Doelpuntloze derby in Appingedam

De derby tussen de voordeurdelers Appingedam en De Pelikanen heeft geen winnaar opgeleverd. Het duel eindigde zonder doelpunten en was allesbehalve een echte burentwist. De confrontatie wilde maar niet op gang komen en gaf pas in de slotfase wat vuurwerk te zien. De Pelikanen kreeg in de slotfase de kans om de tweestrijd in eigen voordeel te beslissen, maar miste vanaf elf meter.

Er werden voorafgaande aan de ontmoeting heel wat bespiegelingen losgelaten op dat wat de voorlaatste Damster derby moest worden. Wie zou. Met het oog op de naderende fusie het meeste belang hebben bij klassebehoud. Feit is namelijk wel dat beide ploegen er allesbehalve florissant voorstaan in de 3e klasse C van het zaterdagvoetbal.

Bij De Pelikanen was er geen sprake van vraagtekens. De roodwitten wilden gewoon winnen. Niets meer of minder. De fusie van de beide verenigingen lijkt daar minder invloed op de sportieve prestaties te hebben dan bij de buren, waar het de laatste tijd behoorlijk rommelt.
Het duel leek maar niet op gang te willen komen, al kreeg De Pelikanen wel de betere kansen om de score te openen en dat onder andere via Reza Fambrene.

Appingedam wist daar weinig tegenover te stellen. ‘Ze haalden het tempo uit de wedstrijd en lagen vooral in de tweede helft vaker languit op het gras dan dat ze aan het voetballen waren’, sprak coach Remy van der Wal na afloop. ‘Eigenlijk was het gewoon een vervelende wedstrijd.’

Zijn collega Gerard Zeeman is het daar niet mee eens. ‘Goed was het niet, maar ik heb meer van mijn eigen team genoten dan tijdens andere wedstrijden’, liet hij weten. Toch kon ook de oud-voetballer niet verbloemen dat zijn elftal te weinig liet zien om ergens aanspraak op te kunnen maken.

‘Als er iemand had moeten winnen, dan was dat De Pelikanen. Je kunt wel stellen dat we gezwijnd hebben’, aldus Zeeman. Daarmee doelt hij in het bijzonder op de strafschop die Peli acht minuten voor tijd kreeg te nemen toen Fambrene werd aangetikt en Jeffrey de Vries vanaf elf meter het duel mocht beslissen. De strafschopnemer mikte het leer echter over de deklat en ontnam zijn team daarmee een unieke kans om de punten in de zak te steken.

Het had zelfs nog een hele dure misser kunnen worden als Kenan Aydinoglu iets lager had ingeschoten. Nu landde zijn poging op het dak van het doel en dus bleef het bij 0-0. Daarmee kon Van der Wal niet tevreden zijn. ‘Dit voelt als verlies. Op basis van onze spelopvatting hadden wij zeker moeten winnen’, vindt de oefenmeester.

Een mening die Zeeman wel kan delen. ‘Ik ben tevreden met het punt. We zijn veel te weinig voor de goal geweest om op meer dan dat aanspraak te kunnen maken. Ik kan allerlei excuses aanvoeren, maar we spelen een slecht seizoen. Dit is niet wat ik er van verwacht had.’

Over dat slechte seizoen zegt de oefenmeester het volgende: ‘De fusie speelt op de achtergrond wel degelijk mee. Daar is men op bestuurlijk niveau veel mee bezig. Enerzijds wel begrijpelijk, maar je mist daardoor wel veel steun vanuit die hoek. Ik wil graag met voetbal bezig zijn en niet met allerlei randzaken. Wat ik mijn team kwalijk neem is dat ze mentaal niet sterk zijn en dat het acceptatievermogen tot beneden het nulpunt is gedaald. Het laatste half jaar is gewoon dramatisch verlopen. Desondanks ben ik niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. We kijken na de winterstop wel of we de zaak weer op de rails kunnen krijgen. Ik maak het seizoen hoe dan ook af. Bij elke andere vereniging was ik er waarschijnlijk al lang mee gekapt, maar Appingedam is wel mijn club.’

*Appingedam-De Pelikanen 0-0

No Replies to "Doelpuntloze derby in Appingedam"