Sterke vertegenwoordiging VIOS op GK

Mare Kraaijenzank, Esmée Koning, Moniek Slump, Vera Bijsterveld, Yuan Post, Tessa Kool, Julia Slob en Marilynn Raat van turnvereniging VIOS uit Warffum hebben hun tweede voorronde wedstrijd van NTS B in Wildervank geturnd. Voor een aantal van hen wacht nu het Gronings kampioenschap dat volgende maand in de Mencke in Uithuizen zal worden gehouden.

In de eerste wedstrijd turnde in baan 3 Mare Kraaijenzank in de categorie jeugd D2, Esmée Koning in de categorie jeugd D3, Moniek Slump in de categorie jeugd D4. Kraaijenzank mocht op de tien centimeter smalle evenwichtsbalk beginnen. Ze wist erg sterk te beginnen en turnde een geweldige oefening zonder val en bijna geen wiebels. Ze scoorde 13.433 punten. Het tweede toestel was de vloer, waar Kraaijenzank een mooie oefening turnde. Helaas wist ze niet alle plus-elementen te turnen, waardoor ze iets lager scoorde dan gewenst. Ze kreeg voor haar vloeroefening een 13.700. De sprong was het derde toestel voor de VIOS-turnster. Dit is niet het beste toestel van Kraaijenzank, maar met twee keer een prima handstandoverslag tot stand wist Kraaijenzank het vierde cijfer te scoren met 10.675 punten.

Het laatste toestel was de brug. Kraaijenzank had hier behoorlijk wat zenuwen voor, omdat het tijdens de voorgaande wedstrijd mis ging tijdens het ophurken. Door een klein stopje in haar oefening te doen, ging het ophurken deze keer wel goed en scoorde ze 14.400 punten met een prachtige oefening. Met een totaal van 52.208 punten mocht Kraaijenzank het goud in ontvangst nemen. Ze werd gemiddeld ook eerste en heeft zich hiermee geplaatst voor het provinciaal kampioenschap.

Koning mocht beginnen op de sprong. Waar het de voorgaande wedstrijd verkeerd ging bij de tweede sprong, turnde de VIOS-turnster nu twee keer een prachtige handstandoverslag. Dit leverde haar 10.875 punten op. Met een goed begin op naar het tweede toestel de brug, waar het de vorige keer verkeerd ging tijdens het ophurken. Koning heeft de afgelopen weken hard op ophurken getraind, maar toch besloten trainsters Sandra Bosman en Koning voor zekerheid te gaan en het ophurken te vervangen voor terughurken. Koning voerde dit prima uit en scoorde voor een mooie oefening 13.250 punten.

Het derde toestel was de balk. Koning turnde tijdens het in turnen mooie elementen op de balk, maar tijdens de oefening traden de zenuwen op. Ze viel drie keer van de balk, wat haar drie volledige punten aftrek kostte. Door de zenuwen vergat ze ook de halve pirouette en hiervoor kreeg ze nog twee volledige punten aftrek.  Ze scoorde hierdoor een 7.333, waardoor ze ver in het klassement weg zakte. Na een teleurstellende balkoefening turnde Koning een prachtige vloeroefening, waarvoor ze 14.400 punten scoorde. Met een puntentotaal van 45.858 eindigde Koning op een verrassende tweede plaats. Gemiddeld eindigde de VIOS-turnster ook als tweede en hiermee heeft ze zich eveneens voor het provinciaal kampioenschap geplaatst.

Slump begon op de brug. Helaas ging de buikdraai te snel, waardoor ze van de brug viel. Ondanks de val scoorde ze met 12.650 punten het tweede cijfer op de brug. Het tweede toestel was de balk. Ze turnde hier een mooie oefening zonder val, maar ze turnt nog niet genoeg moeilijke elementen, waardoor ze het vierde cijfer scoorde met 11.433 punten.

Na een mooie oefening op de balk ging Slump naar de vloer, waar ze een mooie oefening turnde die goed was voor 12.400 punten. Het laatste toestel was de sprong. Slump zou hier twee keer een handstandoverslag turnen, maar dit liep anders. De eerste sprong werd keurig uitgevoerd en leverde haar 10.150 punten op. Bij de tweede sprong had de VIOS-turnster niet genoeg snelheid in haar aanloop, waardoor ze de sprong weigerde op de plankoline. De sprong werd als gevolg hiervan als nul-sprong beoordeeld. Hierdoor scoorde Slump op de sprong slechts 5.075 punten. Met een puntentotaal van 41.558 eindige ze op de zevende plaats. Gemiddeld eindigde ze als vijfde. Dit was niet genoeg voor een plekje op het provinciaal kampioenschap.

Op baan twee turnde Vera Bijsterveld in de categorie jeugd D1. Ze begon heel sterk op de vloer en scoorde hier 14.733 punten. Het tweede toestel was de sprong, waar Bijsterveld twee keer een handstandoverslag over de pegasus turnde. Dit deed ze keurig en ze scoorde dan ook 11.375. Daarna was de brug aan de beurt en dit is het lievelingstoestel van Bijsterveld. Ze turnde een keurige oefening zonder stopjes met een mooie salto af, wat haar 14.000 punten opleverde. Het laatste toestel was de balk. Bijsterveld vond het maar niks om als laatste op de balk te turnen, maar ondanks dat turnde ze een plaatje van een oefening. Met radslag stond ze als een huis op de balk en ze maakte bijna geen wiebels. De moeilijkheidsgraad was iets te laag waardoor ze het tweede cijfer (12.000) scoorde. Met een puntentotaal van 52.108 mocht Bijsterveld het goud in ontvangst nemen. Gemiddeld eindigde ze ook als eerste en heeft zich hiermee geplaatst voor het provinciaal kampioenschap.

