Loonstra (SV Bedum) naar finale Champions League

Bayern München, Real Madrid, Manchester City en Atletico Madrid. Wie van deze illustere clubs staan op 28 mei in de Champions League-finale? Rinus Loonstra uit Bedum hoopt op een finale met Bayern München. Samen met nog zeven andere speelsters en spelers is hij bij de ontknoping in het San Siro Stadion in Milaan van de partij. De 13-jarige scholier van het Werkman College in Groningen en speler van SV Bedum, is geselecteerd voor de Double Dutchies. Dit team vertegenwoordigt Nederland tijdens het Football For Friendship Forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 26 tot en met 29 mei in de Noord-Italiaanse stad zal plaatsvinden.

Double Dutchies slaat op de samenstelling van het Nederlandse team, dat uit vier jongens en vier meisjes bestaat. Nederland heeft daarmee twee jaar geleden in Lissabon een trend gezet, toen het als één van de zestien deelnemende landen aan het Football For Friendship-project het enige team was met meiden en jongens. Dat trok in het internationale gezelschap de nodige aandacht. Deze trend zette zich vorig jaar door in Berlijn, waar toen 24 landen deelnamen aan het project. Steeds meer landen volgen het voorbeeld van de Double Dutchies.

De grootste hobby van de 13-jarige Loonstra is voetballen. Hij vindt het erg leuk dat jongeren uit verschillende landen bij elkaar worden gebracht tijdens het Football For Friendship Forum. ‘Zoveel spelers uit andere landen ontmoeten lijkt mij echt te gek’, zegt hij. Het bijwonen van de Champions League-finale in Milaan is voor hem het hoogtepunt. ‘Dit is toch de mooiste finale van Europa. Het is een unieke kans om daarbij aanwezig te zijn.’

Loonstra geeft zijn stem bij de toekenning van de Football For Friendship Nine Values Cup aan Liverpool. Deze onderscheiding wordt in Milaan toegekend aan een professionele voetbalclub. Alle deelnemers mogen hun stem uitbrengen, dus ook de Bedumer. Vorig jaar werd de eerste F4F Nine Values Cup uitgereikt aan FC Barcelona tijdens het derde Football For Friendship Forum in Berlijn. De F4F Nine Values Cup, ontworpen door de Duitse beeldhouwer Achim Ripperger, staat voor de kernwaarden vriendschap, gelijkheid, sportiviteit, gezondheid, vrede, toewijding, overwinning, tradities en eer.

De acht speelsters en spelers zijn geselecteerd via de Ladelijke Organisatie Onderwijs en Topsport. De Stichting LOOT is een samenwerkingsverband van de 30 Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Op deze scholen kunnen topsporttalenten het (topsport)talentprogramma en het voortgezet onderwijs op niveau succesvol combineren. ‘Uit elk van onze vier regio’s hebben we een speelster en speler geselecteerd’, aldus landelijk coördinator Tom de Groen. ‘Zij voetballen niet alleen op topniveau in hun leeftijdscategorie en doen hun schoolwerk naar behoren, maar vallen ook op andere manieren positief op. Bijvoorbeeld omdat zij ook scheidsrechteren, coachen of altijd voor een ander klaarstaan. Leerlingen dus die dat ‘extra’ hebben.’

Football For Friendship International children’s social project is een initiatief van Gazprom. Dit jaar nemen jeugdvoetbalteams (leeftijd 12–14 jaar) uit 32 landen deel. Het project maakt onderdeel uit van het jongerenprogramma van Gazprom en heeft als doelstellingen het stimuleren van jeugdvoetbal, promoten van sport voor jongeren en een gezonde leefstijl, het bevorderen van verdraagzaamheid en vriendschap tussen jongeren uit verschillende landen.

Beschermheer en ambassadeur van Football For Friendship  is voetballegende Franz Beckenbauer. Kernwaarden van het project zijn vriendschap, gelijkheid, sportiviteit, gezondheid, vrede, toewijding, overwinning en tradities. (foto: Nico Huttenga).

No Replies to "Loonstra (SV Bedum) naar finale Champions League"