met de onthutsend zwak acterende gasten uit Uithuizermeeden. De 6-1 overwinning van de geelzwarten was allesbehalve geflatteerd. De gastheren hadden hun opponent nog veel meer pijn kunnen doen, maar de grootste doelpuntenhonger was in het tweede bedrijf kennelijk al gestild.

Voor beide ploegen telde eigenlijk alleen een overwinning. Dat gold voor Poolster nog meer dan voor De Heracliden, hoewel de Meisters ook wel een zege konden gebruiken om zichzelf in redelijk veilige haven te schieten. De ingrediënten voor een aantrekkelijke derby waren derhalve voldoende aanwezig. Die werden nog eens versterkt toen Poolster al na drie minuten spelen op voorsprong kwam te staan. Een vrije trap van Robin Uilhoorn aan de linkerkant van het veld werd in de zestien van De Heracliden gepompt en door Johan de Groot met het hoofd langs de slapende defensie en de verbouwereerd kijkende goalie Pieter Buikema geschampt: 1-0.

Het spel was op de kar gezet door de gastheren. Terwijl in het dorp de laatste wereldoorlog werd nagespeeld en er veelvuldig geweer- en mitrailleurvuur klonk, bestookte Poolster de veste van de blauwzwarten. Het doel van de thuisclub was duidelijk. Er moest zo snel mogelijk afstand worden genomen. Het was dat de eindpass in het middengedeelte van de eerste helft slecht verzorgd was, anders had men De Heracliden al vrij vroeg het genadeschot toegediend.

De onthutsend zwak verdedigende gasten moesten na een kwart wedstrijd al afscheid nemen van Jort Veenstra. Hij was geblesseerd geraakt en werd vervangen door Stefan Haan. Het spelbeeld veranderde geenszins. De Heracliden werd op basis van vechtlust en wilskracht volledig afgetroefd. Het eerste wapenfeit van de Medema-brigade was een schot van Mark Knol dat door doelman Marcel Werkman simpel opgepakt kon worden. De onzichtbaar spelende spits Richard Haan kwam niet verder dan een schot dat hoog over het doel verdween.

In een tijdsbestek van tien minuten zorgde Poolster er voor dat de rest van het duel een formaliteit zou worden. Nadat Buikema een prima schot van Dennis van Dijk nog op knappe wijze naast had weten te boksen, viel het doek voor de bezoekers. Verdediger Wouter Hoff verspeelde in de 34e minuut aan de zijkant het leer aan de fel storende Johan de Groot en bleef vervolgens als versteend staan. De bal belandde bij Kevin Bijlsma die het speeltuig op heerlijke wijze langs Buikema in de verste hoek wist te krullen: 2-0.

Nog geen minuut later was het opnieuw raak. Nu was Johan de Groot de hoofdrolspeler. Hij bleef in het strafschopgebied van De Heracliden de bal goed controleren en kreeg vervolgens alle tijd en gelegenheid om uit te halen: 3-0. En nog was de koek niet op, want in de 38e minuut lag nummer vier achter de Meister doelman. De bal kwam op links bij Stijn de Regt die met een knappe beweging teamgenoot Dennis van Dijk wist vrij te spelen. De defensie van De Heracliden lag aan flarden en ook de grabbelende Buikema moest zich overgeven. Van Dijk omspeelde de sluitpost en schoof het leer beheerst binnen: 4-0.

Het was bij tijd en wijle niet om aan te zien wat De Heracliden op het zeker niet gemakkelijk bespeelbare veld liet zien. Veel duels gingen verloren, passes kwamen niet aan en er was geen greintje bezieling in het spel terug te vinden. Er werd teveel door het centrum gespeeld, waar Poolster heer en meester was en de lengte had staan om elke aanvallende poging in de kiem te smoren, en onder druk werd de ene na de andere fout gemaakt.

