Dames Farmsum op weg naar titel?

Voor de dames van Farmsum 4 stond vrijdagavond de voorlaatste speelronde voor de winterstop op het programma. Speellocatie was het Sportpark Centrum in Delfzijl en de Farmsumers begonnen de avond met een achterstand van drie punten op koploper Omlandia 1.

De eerste van de twee wedstrijden werd gespeeld tegen NEC Delfzijl dames 2. Met een nagenoeg complete selectie van twaalf dames, alleen Tineke Strijbos en Christina Schreuder waren nog op vakantie, begonnen de rood-gelen aan de wedstrijd.

Farmsum verzorgde de aftrap en leverde het leer bij Jasminne Bos af. Zij behield het overzicht en bezorgde de bal bij Vera Harkema die Farmsum binnen de minuut op voorsprong bracht: 0-1. De rest van de eerste helft was Farmsum lichtelijk beter maar scoorde evenals NEC Delfzijl niet meer.

De tweede helft waren beide ploegen gelijkwaardig maar beide keepsters, aan de zijde van NEC Delfzijl Lisa Blauw en bij Farmsum Anouk Lambeck, onderscheidden zichzelf met een paar goede reddingen en de eindstand was dan ook 0-1 voor Farmsum. Heuglijk feit aan Farmsumer zijde was dat Marleen Hekman en Janet Schipper Watsing eindelijk en niet onverdienstelijk hun debuut konden maken.
De tweede wedstrijd van de avond was tegen koploper Omlandia dames 1 die bij winst tot winterkampioen gekroond zouden worden. Omlandia begon ijzersterk aan de wedstrijd en Farmsum kon zich alleen maar beperken tot verdedigen. De verdediging van Farmsum kon niet voorkomen dat Omlandia de ene na de andere kans kreeg. Het was aan de perfect keepende Anouk Lambeck en twee keer de paal te danken dat het na twaalf minuten nog 0-0 stond. Twee minuten voor rust was het dan toch eindelijk raak door een goed uitgespeelde aanval werd het in de 13e minuut 0-1 voor Omlandia, dit was tevens de ruststand.

In de tweede helft was het Omlandia dat van afstand schoot. De Farmsumer keepster dacht dat het leer naast ging en liet de bal lopen. Tot ontsteltenis en hilariteit van iedereen bleek dat de bal er toch in ging. Dat inschattingsfoutje betekende 0-2. Niks leek een zege van Omlandia in de weg te staan maar na een verkeerde terugspeelbal van de Ten Boersters in de 20e minuut kreeg Farmsum een corner. Iris Smeltekop gaf de bal voor en het was Vera Harkema die de bal achter haar standbeen in het doel werkte: 1-2. Dat was voor de rood-gelen het sein om de mouwen op te stropen en een ongekende strijd- en vechtlust maakte zich meester van de dames.

Coach Kevin Meertens en assistent-coach Kees Werbata besloten om alles of niet te gaan voetballen en druk vooruit te gaan zetten. Dat resulteerde in een open wedstrijd van beide kanten en de licht geïrriteerde withemden waren het even kwijt. Farmsum speelde met hart en ziel en onder andere Inge Veldman gebruikte haar lichaam goed en zette menig tegenstander opzij.
Het leek af te stevenen op een 1-2 overwinning voor Omlandia maar in de 29e minuut was het Vera Harkema die vanaf de rechterzijde op doel schoot en Lize Dijker die de bal van richting veranderde zodat het speeltuig achter de Ten Boerster keeper verdween: 2-2. Iedereen die Farmsum een warm hart toedroeg, belandde in complete extase en zelfs rivaal NEC Delfzijl juichte voor de Farmsumer dames. Omlandia wist niet wat hen overkwam en stond er beduusd bij te kijken. Inmiddels was de allerlaatste minuut ingegaan en zaten de ploegen in de dying seconds van de wedstrijd.

De Ten Boersters verspeelden de bal en het was Jasminne Bos die de bal nog een keer naar voren schoot. De verdediger van Omlandia was even vergeten dat ze ook mocht koppen en ze raakte de bal met haar hand. De goed fluitende Onno Vos kon niks anders doen dan de bal op de stip leggen. Door deze beslissing was het hek van de dam. De Omlandia-speelsters maakten in woord en gebaar duidelijk dat de scheids het verkeerd had gezien en vuurden de ene na de andere verwensing op de leidsman af.

Terwijl Vera Harkema de penalty binnenschoot had de scheids er genoeg van en staakte de wedstrijd. Na kort overleg besloot de onpartijdige om de wedstrijd uit te fluiten en dus moest de penalty opnieuw genomen worden. Vera Harkema was niet bang en nam hem opnieuw. Ze schoot de bal in het net: 3-2. Wat was er gebeurd. Hoe kan een ploeg een wedstrijd nog zo weggeven? De Farmsumer speelsters, begeleiding en supporters werden gek van blijdschap. In de laatste dertig seconden was het vrouwen en kinderen eerst maar was de overwinning een feit.

Farmsum had van Omlandia gewonnen en stond daarmee gedeeld eerste. Een fantastisch resultaat voor de hard werkende dames die middels een ware Houdini-act een eigenlijk kansloze wedstrijd nog tot winstpartij wist om te buigen.De Ten Boersters bleven maar zeuren en de scheidsrechter besloot te stoppen met fluiten dus werd NEC Delfzijl-Omlandia door iemand anders gefloten.

Na de wedstrijden kwam de aanvoerster met de wedstrijdsecretaris van NEC naar coach Kevin Meertens toe om te overleggen. Omlandia eiste dat er een 2-2 stand op papier kwam te staan. Meertrns legde haar uit dat als Ajax met 2-1 zou verliezen er ook geen 1-1 op het formulier zou komen te staan en dat ze maar een brief naar de KNVB moesten sturen om protest aan te tekenen. Daarop zei ze dat men dat niet ging doen en dat Omlandia zich terug zou trekken.

Vrijdag 28 oktober is de laatste speelronde en word beslist wie er winterkampioen word. Mocht Omlandia niet op komen dagen dan heeft Farmsum aan een punt genoeg om zichzelf tot kampioen te kronen. Locatie is dan sportpark Tuikwerd, de aanvangstijd 19.00 uur.

No Replies to "Dames Farmsum op weg naar titel?"