Viboa sluit seizoen af met nederlaag

De laatste wedstrijd van het seizoen, en als vereniging, heeft de hoofdmacht van Viboa met verlies afgesloten. In Balk kwamen de Winsumers voetballend te kort tegen de Friezen, die ook nog eens uiterst effectief waren. Voor Viboa dus geen nacompetitie voor promotie naar de Hoofdklasse, maar daar heeft de ploeg van scheidend trainer Ron de Boer dan ook helemaal niets te zoeken.

Enigszins in het zadel geholpen door scheidsrechter Veldhuizen, nam de thuisploeg al in de derde minuut de leiding. Harry Deinum snelde over de linkerkant, beging onderweg nog een overtreding op Steffen Vader en legde vanaf de achterlijn voor op de meegelopen Johan Konst. De geheel vrijstaande rechtsback van Balk had geen enkele moeite om de bal in het lege doel te werken: 1-0.
Scheidsrechter Veldhuizen kon vanaf dat moment al geen goed meer doen in de ogen van de WInsumers, die dat verbaal dan ook tot vervelens toe lieten blijken en zichzelf daarmee uit de wedstrijd speelden.

Na een kwartier spelen leek Balk de voorsprong te vergroten toen Pieter Wijnja zomaar alleen op Viboa-doelman Germen Bouwman af mocht gaan. Met een uiterste inspanning wist de Winsumer goalie de inzet uit zijn doel te ranselen. Hierna was het Viboa dat een eerste fatsoenlijke aanval op de mat wist te leggen, die uiteindelijk een hoekschop opleverde. Niels van Dalen bracht de bal goed voor, Edwin Roeters kopte maar net naast.

In de 33e minuut verdubbelde Balk de score. Een foutje van Steffen Vader werd genadeloos afgestraft door Pieter Wijnja, die dit keer Viboa-sluitpost Bouwman kansloos liet door snoeihard raak te schieten: 2-0. Viboa rechtte de rug nog een keer en creëerde twee doelpogingen. Eerst was het Marcel Pannekoek die vanaf de linkerkant voorlangs schoot. Niet veel later tikte Niels van Dalen, na een prachtige combinatie in de ‘zestien’ met Edwin Roeters, maar net naast. Zo werd de kleedkamer met een 2-0 ruststand opgezocht.

Het tweede bedrijf was amper op gang gekomen of Viboa had de aansluitingstreffer al te pakken. Edwin Roeters speelde Wouter Bloem op rechts in. Bloem snelde langs zijn mannetje, fopte vervolgens doelman Hessel Altenburg met een schijntrap en schoot de bal in de korte hoek binnen: 2-1.

De Winsumers geloofden ineens weer in een goed resultaat en gaven gas bij. Met tegenwind werden ze gedwongen tot combinatiespel, wat de ploeg nog een paar kansen opleverde. De grootste kans was weer voor Wouter Bloem, die op snelheid werd ingespeeld door Rick Schaaphok. Ook nu kwam Bloem oog in oog met de sluitpost van Balk te staan, maar die liet zich niet voor de tweede keer verschalken en redde dit keer uitstekend.

Het hoog druk zetten kostte zichtbaar kracht bij de WInsumers, die door scheidsrechter Veldhuizen ook nog eens bij elk duel werden afgefloten. Voor de thuisploeg golden andere regels, maar dat had Viboa misschien ook wel aan zichzelf te danken. Na de ‘omstreden’ openingsgoal had een aantal oudere spelers alleen maar tegen de leidsman lopen zeuren en dat soort duels win je dus niet.
Toch was de fluitist coulant toen Schaaphok, met al geel op zak voor praten, rechtsback Stefan Konst neerhaalde. Waar een soortgelijke overtreding eerder in de wedstrijd door de leidsman was bestraft met geel, kwam Schaaphok met een vermaning goed weg.

Balk speelde zich na een uur weer onder de druk uit en deelde in de 63e minuut de genadeklap uit. Het was Wybren Altenburg die met een prachtige pass Johan Lyklema achter de Winsumer verdedigingslinie wist te bereiken. De invaller werkte daarna met een prachtig boogballetje af: 3-1.

Hierna geloofden beide ploegen het wel en werd het de wedstrijd uitspelen. Toch moest scheidsrechter Veldhuizen zich nog even laten gelden door Flaviou Fatima de rode kaart te tonen, na een duel om de bal met Ivar Klijnsma. Een belachelijke beslissing, vonden ook de supporters van Balk.

In de slotminuten werd het nog 4-1. Nadat Wybren Altenburg twee minuten voor het einde nog vergat goed voorbereidend werk van Johan Lyklema tot doelpunt te promoveren, was het Harry Deinum die in de slotseconden met een afstandsschot alsnog doel trof.

Door de nederlaag blijft Viboa de nacompetitie ‘bespaard’. Eerder vrij nemen van werk/school, lange busreis in de spits, wedstrijd, lange busreis terug en ’s nachts thuis zal zo ongeveer de wedstrijddag zijn wanneer je naar Utrecht of Zuid-Holland moet. Marc van Meel, oud-trainer van Viboa, zal het wel ervaren aangezien hij met PKC ’83 voor een plek in Hoofdklasse mag aantreden.

* Balk – Viboa 4-1 (2-0). Johan Konst 1-0; Pieter Wijnja 2-0; Wouter Bloem 2-1; Johan Lyklema 3-1; Harry Deinum 4-1 (Verslag: WinsumNieuws)

No Replies to "Viboa sluit seizoen af met nederlaag"