Gedenkwaardig jubileum De Pelikanen

Het zou wel eens het laatste jubileum kunnen zijn geweest dat voetbalvereniging De Pelikanen uit Appingedam heeft gevierd. Er zijn immers fusiebesprekingen gaande met voordeurdeler vv Appingedam. De mede-bewoners van het burgemeester Wellemansportpark lieten dat gegeven echter niet zwaar meetellen bij de viering van het 65-jarig bestaan. Het werd, zoals voorzitter Rick van Bostelen sprak, een wereldfeest met zowel binnen als buiten de lijnen diverse hoogtepunten.

Het feestje moest er een worden dat als gedenkwaardig in de boeken zou verdwijnen en daar slaagde de in het leven geroepen jubileumcommissie in alle opzichten in. Het gemêleerde gezelschap dat zich meldde zorgde voor een prima sfeer Enkele honderden belangstellenden waren van de partij om onder andere naar een duel tussen oud-De Pelikanen en oud-FC Groningen te kijken. Ze kregen waar voor hun geld, want de ‘oudjes’ lieten zien dat ze het spelletje nog niet verleerd waren. Ze moesten wel een nederlaag slikken, want de Peli’s wisten het duel met 2-1 te winnen. Het was de eerste keer dat de sterren van weleer, met onder anderen Paul Matthijs, Sander van Gessel, Hendrikus Huisman, René van der Duin en Jan Veenhof in de gelederen, op hun broek kregen. ‘Dit soort wedstrijden win ik liever, maar we hadden met de jeugd al van Ajax gewonnen en de 5-1 van FC Groningen in Utrecht maken veel goed’, aldus Van Gessel.

Voorafgaande aan het duel werden oude teamfoto’s als basis gebruikt voor een hernieuwde fotoshoot en was er uiteraard ook aan de jongere jeugd gedacht. Zij hadden weinig oog voor de voormalige pronkstukken van het betaalde voetbal en leefden zich op springkussens uit.

Een hoogtepunt was eveneens het optreden van Henk de Haan. Op zijn zo bekende wijze strooide hij de ene na de andere anekdote over het publiek uit. ‘Broez’n, d’rop of gain vreet’n’, is het credo van de man die zelf betaald voetbal bij FC Groningen en SC Veendam speelde en er op latere leeftijd achter kwam dat hij ook als entertainer goed uit de voeten kan. ‘Pom Pom Pom Pom. Laten we het samen beleven. Leuk hoor’, pleegt de 51-jarige Stadjer steevast te zeggen. En Henkie kreeg de zaal meerdere keren plat.

Nadat de lachspieren waren losgeweekt, kon iedereen de dansvloer op om te swingen op de muziek van Traffic Jam. ‘Wij rocken jouw feest gegarandeerd’, stond in de aankondiging en datwas niet gelogen. Aan het einde van een lange, feestelijke dag ging iedereen tevreden huiswaarts.

De Pelikanen sloot op memorabele wijze een boek waarvan de eerste pagina in 1951 werd volgeschreven. Als het aan voorzitter Rick van Bostelen ligt komen daar dit seizoen nog een aantal historische momenten bij. ‘We gaan dit seizoen op alle fronten nog een keer laten zien dat we een hele bijzondere vereniging zijn die al die jaren zo gewoon is gebleven’, besluit de preses.

No Replies to "Gedenkwaardig jubileum De Pelikanen"