In de tweede wedstrijd turnde  in baan 1 Yuan Post in de categorie pupil 1 D1. Post mocht beginnen op de brug, waar ze voor het eerst ophurken op turnde tijdens de wedstrijd en verder een prima oefening turnde. Ze scoorde hiervoor 12.333 punten. Het tweede toestel was voor haar de balk, hier had de VIOS-turnster wat extra zenuwen voor doordat ze de voorgaande wedstrijd drie punten aftrek had gekregen. De afgelopen weken heeft Post extra veel op de balk getraind en hierdoor kon ze nieuwe elementen gaan turnen. Bij het inturnen viel ze met de radslag hard van de balk, maar toch turnde ze met hulp van trainster Sandra Bosman verder.

Na de val moest ze even van de schrik bekomen en turnde daarna een super-oefening op de balk. De val met de radslag zat er wel in, maar ze kwam wel met beide voeten op de balk, waardoor het element wel werd meegeteld. Post scoorde deze keer het hoogste cijfer op de balk met 12.267 punten. Daarna kwam de vloer. Dit is Post haar lievelingsonderdeel en dit liet ze zien. Ze turnde een keurige oefening wat haar 13.900 punten opleverde. Als laatste turnde ze op de sprong, waar ze handstandoverslag en een hurksalto liet zien. Ze deed dit prima en scoorde 13.275 punten. Met een puntentotaal van 51.775 mocht Post het goud in ontvangst nemen. Gemiddeld eindigde ze ook op de eerste plaats en kon zich eveneens scharen in het rijtje deelnemers voor de Groninger titelstrijd,

In baan twee turnde Tessa Kool in de categorie pupil 2 D1. Kool mocht beginnen op de vloer. Hier liet ze wat punten liggen door slordigheidsfoutjes en miste ze plus-elementen. Ze scoorde 13.167. Vervolgens ging het naar de sprong waar ze eerst een handstadoverslag turnde. De sprong ging minder goed dan tijdens het inturnen. Als tweede sprong turnde Kool een prima hurksalto, ze scoorde daarmee 12.900 punten. Het derde onderdeel was de brug. Dit is Kool haar lievelingstoestel. Ze turnde een prachtige oefening met een mooie hoge opzwaai en een hoge salto af. Ze scoorde hiervoor 14.133 punten.

Het laatste toestel was de balk. Kool had enorm veel zenuwen voor dit toestel, maar wist ze prima onder controle te houden. Ze bleef keurig met de radslag staan op de balk en turnde een oefening met weinig wiebels, maar toen moest de afsprong nog. Met de salto af viel Kool op haar billen, wat haar een heel punt aftrek heeft gekost. Ze scoorde op de balk 11.433 punten. Met een totaal van 51.633 punten eindigde Kool net naast het podium op de vierde plaats. Gemiddeld eindigde Kool ook als vierde en plaatste zich hiermee voor het provinciaal kampioenschap.
In de laatste wedstrijd turnde in baan één Marilynn Raat in de categorie instap D1.

Raat begon erg sterk op de brug en kreeg zelfs een compliment van de jury. Ze scoorde 13.567 punten. Het tweede toestel was de smalle balk. Zonder zenuwen te zien begon Raat met haar oefening. Ze turnde strak, waardoor ze een prachtige oefening liet zien. Ze scoorde 13.167 punten. Op de vloer liet Raat ook een prima oefening zien. Hier en daar konden de elementen nog iets beter uitgevoerd worden, maar ze waren goed genoeg voor het eerste cijfer en dat was 13.350 punten. Het laatste toestel was voor Raat de sprong. Ze turnde hier een prima handstandoverslag tot ruglig en een hurksalto, wat haar 13.575 punten opleverde. Met een puntentotaal van 53.659 eindigde Raat op de eerste plek. Gemiddeld eindigde Raat ook als eerste en verdiende eveneens een ticket voor het provinciaal kampioenschap.

In baan twee turnde Julia Slob in de categorie pupil 1 D2. Slob mocht beginnen op de brug, waar ze helaas wat slordigheidsfoutjes maakte, ze scoorde 12.333 punten. Op de balk turnde Slob een prachtige oefening met bijna geen wiebels. Met de handstand en koprol bleef Slob op de balk staan en ze scoorde het eerste cijfer met 13.433 punten. Het derde toestel was de vloer. Hier turnde de VIOS-turnster ook een prachtige oefening met mooie loopsprongen. Ze scoorde voor vloer 14.733 punten.

Het laatste toestel was de sprong, waar Slob twee keer handstandoverslag tot ruglig sprong. Ze deed dit keurig en kreeg het tweede cijfer met 13.325 punten. Met een totaal van 53.824 eindigde Slob op de eerste plaats. Gemiddeld werd de turnster eerste en ook zij plaatste zich voor het provinciaal kampioenschap.

Trainster Sandra Bosman en assistent-trainsters Emma Reinders en Denise Raat kijken terug op een geslaagde wedstrijd. Eerder wisten twaalf meisjes zich al namens VIOS  voor de provinciale kampioenschappen op 21 mei in Uithuizen te plaatsen. Met deze acht turnsters erbij staat VIOS met maar liefst twintig meisjes op het Gronings kampioenschap. Voor de kleine club is dit een recordaantal turnsters.

No Replies to "Sterke vertegenwoordiging VIOS op GK"