Prima herstart Lopster Torenloop

Hij werd vijf jaar geleden voor het laatst gehouden, maar staat weer op de hardloopkalender. De Lopster Torenloop is terug van weggeweest. Bij de dames was Elizeba Cherono destijds de rapste. Zij voltooide de 10 kilometer toen in 34.28 minuten. De Keniaan Charles Korir zegevierde bij de mannen in een tijd van 29.17 minuten. Ze kregen in Delfzijlster Maurice Smit en stad-Groninger An Bennema hun opvolgers.

Een enorme hoosbui zorgde voor een kletsnatte ‘herstart’ van de even van het toneel verdwenen Lopster Torenloop, maar toen de zon eenmaal doorbrak, was er sprake van een prima loopweertje. De ruim 140 senioren en tientallen jeugdlopers deden op hun manier allemaal hun best om een zo rap mogelijke tijd neer te zetten op de vijf danwel de tien kilometer door Loppersum. Het organiserende MFAC Loppersum, bekend van de Noorderrondrit op de fiets en in niet mindere mate de grasbaanraces, besloot het loopcircus nieuw leven in te blazen en men kon naderhand trots op zichzelf zijn. Het zeker niet gemakkelijke en bochtige parcours om de toren sprak de lopers wel aan en de meningen waren na afloop dan ook eensluidend. Dit is voor herhaling vatbaar.

Het was bij de senioren al snel duidelijk wie er met de winst vandoor zou gaan. Maurice Smit van AV Fivelstreek uit Delfzijl was duidelijk de man met de sterkste benen. Zijn doel was om beneden de 35 minuten te finishen en die doelstelling haalde hij. Stadjer An Bennema, uitkomend voor een studentenvereniging in Groningen, zag de loop meer als voorbereiding op het studentenkampioenschap van komend weekeinde in Amsterdam, maar hield zich in Loppersum geenszins in. Ook zij mocht de hoogste trede van het ereschavot betreden.

De uitslagen luiden als volgt:
Heren 10 kilometer: 1. Maurice Smit, Delfzijl 34:56 minuten; 2. Fokke Wiersma, ‘t Zandt 36:50; 3. Laurens Verkade, Utrecht 37:34; 4. Marcus Vording, Veendam 39:40; 5. Derk Pestman, Spijk 43:32; 6. Jelger Visser, Groningen 45:00; 7. Bronne Pot, Den Haag 47:37; 8. Johan Weijenberg, Uithuizermeeden 48:22.

Vrouwen 10 kilometer: 1. An Bennema, Groningen 38:46 minuten; 2. Marit Tenkink, Deventer 46:17; 3. Tamara Ottens, Loppersum 54:22; 4. Gera Kuijer, Aalden 58:59; 5. Judith Geut, Appingedam 59:15.

No Replies to "Prima herstart Lopster Torenloop"