NEC Delfzijl blijft tweedeklasser

NEC Delfzijl mag zich ook volgend seizoen tweedeklasser noemen. De Havenkanters behaalden een 6-3 overwinning op ZFC Zuidlaren dat, zoals het nu lijkt, volgend seizoen niet meer met een standaardelftal in het zaterdagvoetbal gaat uitkomen. Toch hield de technische staf van ZFC Zuidlaren nog een slag om de arm. Een stroming binnen de vereniging zou bezig zijn om het bestuur nogmaals op andere gedachten te brengen. Mocht dit niet lukken dan zou het duel tegen NEC Delfzijl historisch gezien de laatste wedstrijd zijn geweest.

Voorafgaande aan de confrontatie waren er allerlei scenario’s aanwezig voor de gastheren om aan nacompetitievoetbal voor lijfsbehoud te ontsnappen. Het simpelste scenario was dat NEC Delfzijl gewoon de drie punten in eigen huis zou houden. En dat gebeurde voor zo’n 250 toeschouwers op het zeer koude en winderige sportpark Centrum. Coach Erwin Heerlijn had vooraf alle vertrouwen in een goede afloop. Hij kon met een bijna volledige selectie aan de wedstrijd beginnen. Alleen Marchel Tomo bleef geblesseerd aan de kant.

Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk te zien welke intenties de thuisploeg had, namelijk vroeg druk zetten op de achterhoede van ZFC Zuidlaren om zo vroeg mogelijk proberen te scoren. En dat lukte. Al na vijf minuten was het raak. De naar Lycurgus, volgend seizoen vierdeklasser, vertrekkende spits Reinier Schumer maakte een zichtbare overtreding op een verdediger van ZFC Zuidlaren, nam de bal mee en legde deze panklaar voor de voeten van Thijs Sonneveld die de 1-0 liet aantekenen.

Deze treffer had nooit goedgekeurd mogen worden door scheidsrechter Jager. De ploeg uit Zuidlaren protesteerde dan ook heftig maar de onpartijdige bleef bij zijn beslissing. Voor de Delfzijlsters was dit natuurlijk een enorme opsteker. Toch had een paar minuten later de gelijkmaker al op het scorebord kunnen verschijnen. Na een corner vanaf de linkerkant was het spits Jos Lamain die de bal voor het inschieten had. Zijn inzet was te zwak om doelman Bas Westerhuis te verschalken. In de tegenaanval ging Reinier Schumer er op links vandoor, speelde zich knap vrij maar zijn eindpass was te onnauwkeurig om een medespeler te vinden.

ZFC Zuidlaren mocht blij zijn dat Schumer zijn vizier niet echt op scherp had staan. Zo ging hij na bijna een kwartier spelen alleen op avontuur, omzeilde een aantal verdedigers alsof ze er niet stonden, incluis de 17-jarige keeper Bastiaan Mulstege, en hoefde de bal alleen maar rustig in het doel te schuiven. De aanvaller schoof de bal tot ontsteltenis van alle aanwezigen en van zichzelf echter in het zijnet.

Het middenveld van NEC Delfzijl kon naar hartenlust combineren en na twintig minuten spelen won Schumer een luchtduel waardoor de bal voor de voeten kwam van de schietgrage Erwin Noordhoff en dat betekende 2-0. Vijf minuten later lag ook de 3-0 achter de doelman van ZFC Zuidlaren. Weer was het Schumer die aan de basis stond en nu was het aanvoerder Kris Klasens die de trekker mocht overhalen. Het was éénrichtingsverkeer op het doel van de gasten en dat frustreerde spits Jos Lamain zo dat hij verschrikkelijk natrapte terwijl het spel al stil lag vanwege een overtreding elders op het veld. Fluitist Jager zag deze zeer domme actie niet, anders hadden de gasten in de eerste helft al met tien man in het veld gestaan.

Na een dik half uur spelen werd er om onduidelijke redenen door De Drenten twee keer gewisseld. Rick Schutte en Melvin Siahaya kwamen in het veld voor respectievelijk Rik Bolt en Jentze Crom. Na deze wissels was het Schumer die alleen voor de doelman van ZFC Zuidlaren verscheen maar opnieuw in de afwerking faalde. Toch kwamen de gastheren, met nog zo’n zes minuten te spelen in de eerste helft, op een comfortabele 4-0 voorsprong. Het was Kris Klasens die na een corner van Thijs Sonneveld scoorde.

