Scheidsrechter staakt thuisduel Warffum

Het duel tussen de vijfdeklassers Warffum en het bezoekende Farmsum werd na een kleine drie kwartier gestaakt. Niet vanwege wanordelijkheden of iets dergelijks, maar omdat scheidsrechter Hagenouw uit Groningen van mening was dat het veld te bevroren en dus te gevaarlijk was geworden. De Warffumers stonden op moment van staken met 1-0 aan de leiding.

Op het Warffumer veld was, ondanks de vorstige omstandigheden, in de morgenuren al een duel gespeeld. De condities waren toen beduidend minder. De fluitist had alle mogelijkheden om voor de aftrap van de middagwedstrijd het veld goed- of af te keuren, maar vond dat blijkbaar niet nodig.

En dus werd er afgetrapt en maakten de weinige toeschouwers zich op voor de confrontatie tussen twee ploegen die een gat van elf punten, in het voordeel van Warffum, tussen zich in hadden staan.

Na wat glijpartijen over en weer, waarbij in één geval Warffumer Joey Peerbolte geblesseerd van het veld verdween nadat hij zich had verstapt, liep Farmsum tegen een rode kaart aan. Andre Toxopeus werkte Gert Jan Dijkhuizen tegen het gras en kon vertrekken omdat Hagenouw vond dat er sprake was van een doorgebroken speler. Warffum maakte gebruik van de numerieke meerderheid door op voorsprong te komen dankzij een treffer van Juan Luis Bello. Hij mikte een voorzet van Dijkhuizen in het dak van het doel: 1-0.

Op een gegeven moment riep Hagenouw beide aanvoerders bij zich en klonk er ineens een fluitsignaal. Iedereen was in de veronderstelling dat het, hoewel wat aan de vroege kant, om het rustsignaal ging en wilde aan de thee. De leidsman maakte echter duidelijk dat hij de wedstrijd definitief had gestaakt. Hij vond verder spelen onverantwoordelijk, omdat het veld in zijn ogen te glad was geworden.

Beide clubs waren het niet met die beslissing eens, maar de leidsman bleef aanvankelijk bij zijn besluit. Een poosje later groeide de verbazing slechts toen de fluitist alsnog besloot om verder te gaan. Toen botste hij echter op de tegensputterende Farmsumers. Van de gasten stonden enkele spelers namelijk al lang en breed onder de douche. Omdat hen was verteld dat het duel definitief was gestaakt en zij geen trek hadden om zich nogmaals in tenue te hijsen.

En zo eindigde het duel op het Warffumer sportpark op curieuze wijze en kwam er op het wedstrijdformulier te staan dat het duel geen doorgang kon vinden vanwege de gesteldheid van het speelveld. Dat was althans de eerste uitleg. Ergens in de wandelgangen zoemde later namelijk het gerucht rond dat de arbiter de schuld van het definitief staken bij Farmsum had neergelegd omdat men daar had geweigerd verder te spelen. De fluitist kon dit zelf niet bevestigen. Hij was op het moment van schrijven van deze bijdrage niet voor commentaar bereikbaar en dus is die bewering vooralsnog niet meer dan een gerucht.

De KNVB mag nu beslissen wat er met de wedstrijd gaat gebeuren. Volgens de wandelende KNVB-almanak Klaas Smith uit Usquert, spelregelkenner bij uitstek, zal het duel normaliter vanaf het moment van staken worden uitgespeeld.

Het kan volgens de Usquerder echter ook zo zijn dat de voetbalbond de competitie op zijn beloop laat en dat de bereikte stand ook de eindstand gaat worden. ‘Maar dat hangt wel van de ranglijst af. Als beide ploegen niets te winnen of te verliezen hebben, is de kans groot dat dit scenario in werking treedt’, vertelt Smith.

Trainer Simon Bos van Warffum was allesbehalve blij met het besluit van de fluitist om een vroegtijdig einde aan het duel te maken. ‘Het veld was goed bespeelbaar en alleen aan de uiterste einden wat berijpt. Beide clubs wilden graag spelen. Natuurlijk waren er wel wat glijpartijen, maar die hadden weinig met de gesteldheid van het veld te maken. Als je elk slippertje aan een onbespeelbaar veld wijt, wordt er geen wedstrijd meer uitgespeeld.’

No Replies to "Scheidsrechter staakt thuisduel Warffum"