Omlandia stelt klassebehoud veilig

Omlandia is er in geslaagd om het verblijf in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal met minstens een seizoen te verlengen. Op eigen veld werd een 1-0 overwinning geboekt op Leeuwarder Zwaluwen. De Friezen moeten door het verlies via nacompetitievoetbal lijfsbehoud veilig zien te stellen.

De Friezen kwamen goed uit de startblokken. Terwijl de straffe wind en de hagelstenen over het Ten Boerster veld joegen, probeerden de gasten een snelle treffer te forceren. Die kwam er, maar viel wel aan de andere kant van het veld. Van een metertje of dertig joeg Jeroen Haan de bal tegen het nylon en gaf zijn team daarmee een prima ruggensteuntje: 1-0. Enkele minuten later leek Bert Zwart te zullen scoren, maar zijn inzet was te simpel om goalie Niels Kuperus te verontrusten.

Leeuwarder Zwaluwen probeerde het wel, maar kwam in het eerste half uur te weinig voor het doel van Devon Harmsma. De beste mogelijk om te scoren was na een klein half uur andermaal voor Omlandia. De ook nu weer ijverige en sleurende Dennis Loer schoot op doel. Zijn schot werd echter gekraakt, maar leek vervolgens alsnog binnen te vallen. Doelman Kuperus was snel genoeg ter plekke om erger onheil te voorkomen.

Dat er in de kelder van de eerste klasse werd gevoetbald, was aan het spel van beide teams wel af te lezen. Het was allemaal erg onrustig, onzuiver en zonder gedachte wat er op het veld gebeurde. De ploegen wisten kennelijk niet goed hoe ze met de druk van het moeten presteren moesten omgaan. Inzet was er voldoende. Het ontbrak aan het vernuft om, eenmaal in balbezit, iets moois te bedenken waarvoor de kleumende toeschouwers op de banken zouden gaan staan.

Tot aan het rustsignaal viel er bitter weinig te beleven. Omlandia was nog drie kwartier van lijfsbehoud af, maar kon ook rekenen op een Leeuwarder storm. De gasten moesten wel komen om een dreigende nederlaag te voorkomen. En dat deden ze dan ook.

Eerst was er nog een mogelijkheid voor doelpuntenmaker Jeroen Haan. Zijn schot eindigde op de vuisten van de Leeuwarder goalie. Henk van der Wolde had zich nadien de haren wel uit het hoofd willen trekken toen een vrije trap op de lat werd geschoten en een uithaal van Haan kreeg ook niet het gewenste resultaat.

Omlandia verzuimde het duel te beslissen en kreeg daar bijna de rekening voor gepresenteerd. Er stonden twee Friezen klaar om een bal vanaf de linkerkant het doel in te jagen, maar beiden verzuimden dit te doen. De gasten drongen steeds vaker aan, kregen meer mogelijkheden maar vonden telkens de uitstekend acterende Devon Harmsma op hun weg. De naar het Asser ACV vertrekkende sluitpost hield zijn ploeg nadrukkelijk op de been.

Nadat Iven Nienhuis door Ivan Nijboer was vervangen, de 2-0 maar niet leek te willen vallen en de volgende bui het Ten Boerster sportpark geselde, mislukte een buitenspelval van Omlandia. Andermaal kreeg Leeuwarder Zwaluwen de mogelijkheid om de achterstand weg te poetsen. Ook nu bleef Harmsma echter baas in eigen doelgebied. De moegestreden Loer mocht zeven minuten voor het einde naar de kant. Zijn plaats binnen de lijnen werd ingenomen door Jeroen Dijkhuizen.

Terwijl Leeuwarder Zwaluwen nog een keer probeerde aan te zetten en zelfs de doelman zich ver buiten het eigen strafschopgebied waagde, had Haan een einde aan alle onzekerheid kunnen maken als hij ene vrije trap met iets meer zuiverheid had genomen. Normaliter heeft hij een verfijnde trap in huis, nu vloog de bal naast.

De tijd tikte tergend langzaam weg maar zal de Leeuwarders nog te snel zijn gegaan. In de 93e minuut waren ze nog een keer dicht bij de gelijkmaker, maar ook nu bleef het doelpunt uit. Het was namelijk weer die dekselse Harmsma die succes in de weg stond. De goal van Haan bleek uiteindelijk voldoende om er voor te zorgen dat Omlandia zich ook volgend seizoen weer eersteklasser mag noemen. Een mooier afscheid had men Harmsma en de eveneens vertrekkende coach Robbie Wentink niet kunnen geven.


* Omlandia – Leeuwarder Zwaluwen 1-0 (1-0).
Jeroen Haan 1-0.

No Replies to "Omlandia stelt klassebehoud veilig"