Poolster wint derby van Middelstum

In een doelpuntrijk treffen heeft Poolster gastheer Middelstum met 3-4 weten te kloppen. De thuisclub kende een dramatische start van het duel, stond binnen een kwartier met 0-3 achter, maar herstelde zich na de pauze enigszins. De inhaalrace kwam echter te laat. Met de overwinning deden de geelzwarten uit Spijk prima zaken betreffende de rangschikking. Middelstum moet als gevolg van het verlies even een stapje terug doen.

Wat er met name in het eerste kwart van het thuisduel met de gastheren aan de hand was, zal waarschijnlijk niemand ooit kunnen vertellen. Het was namelijk ronduit beschamend wat de ploeg van trainer Raymond Scholtens liet zien. De oefenmeester zat er naderhand zelf ook mee omhoog. ‘Het is onvoorstelbaar. Alles wat er maar fout kon gaan, ging de mist in. Het was verdorie net alsof we voor het eerst tegen een bal aan stonden te trappen.’

Poolster speelde het eerste kwart vol vertrouwen, was dreigend en maakte dankbaar gebruik van de chaos in de Middelstummer defensie die keer op keer aan flarden werd gespeeld. In de tweede minuut lag de bal al voor het eerst achter doelman Yoran Mus: 0-1. Vier minuten later was het voor de tweede keer raak. Nu was Johan de Groot de scherprechter. In de 15e minuut gaf Kevin Bijlsma de sluitpost het nakijken en tekende zich een sportief drama af op het Middelstummer sportpark.

Gaandeweg de eerste helft waren er wel tekenen van herstel bij de gastheren. Gerard Bronsema, Silvan Luit en Thijs Hoeksema hadden de stand een draaglijker aanzien kunnen geven, maar kwamen niet tot scoren. Toen Dennis van Dijk er in de 36e minuut 0-4 van wist te maken, leek het duel vroegtijdig te zijn beslist.  Er was, vanuit Middelstummer oogpunt nog een sprankje hoop over toen Joris Visser er 1-4 van wist te maken. Met die stand brak de rust aan.

Dat de gastheren, om maar eens een cliché te gebruiken, in het tweede bedrijf uit een heel ander vaatje zou moeten tappen was wel duidelijk. En dat werd de blauwhemden in de kleedkamer duidelijk gemaakt. Na de hervatting stond er dan ook een ander Middelstum op de grasmat. Er werd met wat meer kracht gespeeld en Poolster verloor teveel duels op het middenveld. Het uitvallen van Jeroen de Groot zorgde eveneens voor een stuk onrust in de ploeg van coach Jeroen de Munck. Hij werd vervangen door Robin Uilhoorn.

Toen Geert Bronsema er 2-4 van had gemaakt, leek het weer een echte wedstrijd te worden. Met dank aan Poolster. Dat verzuimde nadrukkelijk om de trekker definitief over te halen. Johan de Groot, Kevin Bijlsma en Dennis van Dijk hadden moeten scoren. Met name Van Dijk zal zich nog wel eens achter de oren krabben hoe het kon dat zijn vlammende schot niet in het doel terecht kwam. Hij zag vanuit het niets doelman Mus naar de bedreigde hoek vliegen. De goalie kreeg de handen op elkaar voor zijn spectaculaire redding.

Naarmate de tijd verstreek, begon het er steeds meer op te lijken dat Middelstum te kort zou komen om alsnog een goed resultaat te boeken. De blessuretijd was al aangebroken toen de thuisclub nog een corner mocht nemen. Die werd opgepakt door de Spiekster goalie Simon Dijkman, maar de sluitpost kon de bal nergens kwijt omdat hij bij het uittrappen werd gehinderd. De scheidsrechter van dienst vond dat Dijkman de bal te lang in zijn handen had gehouden en besloot Middelstum op zes meter van het doel een vrije trap toe te kennen. Die werd door Bronsema tegen het nylon gemikt: 3-4. De tijd ontbrak daarna om nog een keer aan te zetten en dus streek Poolster de winst op. Daarmee boekten de geelzwarten hun zesde competitiezege op rij. Half oktober werd er voor het laatst puntverlies (3-2) geleden. Dat was tegen Amicitia VMC.

De Munck was dan ook tevreden na het laatste fluitsignaal. ‘Op basis van de hele wedstrijd ben ik van mening dat we terecht hebben gewonnen. Middelstum speelde in het begin erg naïef en daar hebben we prima gebruik van gemaakt.’ Over het uitvallen van De Groot zegt hij: ‘Het lijkt op iets met zijn meniscus. Laten we hopen dat het niets ernstigs is. We kunnen hem namelijk goed gebruiken. Niets ten nadele van anderen, maar Jeroen is een geboren leider.’

Zijn collega Raymond Scholtens baalde behoorlijk. ‘Dit is zo zonde. We hoeven echt niet van Poolster te verliezen. Zo superieur als ze de eerste fase van het duel waren zijn ze echt niet. We hebben het zelf veel te gemakkelijk weggegeven.’ Over de inhaalrace zei hij: ‘Natuurlijk komen we goed terug en blijkt dat we echt wel kunnen voetballen. De druk op Poolster was in de tweede helft groot, maar toen was het kwaad al geschiedt. Zij zijn professioneel genoeg om de winst over de streep te trekken. De ballen verdwenen op den duur overal heen. Maar goed, dat zouden wij waarschijnlijk ook gedaan hebben. Deze nederlaag hebben we volledig aan onszelf te wijten. We stonden in het begin gewoon voor lul.’

* Middelstum – Poolster 3-4 (1-4).
Dennis van Dijk 0-1; Johan de Groot 0-2; Kevin Bijlsma 0-3; Dennis van Dijk 0-4; Joris Visser 1-4; Geert Bronsema 2-4; Geert Bronsema 3-4 (foto: Menne Tillema).

No Replies to "Poolster wint derby van Middelstum"