Nienke Lambers provinciaal kampioen

In sporthal de Mencke in Uithuizen zijn zaterdag, ter afsluiting van het seizoen, de provinciale kampioenschappen turnen voor dames gehoudeen. Ruim 300 turnsters streden om de titel. Er werd op vier banen geturnd. De organisatie lag in handen van de KNGU in samenwerking met SVU uit Uithuizen. De turnsters werden beoordeeld door 45 juryleden. De eerste wedstrijd begon om 8.15 uur met de algemene warming-up en de laatste wedstrijd werd rond de klok van 18.30 uur afgesloten. GAV Unitas kon in ieder geval een provinciaal kampioen begroeten in de persoon van Nienke Lambers.

GAV Unitas uit Usquert kwam met de hele selectie naar de titelstrijd. Dat was op zich al een mooie prestatie. De laatste weken werd er nog flink geoefend en iedereen had er veel zin in. In de eerste wedstrijd moesten Kim Bijlsma en Celine Veening beiden in pupil 2 D3 in actie komen. In deze groep deden elf turnsters mee. In de voorwedstrijd werd Bijlsma eerste en Veening tweede. Voor Bijlsma was dit de laatste turnactiviteit, zij stopt namelijk met turnen.

De dames begonnen op de balk. Bijlsma moest als tweede beginnen en kwam twee keer naast de balk terecht. Haar eindcijfer was 10.1 punten. Veening bleef de gehele oefening op de balk. Haar balk oefening werd met 12.45 punten beoordeeld. Hun tweede toestel was vloer. Bijlsma mocht hier beginnen. Ze maakte geen grote fouten en kreeg 13.433 punten. Veening was door alle spanning even haar oefening kwijt. Haar eindcijfer op vloer werd uiteindelijk 13.567 punten. Na de tweede ronde hadden ze een rustronde omdat er met vijf groepen werd geturnd. De dames gingen vervolgens naar sprong. Ze moeten hier twee keer een handstand platval doen. Veening werd beloond met 12.867 punten en Bijlsma eindigde op 12.833 punten. Hun laatste toestel was brug.  Veening liet een mooie oefening zien en kreeg hiervoor 13.30 punten. De oefening van Bijlsma was iets minder netjes. Zij kreeg hiervoor 12.667 punten. Doordat er vijf groepen waren, was de uitslag tot het laatste moment spannend. Uiteindelijk eindigde Bijlsma als tiende en Veening eindigde op het podium met een tweede plaats.

In de tweede wedstrijd moesten Yvon van Alteren en Roxanne Lantinga (mini instap D3), Lianne Molenberg (pupil 2 D2) en Lisanne Swart (pupil 1 D4) in actie komen. Van Alteren en Lantinga turnden tegen 23 andere meisjes. Molenberg kreeg met 16  tegenstanders te maken en Swart trad in het strijdperk tegen 12 andere meisjes. Van Alteren en Lantinga begonnen op sprong en vervolgens gingen ze naar brug, balk en vloer. Op de balk waren beide meisjes wat wiebelig, maar verder maakten ze geen grote fouten. Uiteindelijk eindigde Lantinga op de achtste plaats en Van Alteren als veertiende.

Molenberg turnde een iets mindere wedstrijd. Ze viel met koprol van de balk en bij ophurken van de brug. Tijdens haar lange mat-oefening vergat ze streksprong met een halve draai. Al met al koste haar dit 4.3 punten aftrek. Verder turnde ze wel netjes en strak en eindigde op de 16e plaats. Swart turnde een prima wedstrijd. Daar waar ze in de voorwedstrijd net naast het podium eindigde, eindigde ze nu op het podium en werd haar de bronzen medaille omgehangen. Een mooie beloning voor het harde trainen.

In de laatste wedstrijd moesten Alicia Bethlehem, Marre Tuininga en Sophie Bierema (mini instap D2), Jamie Gloudemans (Jeugd D3) en Nienke Lambers (Jeugd D2) in actie komen.
Bethlehem, Tuininga en Bierema turnden een goede wedstrijd met hier en daar wat foutjes. Uiteindelijk eindigde Tuininga op de 7e plaats, Bethlehem op de 8e en Bierema op de 13e plaats. In hun niveau deden 19 meisjes mee. Gloudemans was in de vorige twee wedstrijden eerste geworden dus waren de verwachtingen hoog in de finale. Ze begon op sprong. Met twee keer een mooie handstandoverslagen over de pegasus begon ze sterk. Vervolgens ging het naar brug. Ook hier liet ze een mooie oefening zien. Net als op sprong bleek ze ook hier het hoogste cijfer gescoord te hebben. Na de brug stond de balk-oefening op het programma. Hier liet Gloudemans wat liggen. Als laatste toestel kreeeg ze de vloer. Ook hier liet ze wat kleine foutjes zien en eindigde in de finale uiteindelijk op een mooie tweede plaats. In Gloudemans haar niveau deden tien meisjes mee.

Lambers eindigde in de voorwedstrijden als tweede en derde. Ze begon als eerste op de balk, maar viel er met de radslag af. Toch eindigde ze met een keurige salto af tot stand. Haar balkoefening was netjes en strak. Het was jammer van de val, maar met 13.6 punten had ze toch het derde cijfer op balk. Na balk ging Lambers naar de vloer. Hier turnde ze een zeer strakke oefening. Ze haalde een gedeeld hoogste cijfer met 15.1 punten en een D-score van 6.3 punten. Het derde toestel wassprong. Hier liet ze twee hele mooie handstandoverslagen over de pegasus zien. Deze werden dan ook als beste beoordeeld met 11.575 punten.

Na drie toestellen stond Lambers eerste met slechts 0,1 punt voorsprong op de nummer twee. Bij het laatste toestel (brug) moest alles goed gaan. Haar directe tegenstander moest als eerste aan de bak. Zij liet een nette oefening zien met een hoge opzwaai wat haar 0,3 punt extra opleverde. Lambers moest dus alles uit de kast halen en dat deed ze. Haar oefening was net iets beter uitgevoerd, ondanks dat haar opzwaai niet hoog genoeg was voor 0,3 punten aan bonus. Maar Lambers maakte minder technische fouten waardoor haar eindcijfer net iets hoger was. Hierdoor werd ze eerste van de provincie Groningen.

Trainster Linda Uilhoorn begeleidde de meisjes samen met assistent Marit Hoek. Uilhoorn kijkt terug op een zeer geslaagd wedstrijdseizoen waarin de meiden goed hebben gepresteerd. Iedereen heeft zich volgens haar dit seizoen sterk verbeterd. Zaterdag staat als afsluiting van het seizoen nog een wedstrijd op het programma tussen alle gymverenigingen uit de gemeente Eemsmond.

No Replies to "Nienke Lambers provinciaal kampioen"