Poolster en Niekerk op gelijke hoogte

Poolster ontsnapte met een soort van Houdini-act aan rechtstreekse degradatie naar de vierde klasse. Na de 2-2 remise in de eerste nacompetitiewedstrijd tegen Niekerk, zal het team van trainer Jeroen de Munck opnieuw een huzarenstukje moeten uithalen om zichzelf ook volgend seizoen derdeklasser te mogen noemen.

Het kan verkeren in de voetballerij. Aan het einde van het seizoen 2014/2015 was Poolster in een tweestrijd met Godlinze verwikkeld met als inzet promotie. Amper een jaar later moeten de geelzwarten opnieuw boven zichzelf uitstijgen, nu om lijfsbehoud te realiseren.

Met Niekerk trof Poolster een goed voetballende en uiterst taaie tegenstander. De relatief jonge periodekampioen van trainer Marcel Hiemstra uit de 4e Klasse C moest het overigens zonder topschutter Jasper Siepelinga stellen. De 19-jarige doelpuntenmaker verbleef in een ander deel van de wereld, maar zal er zaterdag wel weer bij zijn.

De eerste van de twee confrontaties was vooral in het begin erg rommelig. Het technisch beter voetballende Niekerk had moeite met de fysiek van Poolster, dat te vaak onnodig balverlies leed. De eerste mogelijkheden waren voor de gasten. En beide keren was er letterlijk en figuurlijk een hoofdrol voor Elco van der Veen weggelegd. Eerst kopte hij een vrije trap over de deklat en niet veel later knikte hij goed naar de grond, maar trof vervolgens de onderkant van de lat waarna de bal het veld weer in stuiterde. Poolster mocht op dat moment zeker niet klagen.

Nadat de eerste Niekerker storm was gaan liggen, mochten de gastheren aan een mogelijkheid ruiken. Dennis van Dijk claimde een strafschop toen hij aangetikt leek te worden, maar scheidsrechter Walters uit Nieuwe Pekela zag er niks in. Na een voorzet van uitblinker Kevin Bijlsma kopte Tom Dijkman van dichtbij over het domein van doelman Marijn Ottens.

Niekerk leek er niet van onder de indruk te zijn, bleef het betere veldspel vertonen, maar kwam in de 28e minuut wel op achterstand te staan. Aan de linkerkant van het veld werd Julian Bos aangespeeld. Hij had niet veel bedenktijd nodig en joeg het leer in de lange hoek: 1-0. Bijlsma liet enkele minuten later op rechts zien hoe je met een soepele beweging je tegenstander het bos in kan sturen. Het schot dat hij daarna van zijn voet liet veertrekken, vloog voorlangs.

Niekerker Edwin Zwier had in de 42e minuut op wat meer steun van zijn ploeggenoten gerekend toen hij na een uiterste krachtsinspanning de bal in bezit had weten te krijgen en het leer voor het doel van Marcel Werkman langs joeg. Kennelijk had niemand er op gerekend dat hem dat nog zou lukken en dus bleef Poolster een tegentreffer bespaard. De slotfase was voor Niekerk. Poolster hield alleen maar tegen in de hoop dat het rustsignaal snel zou vallen.

Na de doelwisseling lieten de bezoekers meteen zien wat hun bedoelingen waren. Er moest snel gescoord worden. Wat ze echter ook probeerden, er leek geen doorkomen aan in de defensie van Poolster. Sterker nog, het was de Spieksters bijna gelukt de marge te verdubbelen. Een schot van Bijlsma kon ternauwernood tot corner worden verwerkt en een inzet van Jesse Smit verdween via de knuisten van goalie Ottens over de achterlijn. De pass was van Dennis van Dijk, die er misschien wel verstandiger aan had gedaan om zelf te schieten.

Het duel kantelde vervolgens binnen enkele minuten. De goal die er al lang aan zat te komen, viel in de 59e minuut en kwam op naam van Hidde Kijf: 1-1. Welgeteld 120 seconden later lag het leer opnieuw in het doel van Poolster toen Wilco Noordhof boven alles en iedereen uit klom en de bal in de voeten van Edwin Zwier kopte. Laatstgenoemde liet Werkman kansloos: 1-2.

Niekerk dacht Poolster op de knieën te hebben en was uit op de genadeklap. Men beging echter de fout door te gretig op jacht naar de beslissing te gaan. Daardoor kreeg Dennis van Dijk meer dan eens de ruimte om iets moois te verzinnen. In veel gevallen mislukte dat, maar wat hij in de 72e minuut liet zien was van een ongekende schoonheid. Marco Dijkstra verstuurde een op maat gesneden pass vanaf de rechterkant van het veld richting Niekerker strafschopgebied. Met twee tegenstanders om zich heen plukte Van Dijk de bal met links uit de lucht om het speeltuig vervolgens in een beweging met rechts langs doelman Ottens te tillen: 2-2.

De goal was het onbetwiste hoogtepunt uit een duel dat niet goed, maar wel tot en met de laatste seconde spannend bleef. Beide ploegen wilden geen genoegen nemen met de naderende remise, maar bleken niet in staat de toeschouwers, zo’n tweehonderd in getal, nog een keer met een hoogstandje te verbazen.

Over negentig minuten bekeken was de remise wel terecht. Beide teams lieten de nodige kansen liggen. Niekerk maakte voetballend meer indruk en zal, als het aan trainer Hiemstra ligt, het karwei zaterdag afronden. Zijn collega De Munck gelooft nog in de kansen van Poolster. En waarom ook niet want, al zijn het dan ook verschrikkelijke clichés, de bal is rond en je begint met elf tegen elf.


* Poolster – Niekerk 2-2 (1-0).
Julian Bos 1-0; Hidde Kijf 1-1; Edwin Zwier 1-2; Dennis van Dijk 2-2.

No Replies to "Poolster en Niekerk op gelijke hoogte"