Hilda Broekhuizen wint Slachtemarathon

Hilda Broekhuizen uit Winsum dacht zaterdag tijdens de Slachtemarathon in Friesland een uitstekende prestatie te hebben geleverd door in de leeftijdscategorie vrouwen 50 als tweede te eindigen. De jury besloot de als eerste gefinishte echter uit de uitslag te verwijderen omdat zij haar startnummer zonder kennisgeving aan iemand anders had overgedragen. En dus was de eerste plaats voor Broekhuizen.

De Slachtemarathon dateert van het jaar 2000 en is een hardloopwedstrijd in lijn over de Slachtediijk van Oosterbierum naar Raerd of andersom. Het evenement vindt om de vier jaar plaats. De dijk is geformeerd door een combinatie van polderdijken. Vroeger diende de dijk als zeewering. De dijk heeft tegenwoordig geen enkele functie meer als waterkering. De Slachtedijk is nu als cultuurhistorisch monument en natuurgebied in beheer bij It Fryske Gea.

De deelnemers hadden te kampen met warm en benauwd weer waarbij de wind het ook nog grotendeels liet afweten. Verder was er veel stress door files om de start tijdig te bereiken omdat de aangewezen parkeerterreinen door de overvloedige regenval onbegaanbaar waren geworden. Dit alles en afmeldingen vanwege blessures zorgden er voor dat van de 1800 ingeschreven marathonlopers er uiteindelijk 1366 de eindstreep haalden, waaronder zes Artemissers.

Hiervan was Albert van der Ziel (Berlikum) de snelste. Tot halverwege de wedstrijd samenlopend met Garco van Den Berg (Uithuizen) finishte Van der Ziel volgens plan binnen de 3.30 uur en wel in 3.29.46 uur. De Uithuizer moest in het laatste gedeelte veel toegeven gezien zijn eindtijd van 3.46.54 uur. Hilda Broekhuizen was zelfs iets sneller dan Van den Berg. Met een knappe tijd van 3.46.15 uur behaalde ze een uitstekende tweede plaats bij de vrouwen 50, die later dus in een overwinning werd omgezet.

‘Het was loodzwaar. Ik was net op tijd voor de start. Door het warme en drukkende weer heb ik blaren en schuurplekken opgelopen. Toch een mooie dag omdat je de marathon hebt volbracht’, aldus de Winsumse.

John Walker (Uithuizen) slaagde er net niet in om onder vier uur te blijven. Maar een tijd van 4.03.13 uur mag er, gezien de omstandigheden, zijn. Triatleet Oscar de Jong (Zandeweer) noteerde een tijd van 4.15.52 uur. Alle Artemis-deelnemers hebben zwaar geleden maar Bert Niemarkt (Winsum) zwoegde 5.34.00 uur lang om zijn marathon tot een goed einde te brengen. Een groot compliment voor het volbrengen van deze gedenkwaardige loodzware marathon is op zijn plaats.

Naast de marathonlopers deden er ook nog 13.500 wandelaars, waaronder vier Artemissers, mee aan de marathon. Janneke Cazemier (Warffum), Rixt Langeveld (Winsum), Gea Meulema (Winsum) en Marianne Waterman (Sauwerd) trotseerden de zware weersomstandigheden en wisten met succes de finish te halen. Ook deze dames verdienen alle waardering. Rest een dikke pluim voor de organisatie en alle vrijwilligers om binnen de niet voorziene omstandigheden het evenement toch succesvol te laten verlopen.

In Hoorn werden zondag hardloopwedstrijden over diverse afstanden georganiseerd. Op het onderdeel marathon stonden totaal 64 deelnemers aan de start, waaronder Roleof Eltingh uit Warffum. De organisatie had voor de marathon een prachtig parcours langs het IJsselmeer en de Hoornse binnenstad uitgezet. Net als een dag eerder ondervonden de deelnemers veel hinder van het warme en drukkende weer. Desondanks noteerde de Warffummer bij de mannen 40 een prima tijd van 3.53.27 uur. Dat was goed de negende plaats in een veld van twintig deelnemers. Hij liep met deze tijd een nieuw persoonlijk record. Eltingh verbeterde zijn oude toptijd met maar liefst 22.30 minuten (foto: Gerrie Stiekema).

No Replies to "Hilda Broekhuizen wint Slachtemarathon"