Hoge snelheden tijdens cross in Baflo     

In Baflo is zaterdag de tweede autocross van AutoSport Groningen verreden. De wedstrijd vond plaats op een perceel grasland van Kor Kruizinga, nabij Tinallinge. Hier was nog nooit eerder een wedstrijd georganiseerd en de organisatie was vooraf overtuigd dat dit perceel het stempel ‘keiharde Groningse klei’ mocht dragen. Er was een vijfhonderd meter lange baan neergelegd, want autocross gaat om snelheid.

Een kleine honderd deelnemers waren present om de strijd tussen mens en machine aan te gaan. Met name de animo voor de juniorenklasse was perfect, iets wat de organisatie gelukkig stemde. En strijd in deze klasse werd er volop geleverd. Onder streng toeziend oog van debuterend wedstrijdleider Jan Zijlstra was het Jouke Heddema die alle manches en de finale op zijn naam wist te schrijven. Hij was voor iedereen te snel. Wat betreft het clubkampioenschap waren het Douwe Mulder, Raymon Kuil en Thomas Hellinga die goede zaken deden. Zij staan momenteel in de top drie.

De snelheden kwamen gaandeweg de wedstrijd alsmaar hoger te liggen en er kwam een verbluffend mooie kleibaan tevoorschijn, die zo strak als een biljartlaken bleef. De heren van de baandienst hadden een saaie middag en kwamen niet in actie. Ook de tweede ronde van de ASG NK Vrije Standaard Series stond op het programma, waarin twee rijders uit Noord-Holland de strijd om de koppositie uitvochten.

Tom van den Heuvel, regerend Nederlands kampioen, moest in Ulrum nog zijn meerdere erkennen in de ervaren Leo Sintebin uit Heerhugowaard, maar in Baflo had Van den Heuvel de zaken weer goed op orde en wist hij de meeste punten voor het NK te verzamelen. Toch staat Leo Sintebin nog altijd op de eerste plaats. Tijdens de manches zat de ‘meest sympathieke ondernemer van Groningen’ Jacob Kuil uit Engelbert er telkens goed bij en wist tweemaal te winnen. In de finale moest hij zich terug naar voren knokken maar wist in de finale alsnog vierde te worden.

Zoals gezegd hield de kleibaan zich enorm goed, en dit leidde tot weinig incidenten op de baan, hierdoor konden de wedstrijden snel afgewerkt worden en was er tijd over voor een toetje. De organisatie besloot samen met een aantal sponsoren een superfinale te organiseren.

In een superfinale rijden de eerste drie finalisten van elke kampioenschapsklasse samen op de baan. De snelste klasse start met een driekwart baan lengte achterstand en de junioren starten vooraan. Vrije standaard-coureur Tom van den Heuvel had in de superfinale maar liefst negen ronden nodig om junior-rijder Gerjan Teitsma voorbij te gaan. Ook moest Teitsma zijn meerdere erkennen in vrije standaard-coureur Hielke Hindriks, die als tweede eindigde. Teitsma wist uiteindelijk verdienstelijk tweede te worden, Jouke Heddema werd vierde en Raymon Kuil sloot netjes aan en eindigde als vijfde.

Al met al kon de organisatie op een geslaagde crossdag terugkijken. De volgende wedstrijd van AutoSport Groningen is op 9 juli in Ulrum.

No Replies to "Hoge snelheden tijdens cross in Baflo     "