Viboa handhaaft zich na zege op Omlandia

Viboa heeft, zonder zich uitermate uit te sloven, met 2-0 van Omlandia weten te winnen. De overwinning op de zwak spelende Ten Boersters was dik verdiend en betekent voor de Winsumers handhaving in de eerste klasse. Wordt er zaterdag ook in Balk gewonnen, dan is de nacompetitie een feit en speelt Viboa voor een plek in de Hoofdklasse. Het moet niet gekker worden.

Het warme weer mag toch niet door het tegen degradatie vechtende, Omlandia als excuus worden gebruikt voor de wanprestatie die men aan de Schouwerzijlsterweg leverde. De Ten Boersters hebben niet één moment in de wedstrijd laten zien dat het ook volgend seizoen in 1E wil acteren. Dit tot ergernis van de eigen aanhang, die veel meer strijd van het team had verwacht. Het was dan ook al snel duidelijk dat Viboa geen lastige middag zou krijgen.

Marcel Pannekoek had al in de 6e minuut moeten scoren. Een prachtige strakke crosspass van Steffen Vader ging over Rick Schaaphok en z’n bewaker René Hovenkamp heen en viel zomaar voor de voeten van de geheel vrijstaande Winsumer aanvoerder. In plaats van zelf uit te halen zocht hij de achterlijn op om voor te geven. Het was Hovenkamp die kon voorkomen dat iemand van Viboa kon scoren door de bal koppend weg te werken.

Hierna beef het tot aan de 36e minuut rustig alvorens de eerstvolgende doelkans viel te noteren. Een vrije bal van Heinze Andringa bereikte Edwin Roeters die, na vorige week nog als centrumverdediger te hebben gespeeld, nu in de spits stond. De kopbal van de 35-jarige speler dwong Omlandia-doelman Devon Harmsma tot het uiterste.

De daarop volgende hoekschop werd weggewerkt richting Jeroen Haan, die teamgenoot Iven Nienhuis inspeelde. Nienhuis kapteBauke Hoekstra uit, maar zag zijn schot vervolgens over gaan. Twee minuten later was Omlandia nog een keer dicht bij een goal. Nu was het Nienhuis die vanaf de linkerkant de bal hard en laag voor het doel bracht. Waar alle verdedigers van Viboa de bal misten, kwam ook Amar de Priester bij de tweede paal een teen te kort om zijn ploeg op voorsprong te zetten.

Waar velen al de kantine of koffiebar hadden opgezocht, was het dan toch nog voor rust raak. In de extra tijd van de eerste helft was het wederom Steffen Vader die een geweldige pass van z’n schoen liet vertrekken. Nu was het Rick Schaaphok die op links de bal ontving. De Winsumer, die nog helemaal niet in het spel was voorgekomen, kapte daarop Omlandia-captain Martin Oudman uit en krulde de bal tussen de palen. De uithaal van Schaaphok was niet eens niet eens zo goed, maar bleek toch te machtig voor doelman Harmsma, die het leder in z’n eigen goal rommelde: 1-0.

Direct na rust grabbelde Germen Bouwman mis bij een hoge bal, waarop Omlandia-goalgetter Jeroen Haan leek te gaan scoren. Hij werd echter vastgehouden door een Winsumer en dat was leidsman Paul Lips uit Delfzijl ontgaan.

Niet veel later kreeg Rick Schaaphok een niet te missen kans, nadat Harmsma een terugspeelbal recht omhoog schoot. Schaaphok schermde de neerkomende bal goed af, maar schoot vervolgens op een paar meter van het doel hard voorlangs.

Omlandia zette daar verder niets meer tegenover, al probeerde Jeroen Haan het nog wel. Eerst via een vrije trap van grote afstand en niet veel later door een afgeslagen bal ineens op de pantoffel te nemen. Het zat de anders altijd trefzekere linkspoot niet mee. In beide gevallen moest er een nieuwe bal uit de ballentas van Viboa worden gehaald om verder te kunnen.

Halverwege de tweede helft was het Schaaphok die met een prima sliding Edwin Roeters wist te bereiken. Die wist op zijn beurt Marcel Pannekoek aan de andere kant in de zestien te bereiken. De ex-prof leek  alles goed te doen, maar de paal hield Omlandia nog in leven. Vijf minuten later was het alsnog raak.

Rick Schaaphok werd aan de rechterkant onderuit gehaald. Dit keer floot scheidsrechter Lips wel voor een overtreding. Niels van Dalen nam plaats achter de bal en het was Schaaphok die, achter in het strafschopgebied, koppend de bal diagonaal tussen alles en iedereen door tegen de touwen wist te werken: 2-0.

In de slotminuut liet doelman Harmsma nog even zien een prima doelman te zijn. Waar hij bij de 1-0 nog gigantisch blunderde, waren de reddingen in de slotminuut indrukwekkend.  Een prima genomen vrije bal van Heinze Andringa bereikte aan de rechterkant  Rick Schaaphok, die de bal nog net voor de achterlijn kon binnenhouden.  Waar afgeven een mogelijkheid was ging de moegestreden Schaaphok in het drukke strafschopgebied  op zoek naar zijn hattrick. Hij kwam ver, maar zijn krachteloze inzet werd gesmoord door een kluwen van spelers en doelman Harmsma, waarop de bal bij de andere paal door Niels van Dalen kon worden binnengekopt. Harmsma was snel overeind en keerde ook die inzet, waarop Pannekoek alsnog de bal in het doel leek te werken. Opnieuw was het de Ten Boerster sluitpost die met een geweldige reflex redding wist te brengen en daarmee Pannekoek een lach van ongeloof op het gezicht toverde.

Toch zal Harmsma nog even terugdenken aan dat andere moment op slag van rust, al was dat niet bepalend voor de wedstrijd. Omlandia was gewoon te zwak, zelfs om ook maar één punt mee naar huis te kunnen nemen. De Ten Boersters mogen zaterdag in eigen huis in het duel met Leeuwarder Zwaluwen bepalen wie zich rechtstreeks handhaaft. Winst is het enige dat telt voor het team van trainer Robbie Wentink.

Viboa is door deze overwinning en de tweede plaats in de derde periode, ook nog steeds in de race voor promotie naar de Hoofdklasse. Dan zal het zelf in en tegen Balk moeten winnen. De Friezen zijn dankzij de tweede plaats in de rangschikking al verzekerd is van het ‘toetje’ (Verslag en foto: WinsumNieuws).

* Viboa – Omlandia 2-0 (1-0).
Rick Schaaphok 1-0; Rick Schaaphok 2-0

No Replies to "Viboa handhaaft zich na zege op Omlandia"