De Fivel pakt drie belangrijke punten

De Fivel heeft zichzelf een prima dienst bewezen door in en tegen Middelstum met 1-2 te winnen. Helemaal veilig is het team van trainer Simon Schuil nog niet, maar de Riepsters hebben in ieder geval een belangrijke stap gezet in de richting van klassenbehoud.

Er moet nog één herkanser worden aangewezen in de 4e Klasse C van het zaterdagvoetbal en daar zijn De Fivel en VVS nog voor in de race. De Oostwolders hebben de slechtste papieren. Ze liggen drie punten achter op de Riepsters en bezitten een ronduit belabberd (-20) doelsaldo. VVS speelt zaterdag op eigen veld tegen Middelstum en zal een monsterscore moeten neerzetten om aan nacompetitie te ontsnappen. De Fivel (-9) kan zich thuis tegen Amicitia VMC een nederlaag met kleine cijfers permitteren. Er kan dus wel gesteld worden dat, als er op de laatste reguliere speeldag geen gekke dingen gebeuren, zowel Middelstum als De Fivel volgend seizoen weer in de 4e Klasse zullen uitkomen en dat VVS het kind van de rekening wordt.

Alle genoemde cijfers en bespiegelingen zullen voorafgaande aan de derby op het sportpark aan de Coendersweg ongetwijfeld door de hoofden van de Middelstummers en Zeerijpers hebben gespookt. De boodschap was voor beide teams duidelijk. Er moest hoe dan ook gewonnen worden. Dat gold voor De Fivel nog nadrukkelijker dan voor de gastheren, die zich officieus al veilig mochten wanen.

Het spel om de knikkers ontbrandde in de 18e minuut pas echt toen Joris Visser namens de thuisclub het nylon liet trillen. Zijn schot leek voor doelman Ruud Kuizenga geen al te grote problemen op te leveren, maar de goalie kreeg de stuiterende bal niet onder controle en liet het leer over de schouder in de doelmond verdwijnen: 1-0. Dat was eigenlijk tegen de verhouding in, want Middelstum was allesbehalve bij de les en zag De Fivel de betere kansen krijgen.

Hoe je binnen ettelijke minuten van schlemiel van de wedstrijd tot held van de dag kunt uitgroeien, liet Kuizenga drie minuten later zien. Mark Kramers werd na een goede actie tegen het gras gekwakt. Een en ander gebeurde ter hoogte van het strafschopgebied. Bij de fluitist was even een aarzeling merkbaar of de overtreding nu binnen of buiten het penaltygebied was gemaakt. Hij besloot uiteindelijk om de bal op de stip te leggen. Kuizenga stak het veld over, legde de bal goed neer en schoot vanaf elf meter de bal via de paal achter Youran Mus: 1-1.

Het duel lag met die treffer weer volledig open, waarbij Middelstum te weinig liet zien. De gastheren kregen voorin wel ruimte om iets moois te bedenken, maar wisten er geen voordeel uit te halen. Ook na de pauze was het aan de kant van de thuisclub een gezapige bedoening. ‘Je kunt natuurlijk nooit in de hoofden van spelers kijken, maar dit was niet goed van ons. Je behoort, zeker in eigen huis, de pannen van het dak te spelen. De wil daartoe kon ik niet vinden’. Vertelt coach Jan Jaap Zijlstra.

De Middelstummers lieten het achterste van de tong niet zien. De periodes waarin ze dat wel probeerden, waren te zeldzaam. Gaandeweg de tweede helft kreeg De Fivel weer wat meer vat op de tegenstander. Dat leidde in de 65e minuut tot een volgende treffer. Kramers werd de diepte in gestuurd en wist de bal tegen het nylon te krijgen: 1-2.

De verwachting was dat Middelstum in de slotfase zou gaan stormen, maar meer dan een verfrissende bries kwam er niet. De Fivel bleef simpel uit de problemen en zag alleen maar lange ballen op zich af komen. Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken, was de vreugde groot bij het andere Oranje.

‘We hebben uit de laatste vier wedstrijden tien punten gepakt en als je die serie met een zege bij Middelstum kan bekronen is dat altijd leuk’, vindt coach Simon Schuil van De Fivel. ‘Als je de punten van het weggevallen Harkstede er bij zou tellen, hadden we gewoon in de strijd om de derde periode meegedaan. Je moet echter ook realistisch blijven, we hebben ons op lijfsbehoud gericht en dan is dit een belangrijke overwinning. Hoewel we nog niet definitief veilig zijn, hebben we na de wedstrijd al wel een voorschot genomen op het klassenbehoud. We hebben onszelf en de supporters heel wat slapeloze nachten bespaard.’

Zijlstra was niet tevreden over de prestatie van zijn manschappen. ‘Op eigen veld hoor je de pannen van het dak te spelen. Ik heb die intentie niet bij mijn spelers kunnen vinden. De Fivel was in alle opzichten de bovenliggende partij, kreeg de betere kansen en heeft terecht gewonnen.’ Ondanks de nederlaag kan Middelstum redelijk gerust naar Oostwold afreizen om daar klassenbehoud officieel veilig te stellen.

* Middelstum – De Fivel 1-2 (1-1). Joris Visser 1-0; Ruud Kuizenga 1-1 (strafschop); Mark Kramers 1-2

No Replies to "De Fivel pakt drie belangrijke punten"