Viboa poetst achterstand weg

Viboa heeft aan de wedstrijd tegen Blauw Wit ’34 een punt overgehouden.  Hoewel de gasten makkelijker voetbalden en een optisch overwicht hadden, was Viboa gevaarlijker geweest. Toch waren het de Friezen die in de 45e minuut op 0-2 wisten te komen. Het zag er slecht uit voor het team van Ron de Boer totdat ver in blessuretijd van het eerste bedrijf Rick Schaaphok de 1-2 tegen de touwen kopte.

Viboa speelde weer het vertrouwde spelletje. Via doelman Germen Bouwman werden lange ballen naar voren getransporteerd in de hoop dat Bloem en Schaaphok er iets mee zouden kunnen. Het maakte daarbij kennelijk niet uit of er een handvol verdedigers om de twee spitsen heen stonden. Het was dan ook veelal inleveren, waardoor Blauw Wit ’34 veelvuldig in balbezit was en het doel van Germen Bouwman probeerde te vinden.  De pogingen eindigden meestal ter hoogte van het strafschopgebied, waar Viboa het wel genoeg vond.

In het begin liepen de Friezen zich een paar keer stuk en werd Viboa in de omschakeling gevaarlijk. In de vierde minuut leek Duncan Torrenga een schietkans te krijgen, maar werd hij onderuit gehaald. De jonge Winsumer nam de vrije bal zelf. De inzet werd door doelman Karsten Waterlander uit de benedenhoek geranseld.

In de 8e minuut was het Wouter Bloem die een schietkans binnen de zestien kreeg, maar die werd geblokt. In de herkansing probeerde Bloem het met een omhaal welke net naast ging. Twee minuten later was het Marcel Pannekoek, die met een leep boogballetje achter de verdediging Bloem vrije doortocht gaf. Nu was de aanvaller veel te wild en raakte hij de bal helemaal verkeerd zodat het bij een rollertje bleef .

Na een kwartier kreeg  Viboa weer een vrije bal. Niels van Dalen gaf voor bij de tweede paal, waarop Pannekoek de bal prima met het hoofd voor de voeten van Schaaphok legde. De uithaal van de Viboa-spits ging ver over.

Tien minuten later kreeg Schaaphok een herkansing. Een ogenschijnlijk mislukte lange peer naar voren van doelman Bouwman werd door de verdediging van de Friezen gemist, waarop Schaaphok de bal oppikte en aan de toegesnelde Bloem meegaf. Die legde op zijn beurt keurig terug op Schaaphok, die het leer voor het intikken had. Hij schoot tot grote frustratie van zichzelf tegen het been van goalie Waterlander.

Na 32 minuten spelen kregen de gasten uit Leeuwarden een goedkope vrije bal toegekend op het randje van het strafschopgebied. In plaats van ineens op doel te schieten, werd er een ingestudeerde vrije schop uit de hoge hoed getoverd. Na drie balcontacten lag de knikker in het doel. Leon Wagenaar was de gevierde man bij de gasten: 0-1.

Direct vanaf de aftrap glipte Duncan Torrenga op links langs zijn tegenstander, waarop zijn voorzet bij de tweede paal door Wouter Bloem leek te worden binnengekopt. De bal verdween echter via het lichaam van een Leeuwarder net naast.

Op slag van rust leek Viboa dan toch de gelijkmaker te maken toen Pannekoek op de rechterkant  Bloem aan het werk zette. Diens voorzet werd afgeslagen, maar via Torrenga ineens klaargelegd op de inkomende Thomas Kauw. In plaats van de bal te plaatsen, werd het een alles of niets-poging. Het werd niets.

Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Een simpel ogende terugspeelbal van Niels van Dalen op doelman Bouwman werd door laatstgenoemde slecht weggewerkt. De bal kwam precies in de voeten van Floris Boonstra terecht, die vanaf een metertje of vijfentwintig het lege doel wist te vinden: 0-2.

Een gigantische tegenvaller voor het team van Ron de Boer, dat voetballend de mindere was, maar gezien de mogelijkheden en kansen zeker niet kansloos was. Door de vele blessurebehandelingen in de eerste helft, Flaviou Fatima was halverwege al vervangen door Reyer Kooijinga, kwamen er nog wat extra minuten bij. Zo mocht Viboa in de derde minuut van de extra tijd nog een vrije bal nemen aan de linkerkant. Duncan Torrenga draaide de bal strak voor de goal, waar Rick Schaaphok het speeltuig met het hoofd in de verre hoek verlengde: 1-2. Een prima goal, die in de ogen van de Friezen buitenspel was, maar de Winsumers een psychisch steuntje in de rug gaf.

