Winst DIO Bedum na spannende vijfsetter

Sporthal de Beemden in Bedum was zaterdagavond het toneel van een ouderwets avondje volleybal in de Topdivisie. Na een spannende vijfsetter wist thuisclub DIO Bedum in het duel met Pelster Cito een 0-2 achterstand in een 3-2 overwinning om te zetten.

Na de pijnlijke nederlaag van een week eerder tegen koploper Sliedrecht, wilden de mannen van DIO zich revancheren tegen Pelster Cito. Het team uit Zeist heeft de afgelopen weken een sterke serie neergezet en wilde die lijn in Bedum graag doortrekken tegen het nog zoekende DIO Bedum. Coach Edwin ten Kate van de Bedumers moest het dit keer wel doen zonder libero Niels Kuypens in verband met ziekte. Zijn plek werd overgenomen door passer-loper Jan Bakker die nog steeds niet volledig van een blessure is hersteld.

Aan het begin van de eerste set keek de thuisploeg al meteen tegen een kleine achterstand aan. De passlinie van de Bedumers had veel moeite om de bal bij spelverdeler Thijs Homan te krijgen. Mede dankzij enkele fouten aan de zijde van Cito, kwam DIO toch weer op gelijke hoogte.

Dit was echter maar van korte duur. Bij een stand van 10-13 werd de eerste time-out aangevraagd. Dit had niet het gewenste effect, want de heren uit Zeist ging verder waar ze gebleven waren. Enkele wissels aan de zijde van DIO moesten het tij doen keren, maar bij een stand van 22-24 werd het setpunt benut door Cito: 22-25.

Ook in de tweede set was het spelbeeld onveranderd. Cito nam wederom de leiding en bouwde de voorsprong steeds verder uit. DIO kwam er niet aan te pas. Edwin ten Kate probeerde nog enkele wijzigingen aan te brengen, maar dit mocht niet baten. Via 7-15 en 11-20 in het voordeel van Cito kon de winst in de tweede set de ploeg niet meer ontgaan. Met 13-25 stond er een duidelijke score op het bord en was de 0-2 achterstand een feit.

Het leek erop dat het een zware avond ging worden voor DIO. Het publiek ging nog maar eens achter de thuisploeg staan. Dat bleek wel het gewenste effect te hebben. In de derde set begon DIO een stuk beter dan Cito. De pass werd beter neergelegd voor de inmiddels ingebrachte Rik Bakker. Mede dankzij een sterk spelende Michael ter Veer liepen de Bedumers uit naar 12-9. Dit gat wist DIO tot het einde vast te houden. Cito kwam nog wel terug tot 24-23, maar kon niet voorkomen dat de winst in de derde set naar de thuisploeg ging: 25-23.

DIO wist de stijgende lijn van de derde set door te zetten. Halverwege de vierde set stond het 13-9 mede dankzij een sterk serverende Rik Bakker en Thomas Heijs. Het gaatje bleef rond de vier punten in het voordeel van DIO. Pas aan het einde van de vierde set werd de genadeklap uitgedeeld. Met 25-19 werd de vierde set binnengehaald en konden beide teams zich opmaken voor de beslissende vijfde set.

Het was de thuisploeg, die mede dankzij het thuispubliek, sterker aan de set begon. Bij een stand van 8-5 werd er gewisseld van kant. Het lukte Cito wel om weer op gelijke hoogte te komen (10-10). Vanaf dat moment was het nagelbijten. Bij een stand van 14-13 stond het eerste wedstrijdpunt op het scorebord voor DIO. Een spannende rally werd vervolgens uitgeslagen door Cito, waardoor de winst in vijf sets naar de Bedumers ging. Na een korte winterstop zal DIO Bedum het op 14 januari opnemen tegen HLB/Van Daal in Den Dungen.

Coach Edwin ten Kate van DIO Bedum was uiteraard in zijn nopjes met de zege, al gaf hij naderhand toe dat het flink wat moeite had gekost. ‘Maar je ziet dat deze jongens goed met een achterstand om kunnen gaan en met de steun van dit grandioze publiek tot grote dingen in staat zijn.’

Zijn collega Johan van Zelderen was na afloop uiteraard teleurgesteld. ‘Vooraf had ik voor een punt getekend. Achteraf hadden het er misschien wel drie moeten zijn. Het ging aanvankelijk erg gemakkelijk, maar we konden onze goede fase niet vasthouden. Onze foutenlast liep gedurende de wedstrijd teveel op en daar heeft DIO goed van geprofiteerd.’

* DIO Bedum – Pelster/Cito 3-2. Setstanden 22-25, 13-25, 25-23, 25-19 en 15-13