Titel en ticket voor turnster Bo Dopma

Turnster Bo Dopma van turnclub VIOS uit Warffum reisde zaterdag af naar Heerenveen. Daar stond de derde competitiewedstrijd op het programma en vond eveneens de strijd om het provinciale kampioenschap plaats. Dopma, genomineerd voor de titel Sporttalent 2016, komt uit in de categorie pupil 2 N2 in de tweede divisie. Aan het einde van de dag kon ze lachend huiswaarts keren. Ze had niet alleen de provinciale titel weten te bemachtigen, maar had ook een ticket op zak voor de kwartfinale van het NK.

De wedstrijden vonden plaats in de hal waar Sanne Wevers en vele voorbeelden van de VIOS-turnster dagelijks trainen. Een betere motivatie om goede te presteren was voor de Noord-Groningse niet denkbaar. Het eerste toestel was de sprong. Dopma heeft de afgelopen weken veel extra trainingsuren gemaakt en dat heeft geresulteerd in een sprong van een hogere moeilijkheidsgraad.

Als eerste sprong turnde Dopma een handstandoverslag over de pegasus tot stand. Een prima sprong, alleen kwam er wel een grote hup na. Als tweede sprong ging ze voor het eerst een gestrekte salto voorwaarts met hele draai turnen. Voor de sprong scoorde ze 13.625 punten.

Met dit goede gevoel ging Dopma door naar het tweede toestel en dat was de brug. Hier turnde zij een keurige oefening. De opzwaaien hadden wat hoger uitgevoerd moeten worden, maar de streksalto af werd keurig uitgevoerd. Zij scoorde hiervoor 12.800 punten. Het goede gevoel bleef en Dopma had de zenuwen goed onder controle. Dat was wel prettig, want het derde toestel was de tien centimeter smalle balk. Dopma heeft hier de laatste weken veel extra trainingsuren aan besteed, omdat de moeilijkheidsgraad van de tegenstanders op dit toestel de twee voorgaande wedstrijden veel hoger lag.

Turnde Dopma eerst een oefening met een D-score van 4.4, nu kreeg ze voor de oefening een 5.6. De VIOS-turnster stond uiterst geconcentreerd op de balk en voerde haar nieuwe elementen strak uit. Het boogje voorover werd ook keurig uitgevoerd, maar door een kleine balansverstoring kwam ze ten val. Arabier streksprong af werd daarna weer keurig uitgevoerd en Dopma scoorde op balk 12.000 punten.

Het laatste toestel was de vloer. Waar het de twee voorgaande wedstrijden verkeerd ging, was Dopma nu vastbesloten om nu een super-oefening neer te zetten. De oefening kwam absoluut beter uit de verf. Wel was er een val met tik-tak, wat haar een punt aftrek kostte. Voor vloer scoorde zij 11.533 punten.

Met een totaalscore van 49.958 punten eindigde Dopma als zevende van het district Noord en dat was voldoende om een ticket te bemachtigen voor de kwartfinale van het NK. Dopma zal dan in Zierikzee of Reuver moeten turnen. Met de totaalscore van Heerenveen werd Dopma eveneens provinciaal kampioen 2017 en hiermee is de eerste medaille voor VIOS binnen. Trainster Sandra Bosman kijkt met succes terug op de wedstrijd.

No Replies to "Titel en ticket voor turnster Bo Dopma"