SIOS stap dichter bij vierde klasse

In de nacompetitiestrijd om promotie naar de vierde klasse heeft SIOS prima zaken gedaan. Tegenstander WVV weigerde in eigen huis de kansen te benutten en kreeg vervolgens de kous op de kop van de Sauwerders. Zij sprongen zeer effectief om met de geboden mogelijkheden en stapten uiteindelijk met 1-4 van het veld. Grote man in Winschoten was Stefan Bultena, die drie keer doel wist te treffen.

SIOS kwam in Winschoten goed uit de startblokken. Na zes minuten spelen reageerde Stefan Bultena zeer attent in het strafschopgebied. Hangend in de lucht tekende de topscorer van SIOS met een subtiel buitenkantje rechts voor de 0-1.

Een lekker begin voor de Sauwerders, maar het was ook meteen het begin van een periode waarin WVV druk ging zetten en kansen creëerde. Vooral met steekpasses was de thuisploeg zeer gevaarlijk en mocht Sauwerder Wijma de handen dichtknijpen dat scheidsrechter Baar hem ‘slechts’ vermaande, nadat hij bewust hands maakte om Robin Kuntkes een vrije doortocht te beletten.

Niet veel later kwam Kuntkes, na een steekpass van Fabian Berghuis, alsnog vrij voor SIOS-goalie Reinder de Haan, maar schoot voorlangs. Het spel ging hierna gelijk op, zonder dat er echte kansen genoteerd konden worden.

Rond de 20e minuut was het wederom WVV dat een paar keer gevaarlijk voor het vijandelijk doel wist op te duiken. Zo was het routinier Dirk Zwakenberg die zich in het baan van het schot van WVV-er Berghuis gooide. Hij voorkwam daarmee een treffer. De daaropvolgende hoekschop werd door aanvoerder Robert van der Akker over het doel gekopt.

Vijf minuten later was het Mathijs Mollema die vrij opdook in het centrum en alleen op doelman De Haan af mocht gaan. De behendige voetballer leek de gelijkmaker te gaan maken, maar op het moment van schieten gooide het hobbelige veld roet in het eten. De bal verdween richting cornervlag.

Waar de gelijkmaker normaal zou zijn geweest, was het SIOS dat in de omschakeling de marge wist te verdubbelen. Stefan Bultena werd ter hoogte van de middenlijn ingespeeld, draaide bij z’n man weg en gaf direct mee aan de diepgaande Jacob de Haan. Die ging op volle snelheid richting WVV-doelman Jasper Riemersma, waarna z’n inzet op de paal belandde. In de rebound was de Sauwerder alsnog succesvol: 0-2.

Het zat SIOS bepaald niet tegen en de effectiviteit van de Sauwerders was nog niet voorrbij. In de 38e minuut gaf Harmen Wienke een voorzet vanaf de linkerkant die door de Winschoter sluitpost niet goed verwerkt werd. Wie anders dan Stefan Bultena reageerde als eerste op het foutje van de goalie en werkte de bal van dichtbij in het net: 0-3.

Een leuke stand om in de rust de kleedkamers mee op te zoeken, maar dat zou niet gebeuren. Slap, of eigenlijk niet ingrijpen zorgde er op slag van rust voor dat WVV-er Kuntkes ongehinderd de bal vanaf de linkerkant het strafschopgebied mocht laten indraaien. Van dichtbij was het zijn teamgenoot Thomas Mollema die met de punt van de schoen de 1-3 binnen schoot. Laatste wapenfeit voor rust kwam van Sauwerder Hylke Zijlstra, die het maar eens met een volley van afstand probeerde. Zijn lef en poging, net over het doel, hadden een beter lot verdiend.

Na rust was het SIOS dat de wedstrijd controleerde. Waar de thuisploeg voor de thee nog goede scoringskansen kreeg, waren het in de tweede helft alleen de gasten die gevaarlijk werden.
In de 46e minuut pakte Harmen Wienke aan de rechterkant vele meters pakte en prima meegaf aan Stefan Bultena. In plaats van zelf uit te halen, legde de spits de bal breed op de meegelopen Jacob de Haan. Diens schot kon nog worden gekeerd door doelman Riemersma.

Een kleine tien minuten later was het Stefan Bultena die op snelheid langst Ernst-Jan Piest glipte. Net als eerder was Bultena niet zelfzuchtig en legde weer af op De Haan. Net als WVV-er Mollema in de eerste helft kwam De Haan op het slechtste stukje veld (strafschopgebied) terecht, waarbij een zeker lijkende goal nu een bal tegen onderkant lat werd. In de rebound, De Haan had er kennelijk patent op, kopte de Sauwerder echter naast.

In de 69e minuut liet de hardwerkende Reinder Haaksema zich voor het eerst met een doelpoging zien. Sander Bultena speelde Haaksema met een prachtig hakballetje vrij, waarop de nummer tien van SIOS vanaf een metertje of dertig uithaalde. Zijn gecontroleerde, maar snoeiharde wreeftrap verdween net naast de goal.

Kort hierna was het Haaksema die na een mooie actie over rechts de bal voor gaf. Sander Bultena kwam net een teen te kort om zijn goede spel met een doelpunt te bekronen. Toch zou SIOS na de vele mogelijkheden nog één keer het net weten te vinden. Harmen Wienke wist in de 81e minuut nog een keer langs zijn tegenstander te komen, waarna de lage voorzet bij de eerste paal door Stefan Bultena tegen het nylon werd gewerkt: 1-4.

‘Ja hoor, daar is er weer één’, klonk het door de luidsprekers op het sportpark aan de Mr. D.U. Stikkerlaan. De speaker doelde daarmee op jonge Rutger Bultena, die Peter Nanninga vlak voor tijd kwam aflossen en daarmee de derde Bultena binnen de lijnen werd. Vader Harrie genoot en dat sloeg over in bescheiden trots toen hij alle drie zijn jongens in de strafschoppenserie vanaf elf meter raak zag trappen.

Na afloop was SIOS-trainer Erwin Molog een tevreden man. Hij wilde nog niet op de zaken vooruitlopen, maar wist wel dat er een stap in de goede richting was gezet. Zijn vader, die de wedstrijd vanaf de tribune had gevolgd, was vol vertrouwen dat zijn zoon met SIOS zal promoveren.

Coach Steven Komproe van WVV toonde zich een teleurgesteld man. ‘Met name in de eerste helft verzuimden wij de kansen te benutten, waar SIOS dat wel deed. Dan sta je bij rust met 1-3 achter en moet je risico’s nemen. De tweede helft zijn we niet meer gevaarlijk geworden. De winst van SIOS is dan ook meer dan verdiend.’

Over twee weken zal het druk worden op sportpark De Lange Twee, wanneer SIOS de klus in eigen huis tegen Kootstertille kan voltooien (Verslag en foto: WinsumNieuws).

* WVV – SIOS 1-4 (1-3).
Stefan Bultena 0-1; Jacob de Haan 0-2; Stefan Bultena 0-3; Thomas Mollema 1-3; Stefan Bultena 1-4

No Replies to "SIOS stap dichter bij vierde klasse"