De tweede helft was amper twintig seconden oud of het stond al gelijk. Nadat Blauw Wit ’34 had afgetrapt, was het Wouter Bloem die de bal onderschepte en vanaf de achterlijn teruglegde op Rick Schaaphok. De spits haalde uit, maar raakte de bal op het hobbelige veld maar half, waarna hij in duel op de achterlijn belandde. Daar behield hij het overzicht en gaf prima voor bij de eerste paal, waar Marcel Pannekoek de bal over de lijn wist te werken: 2-2.

Viboa was vanaf dat moment ontketend en, in tegenstelling tot de eerste drie kwartier, heer en meester. Blauw Wit ’34 kwam nauwelijks over de middenlijn en moest zich beperken tot tegenhouden. In de 53e minuut kreeg Viboa een grote mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na een mooie dubbele één-twee tussen Pannekoek en Schaaphok schoot laatstgenoemde echter over.

Het kostte Viboa veel kracht en met name bij Schaaphok was dat te zien. Hij stond veelal gebukt met de handen op de knieën , kon de sprints niet maken, geen druk meer zetten en niet meer meeverdedigen. Het enige waar hij in de tweede helft wel in slaagde was het de Friezen moeilijk maken met ‘slimmigheidjes’. Want net toen de gasten weer wat grip op de wedstrijd kregen, was het Schaaphok die met veel lawaai ter aarde ging in een duel met Ronnie Ganzevoort. Scheidsrechter Berends, wiens optreden deze middag veelbesproken was, toonde daarop voor de tweede keer in  deze wedstrijd de Friese aanvoerder de gele kaart, hetgeen rood en einde wedstrijd betekende.

Viboa leek al snel van de overtalsituatie te profiteren. Reijer Kooijinga gaf vanaf de linkerkant een hoge voorzet richting Schaaphok. Dennis van der Ree kopte de bal echter voor de Winsumer spits weg, waarop Deshly Storm de bal ineens op de pantoffel nam en prima raak schoot. Het doelpunt werd echter afgekeurd vanwege buitenspel, wat het overigens absoluut niet was.

De gasten hanteerden nu veelal de lange bal en hoopten vooral op de balvaardige Floris Boonstra, die de Winsumer verdediging  nog handen vol werk bezorgde. De verdediging van de Winsumers, met gelegenheidsduo Niels van Dalen en zwager Edwin Roeters als centraal en Reijer Kooijinga en de zeer sterk spelende Bauke Hoekstra op de backs, hield echter stand.

In het laatste kwartier was het Duncan Torrenga die nog een aantal keren van zich liet spreken. Doordat de moegestreden Schaaphok niet meer uit het centrum naar de linkerkant trok, lag er nu ruimte voor de snelle middenvelder om z’n acties te maken. Die werden vaak middels overtredingen beëindigd. De eerste vrije bal van de voet van Torrenga werd door Joni Gregoria bijna in eigen doel gewerkt, waarop de corner net niet door Thomas Kauw kon worden binnengekopt en Roeters uit de draai over de deklat schoot. Er waren meer mogelijkheden, maar het was meestal Dennis van Ree, veruit de beste man op het veld, die met rust en slimmigheid z’n verdediging stuurde en de Winsumers de baas was.

Vijf minuten voor tijd was het Blauw Wit ’34 dat met een man minder toch nog met de overwinning aan de haal leek te gaan. Floris Boonstra was sneller dan de verdedigers en net eerder bij de bal dan doelman Bouwman. De pass voor het lege doel leek een intikkertje voor invaller Arjen Boonstra, maar het was Bouke Hoekstra die met een ultieme sliding de bal voor de voeten van de Fries weggleed.

In de slotminuut was het nog een keer Torrenga die over links richting het strafschop snelde. Zijn voorzet kwam tegen de arm van Oane Rijpma. Scheidsrechter Berends zag hierin geen strafschop, dit tot grote woede van de thuisploeg. Een woede die de gasten eerder ook al hadden, toen de leidsman een handsbal van Niels van Dalen niet met een penalty wilde bestraffen.

Het bleef bij 2-2 in een wedstrijd waarin niet echt goed voetbal werd gespeeld. De amusementswaarde was daarentegen ruim voldoende. Het scoreverloop, de verrassende beslissingen van de scheidsrechter en de strijd zorgden er voor dat het publiek zich niet hoefde te vervelen. Grote verliezers van deze middag waren de beide teams, die door dit gelijkspel dure punten hebben laten liggen in de strijd om de derde periodetitel (bron: WinsumNieuws.nl).

* Viboa – Blauw Wit 34 2-2 (1-2).
Leon Wagenaar 0-1; Floris Boonstra 0-2; Rick Schaaphok 1-2; Marcel Pannekoek 2-2.

No Replies to "Viboa poetst achterstand weg"