Of het door concentratieverlies kwam zal nooit duidelijk worden, maar in een tijdsbestek van drie minuten kwamen de gasten terug in de wedstrijd. Na een hoekschop mocht verdediger Allard van Weringh zomaar raak koppen en Jos Lamain stond zo vrij als een vogel om de 4-2 binnen te schieten. Dezelfde speler had in blessuretijd ook de 4-3 kunnen maken, maar gelukkig voor de Delfzijlsters schoot hij naast. Het rustsignaal kwam voor de thuisploeg even goed uit zodat coach Erwin Heerlijn zijn ploeg weer bij de les kon brengen.

De tweede helft was van een beduidend minder niveau bij NEC Delfzijl. Toch wisten ze de marge wel weer te vergroten. De thuisploeg mocht een terechte strafschop nemen toen Schumer binnen de beruchte lijnen in de rug werd gelopen door verdediger Allard van Weringh. Verdediger Ruben Stam schoot onberispelijk raak en bracht het verschil daarmee op drie doelpunten: 5-2. Na een uur spelen moesten de Zuidlaarders met tien man verder. In een ongevaarlijke situatie op het middenveld was het wederom Jos Lamain die, net als in de eerste helft, verschrikkelijk natrapte. Scheidsrechter Jager zag het nu wel en trok onmiddellijk de rode prent.

De toeschouwers dachten dat NEC Delfzijl na de veldverwijzing de score gemakkelijk verder zou uitbouwen maar daar dachten de gasten iets anders over. Het was Nico Sieling die vanuit een vrije trap de bal richting de kruising stuurde. Doelman Bas Westerhuis kon ternauwernood redding brengen. ZFC Zuidlaren had ook zomaar met negen spelers op het veld kunnen staan toen invaller Melvin Siahaya een messcherpe counter van NEC Delfzijl door middel van een overtreding in de kiem smoorde. Een gele kaart was zijn deel, terwijl rood zeker op zijn plaats was geweest. Met nog zo’n twintig minuten te spelen kwam ZFC Zuidlaren op 5-3 door wederom een prachtige vrije trap van Nico Siesling. Doelman Westerhuis zag de bal langs de muur via de paal in het doel verdwijnen.

Coach Erwin Heerlijn wisselde hierna verdediger Harmen Laan voor Arjen Klasens. NEC Delfzijl mocht van geluk spreken dat een vrije trap van wederom Nico Siesling in de 80e minuut door Westerhuis gepareerd werd, anders was het billenknijpen geweest voor de thuisploeg en zijn aanhang. Dennis Boerma verving bij NEC Bart Klasens en Adriaan Mouse Kadir mocht nog een tiental minuten spits Erwin Noordhoff komen vervangen.

Dennis Boerma gaf na een goed opgezette aanval over de rechterkant van het veld een prachtige voorzet bij de tweede paal. De hard werkende en topscorer Reinier Schumer scoorde in zijn laatste wedstrijd voor NEC Delfzijl de 6-3 waardoor de fusieploeg definitief in de tweede klasse blijft.

Voorafgaand aan dit seizoen werd lijfsbehoud als reële doelstelling genoemd en dat is gelukt. Volgend seizoen neemt de ploeg de ervaring mee van deze competitie en hopelijk komt men niet weer in de situatie dat het er in de laatste wedstrijd op aankomt om zich veilig te moeten spelen. Dit zal dan wel moeten gebeuren zonder een aantal vaste krachten. Zo zullen Reinier Schumer, Pieter Meijerhof en Harmen Laan hun heil, zoals het nu lijkt, bij het naar de vierde klasse gedegradeerde Lycurgus uit de stad Groningen te gaan zoeken.

* NEC Delfzijl – ZFC Zuidlaren 6-3 (4-2). Thijs Sonneveld 1-0; Erwin Noordhoff 2-0; Kris Klasens 3-0; Kris Klasens 4-0; Allard van Weringh 4-1; Jos Lamain 4-2; Ruben Stam 5-2; Nico Siesling 5-3; Reinier Schumer 6-3

No Replies to "NEC Delfzijl blijft tweedeklasser"