Coach Jan Medema mocht blij zijn dat de schade halverwege tot vier tegengoals ‘beperkt’ was gebleven. Daarmee hield hij in ieder geval de hoop nog levend dat er de tweede helft enige verbetering zichtbaar zou worden. Een ijdele hoop, want ook na de doelwisseling bleef Poolster de betere ploeg. Het duurde tot aan de 62e minuut alvorens er iets genoteerd kon worden wat op een mogelijkheid voor de gasten leek. Mark de Boer probeerde Werkman te verschalken, maar de sluitpost was op zijn hoede.

Poolster kon de voorsprong vijf minuten later kinderlijk eenvoudig uitbreiden. Buikema dacht rustig te kunnen uitverdedigen, maar verkeek zich op de gretigheid van Dennis van Dijk. De onder druk gezette goalie schoot het leer vervolgens in de voeten van Jesse Smit. Die had geen moeite om voor 5-0 te zorgen.

Ook in de minuten na die goal bleef Poolster de baas op het veld, maar slopen er wel steeds meer slordigheden in het spel. In de 80e minuut profiteerde De Heracliden daarvan. Stefan Haan pikte de bal op en besloot maar eens uit te halen. Het schot was niet hard, maar omdat doelman Werkman weggleed en niet meer bij de bal kon komen, werd de inzet tot goal gepromoveerd. Een mager applausje viel hem ten deel. Reden tot juichen was er dan ook niet, want Poolster liet in de slotminuut nog eens pijnlijk nauwkeurig zien waar het bij De Heracliden aan schortte.

Niemand geloofde in een ogenschijnlijk kansloze bal richting Meister strafschopgebied en ook de verdediging van De Heracliden deed helemaal niets. Dennis van Dijk was de enige die nog wel even wilde. Hij pikte de bal op en lepelde het leer voor. Buikema kreeg het speeltuig niet onder controle en vervolgens mocht Danny Wiersum ook nog een goaltje meepikken: 6-1.

Het was maar goed dat scheidsrechter Meints, die geen enkele moeite had om het duel in goede banen te leiden, kort daarna voor het einde floot. De lijdensweg van De Heracliden was lang genoeg geweest. De gasten dropen in de stromende regen en met de denkbeeldige staart tussen de benen af terwijl op de achtergrond de laatste geweerschoten van de Duitse bezetter klonken.

Jan Medema toonde zich na afloop een zwaar teleurgesteld, maar ook realistische trainer. ‘Ik heb de jongens vooraf op het belang van deze wedstrijd gewezen, maar het was dramatisch wat we hebben laten zien. Poolster heeft ons op alle fronten afgetroefd. Kenmerkend vond ik nog wel dat invaller Pim la Crois de zaak op sleeptouw probeerde te nemen, maar dat de jongens die het normaliter moeten doen niet thuis gaven. Het is onbegrijpelijk. We stonden gewoon te pitten bij die eerste goal en waren de kop daarna volledig kwijt.’

Collega Jeroen de Munck was natuurlijk in zijn nopjes met de overwinning. ‘Ik heb er in de aanloop naar het duel steeds op gehamerd dat we er vanaf de aftrap bovenop moesten zitten. De stand op de ranglijst vraagt momenteel andere dingen dan mooi voetbal. Dat heeft het team prima opgepakt. We begonnen veel scherper en wisten alle duels te winnen. Eerlijk gezegd ben ik ook geschrokken van De Heracliden. Dat was niet best. Ik ga de overwinning echter niet aan het spel van de tegenstander ophangen. Dit hebben we zelf afgedwongen. We moesten er vandaag staan en we stonden er. Eigenlijk is er geen seconde sprake van een wedstrijd geweest.’

* Poolster – SV De Heracliden 6-1 (4-0). Johan de Groot 1-0; Kevin Bijlsma 2-0; Johan de Groot 3-0; Dennis van Dijk 4-0; Jesse Smit 5-0; Stefan Haan 5-1; Danny Wiersum 6-1

No Replies to "Vechtlustig Poolster klopt De Heracliden"