Stedum onttroont koploper Noordpool UFC

Stedum heeft prima zaken gedaan door koploper Noordpool UFC in eigen huis met 1-2 te kloppen. De derby was niet bepaald hoogstaand. De Uithuizer gastheren waren niet in hun normale doen en het vrij compact spelende Stedum, dat door de buitenwacht kwalitatief hoger werd ingeschat, wist er ook geen spektakelstuk van te maken. Toch ging het team van trainer Wim Nubé er met de winst vandoor. En dat kon niet eens onverdiend worden genoemd.

Het verschil tussen beide ploegen was voor aanvang in het vrieskoude Uithuizen slechts drie punten. Om de top van de 5e klasse A in het vizier te houden, was winst voor Stedum een must. Men was echter beducht op de snelheid van de Noordpool-voorwaartsen en gaf niet meteen gas. Vanuit een gesloten defensie probeerden de voor de gelegenheid in het rood gestoken gasten speldenprikken uit te delen.

In het eerste kwart van de wedstrijd viel er voor beide doelen bitter weinig te beleven. Als er al een mogelijkheid genoemd moest worden, kwam deze op naam van Noordpool UFC. Een voorzet van Chariff Perdok werd door Michel Dries te zwak ingekopt om doelman Bert-Jan Zijlema de stuipen echt op het lijf te jagen.

Uit de eerste de beste halve kans die Stedum in de schoot werd geworpen, wisten de bezoekers meteen het volle rendement te halen. Noordpool leed knullig balverlies. Jacco Santing probeerde de bal het strafschopgebied in te krijgen, maar kwam niet ver. Het leer werd echter door Tiemen Dijk opgepikt en pardoes achter goalie Marcel Lalkens gemikt: 0-1. Het had er alle schijn van dat de sluitpost de stuiterende inzet naast dacht te kunnen kijken, maar daarin vergiste hij zich lelijk.

Coach Jur Smit greep vrij snel na de goal in. Hij vond dat zijn aanvallers te weinig lieten zien en haalde Marko van den Berg naar de kant. Frivoler spelende, nog maar 17 jaar jonge Mark Bos moest de voorste linie van nieuwe impulsen voorzien. De wissel had in zoverre succes, dat men bij Stedum toch wat onrustiger begon te spelen. Echte kansen kregen de Uithuizers echter nog steeds niet.

Na de pauze leek het duel iets meer op de derby die velen graag wilden zien. Dat gebeurde helemaal toen de gastheren langszij wisten te komen. Een vrije trap van Richard Haan verdween langs de Stedumer muur en de binnenkant van de paal tegen het nylon: 1-1. Noordpool UFC was weer terug in de race, maar kon ook na de gelijkmaker niet aantonen waarom het de ranglijst in 5A aanvoerde.

Toen Stedum opnieuw op voorsprong wist te komen moest de thuisclub meer risico’s nemen. De corner die Tiemen Dijk nam, werd in twee bedrijven door Yannick van den Berg in het doel gefrommeld: 1-2. De openheid van zaken die Noordpool UFC daarna gaf, bood de gasten alle gelegenheid om het karwei definitief af te maken. De kansen daarvoor waren rijkelijk aanwezig, maar weigerde men te benutten.

Uiteraard was men na afloop in het Stedumer kamp opgetogen over de zege. ‘Ik had me wel laten informeren over Noordpool UFC, maar kende hun ware kracht niet. We hebben ons bewust laten inzakken om ze niet de ruimte te geven om te voetballen. We wisten dat ze het dan moeilijk zouden krijgen. Ik ben van mening dat we terecht hebben gewonnen’, sprak coach Wim Nubé na afloop.

Jur Smit vond dat zijn ploeg beneden peil had gepresteerd. ‘Ik weet niet waar het aan lag. We kunnen veel beter dan dit. Dit was een koploper onwaardig. Ik baal hier behoorlijk van. Maar goed, het is niet anders. Ook dit soort wedstrijden kom je tegen. We moeten hier echter niet te lang bij stilstaan. Dit is een incident geweest, niet meer dan dat.’

* Noordpool UFC – Stedum 1-2 (0-1). Tiemen Dijk 0-1; Richard Haan 1-1; Yannick van den Berg 1-2.

No Replies to "Stedum onttroont koploper Noordpool UFC"