Appingedam zet Zeeman op de keien

De wegen van voetbalvereniging Appingedam en Gerard Zeeman scheiden zich. De tegenvallende resultaten en de lage klassering tot nu toe zijn voor het bestuur reden geweest om per direct afscheid van de Damster oefenmeester te nemen.

Donderdagavond werden de direct betrokkenen op de hoogte gebracht van het vertrek van Zeeman. Zijn assistent en goede vriend Bob Mulder kan het een etmaal na de mededeling nog maar moeilijk bevatten. ‘Dit is een klap. Hier had niemand op gerekend’, zegt hij kort en bondig.

Zeeman nam Appingedam in het seizoen 2011/2012 voor het eerst onder zijn hoede. De club had toen de zondagtak al vaarwel gezegd en begon aan een nieuwe start in de laagste klasse van het zaterdagvoetbal. Een flinke stap terug voor de tweevoudig kampioen van de hoofdklasse in het zondagvoetbal, die in de jaren negentig zijn hoogtijdagen kende, maar ook op het randje van een faillissement heeft gestaan.

De voormalige prof moest het zieltogende Appingedam weer op de rails zien te krijgen. Hij wilde de regio weer een team geven waar men trots op kon zijn. Onder zijn bezielende leiding vierden de witzwarten twee kampioenschappen op rij die hen in de derde klasse deden belanden. Daar stokte de opmars, al pakte men nog wel twee periodetitels.

Het afgelopen seizoen werd Appingedam vijfde in de 3e Klasse C en deze voetbaljaargang, het zesde op rij onder Zeeman, zit de klad er helemaal in. Uit de dertien gespeelde wedstrijden zijn slechts tien punten gehaald. Het resultaat is de dertiende en voorlaatste plaats op de ranglijst.

Het is een publiek geheim dat het binnen de Damster voetbalgelederen rommelt. Appingedam stond meerdere keren in de spotlights, maar dit had zelden met sportieve successen te maken. Er sloop iets van onvrede door de Damster gelederen. Het lijkt er zelfs op alsof een aantal spelers de naderende fusie met buurman De Pelikanen heeft aangegrepen om de handdoek nu al in de ring te gooien.

Zeeman is vaak kritisch op zijn spelersgroep geweest. Hij verweet hen onder meer een gebrek aan mentaliteit en teamspirit. En langs de lijn werd de vraag steeds vaker gesteld. Is Zeeman te lang bij Appingedam gebleven?

Zelf wil de coach niet te veel over zijn ontslag zeggen. ‘Dat lijkt me in dit stadium niet verstandig. Het moge echter duidelijk zijn dat ik dit niet begrijp. Dat geldt ook voor de overige leden van de technische staf en de spelersgroep. Zij staan nog steeds achter mij. We hebben een moeilijk half jaar achter de rug. Kennelijk is dat reden genoeg om de trainer weg te schoppen.’

Namens de spelersgroep zegt aanvoerder Roy de Groot het volgende: ‘We zijn het absoluut niet eens met dit besluit. Het ligt niet aan de trainer dat we ondermaats presteren. We hebben gewoon een klotengroep. Ik kan je verzekeren dat zelfs Louis van Gaal hier niks mee had gekund. Ik ben van mening dat een deel van de spelers Zeeman als een baksteen heeft laten vallen.’

Meest prangende vraag aan voorzitter Geert Bijleveld is wat het bestuur met het wegsturen van Zeeman wil bereiken. Waarom heeft men kortom niet tot het einde van dit seizoen willen wachten. Dan is de fusie met buurman De Pelikanen immers een feit, gaan beide clubs op in de Damster Voetbal Combinatie, kortweg ook wel DVC genoemd.

‘Dat heeft wel meegewogen, maar we willen met deze beslissing iets forceren. De resultaten zijn slecht en Zeeman is eindverantwoordelijk. Het is nu eenmaal zo dat je moeilijk een heel team kunt vervangen. We zullen aan het einde van de rit wel zien of dit het juiste besluit is geweest, aldus Bijleveld.

Wie het stokje van Zeeman overneemt is volgens de preses nog niet duidelijk. De club heeft nog even de tijd om daar over na te denken nu de winterstop is aangebroken. Zoals bestuur en technische staf ook de tijd hebben om er bij stil te staan met welke insteek men het seizoen wil voltooien. Volgens Bijleveld zal dat klassenbehoud zijn. En daar krijgt men het in Appingedam nog knap lastig mee, want ook voordeurdeler De Pelikanen staat er allesbehalve florissant voor. Sterker nog, het zou zo maar eens kunnen dat er straks, in plaats van twee, helemaal geen derdeklasser meer in Appingedam voetbalt.

No Replies to "Appingedam zet Zeeman op de keien"