Beter spelend Balk vloert Omlandia

Omlandia heeft in eigen huis een gevoelige nederlaag geleden in het duel met Balk. De Friezen waren op alle fronten beter dan de Ten Boersters en hadden er zelfs geen hinder van dat er iemand, na twee keer geel te hebben ontvangen, van het strijdtoneel was verdwenen. Het werd uiteindelijk 1-3 voor de gasten.

Het eerste schot op del was van de bezoekers, maar werd door de goalie van Omlandia onschadelijk gemaakt. Vrij vlot daarna kregen de Friezen een betere mogelijkheid om de score te openen, maar nu verdween de inzet van Pieter Wijnia naast.

Het was op dat moment al wel duidelijk dat men bij Balk beter in de gaten had waar het om ging, dan bij de thuisclub. En toen waren beide teams nog maar een stijf kwartier onderweg. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat de Friezen na 21 minuten spelen op voorsprong wisten te komen. Een lange bal vanaf de zijkant van Pieter Wijnia werd door de defensie van Omlandia verkeerd getaxeerd en door Harry Deinum tegen het nylon geprikt: 0-1.

Nauwelijks zeven minuten later was het opnieuw raak. Wybren Altenburg mocht een corner nemen die tot zijn eigen verbazing in het doel belandde. Dat had nooit mogen gebeuren, maar de defensie van Omlandia had er op gerekend dat de scherp indraaiende bal in het zijnet zou belanden en deed niets. Ook daar zaten de witblauwen er dus lelijk naast: 0-2.

De gastheren probeerden wel tegengas te geven, maar deden dat niet erg overtuigend. Doelman Hessel Altenburg moest wel een paar keer handelend optreden, maar van echt groot gevaar in zijn doelgebied was geen sprake.

Het was tijdens de pauze wel duidelijk dat er iets moest gebeuren, wilde Omlandia niet kansloos opzij worden gezet. ‘Het ging na de rust ook wel iets beter, maar echt veel hadden we niet in de melk te brokkelen. Balk was gewoon beter dan ons’, vertelt trainer Freddy Strating van de Ten Boersters.

Er leek iets van hoop in de harten van Omlandia terug te keren toen Karst Geertsma zijn tweede geel kreeg voorgehouden en Balk het laatste kwart van de wedstrijd met tien man verder moest. De thuisclub probeerde druk te zetten, maar botste telkens tegen een Friese muur aan. De gasten hadden er wel wat geel voor over om zich staande te houden en daar kwamen Pieter Wijnia en Johan Geertsma  dan ook mee in aanraking.

Ondanks het feit dat Omlandia de druk opvoerde, bleef het uitkijken voor de messcherpe counters van Balk. Nadat een treffer wegens buitenspel werd afgekeurd, wist Johan Geertsma in de 76e minuut wel te scoren en besliste het duel daarmee definitief: 0-3.

Nadat Pieter Wijnia nog een goede mogelijkheid had laten liggen, was het Omlandia dat het slotakkoord op naam kreeg. Enkele minuten voor het eindsignaal werd er een overtreding op Dennis Loer gemaakt en kwam de bal op elf meter van het Friese doel te liggen. Jeroen Haan benutte de strafschop en bepaalde de eindstand daarmee op 1-3.

Strating was na afloop een teleurgesteld man. ‘We hebben terecht verloren van een beter spelend Balk. We verloren teveel persoonlijke duels en maakten onnodige fouten waardoor we vrij snel op achterstand werden gezet. Ik heb het idee dat de spelers er niet met het hoofd bij waren. Dit soort wedstrijden moeten we niet teveel hebben.’

De Ten Boersters spelen zaterdag voor de beker tegen SC Loppersum en gaan een week later op bezoek bij Winsum. Het zijn volgens Strating twee belangrijke wedstrijden. ‘Ik kan me heel goed voorstellen dat SC Loppersum er op gebrand is om ons pootje te lichten. We zullen dan ook een heel ander gezicht moeten laten zien’, aldus de oefenmeester.

* Omlandia – Balk 1-3 (0-2).
Harry Deinum 0-1; Wybren Altenburg 0-2; Johan Geertsma 0-3; Jeroen Haan 1-3 (foto: Menne Tillema).

No Replies to "Beter spelend Balk vloert Omlandia"