Topper Poolster-HS ’88 eindigt onbeslist

De topper in de 4e klasse E tussen de zaterdagclubs Poolster en HS 88 is in een 2-2 gelijkspel geëindigd. Over de hele wedstrijd bekeken kreeg dit voetbalgevecht daarmee een terechte eindstand al mocht Poolster zich, niet geheel ten onrechte, bestolen voelen. Bij een 0-1 achterstand werd de thuisclub namelijk een glaszuivere goal door de neus geboord.

Het was het weekend van de waarheid in 4E, want de top vier speelde tegen elkaar en er zouden dus wat verschuivingen in de ranglijst kunnen plaatsvinden. HS ’88 had nog een rekening met Poolster te vereffenen, want de ploeg van trainer Marcel de Groot werd afgelopen najaar in eigen huis met 1-4 opzij gezet.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Poolster. Kevin Bijlsma, uitgroeiend tot een van de uitblinkers aan Spijkster zijde, was aan de rechterkant iedereen te slim af en lepelde de bal voor het doel van Lucas Wijma. Johan de Groot leek de hoek voor het uitzoeken te hebben, maar wist het speeltuig niet de juiste richting mee te geven. Het fysiek sterkere HS ’88 was vooral dreigend middels spelhervattingen. Een van de meest geduchte wapens waren de inworpen, die zowel op links als op rechts met bijna speels gemak voor de goal van Marcel Werkman werden gedropt.

Als dit gebeurde, was het meteen alle hens aan dek in de verdediging van Poolster. In de 29e minuut was het weer eens zo ver en bleek Poolster niet in staat om de bal uit het eigen strafschopgebied weg te krijgen. Het leer viel voor de voeten van Sven Rosevink die meteen uithaalde en het speeltuig met enig fortuin langs doelman Werkman wist te frommelen: 0-1.

Poolster herstelde zich razendsnel van die dreun. Nadat Johan de Groot het doel op een haar na had gemist, leek hij in de 35e minuut wel te scoren. Kevin Bijlsma liet op links een handvol verdedigers staan alsof het pionnen waren en schoot ter hoogte van de achterlijn de bal voor het domein van Wijma. Daar had De Groot niet veel tijd nodig om de bal tegen het nylon te jagen.

De vreugde over de treffer was van korte duur. De assistent-scheidsrechter van HS ’88 had, als enige op het sportpark Oldencate, geconstateerd dat de bal de achterlijn was gepasseerd en dus werd er een doeltrap aan HS ’88 toegekend. Een blunder van formaat, want het leer kwam niet eens in de buurt van de achterlijn.

Voor de gastheren was het een flinke tegenvaller, maar ook deze klap wist men snel te verwerken. Vlak voor de thee kwam de gelijkmaker alsnog op het scorebord te staan. En weer stond de goed anticiperende Bijlsma aan de basis. Nu was hij naar rechts uitgeweken en zette hij Dennis van Dijk aan het werk. Diens eerste poging om tot scoren te komen kon nog verijdeld worden, maar in de rebound was de spits wel succesvol: 1-1.

Poolster kwam na de thee als een duveltje uit een doosje uit de kleedkamers. Voor iedereen goed en wel besefte wat er was gebeurd, had Dennis van Dijk opnieuw de roos getroffen. Hij werd op links weggestuurd en mikte de bal in de korte hoek: 2-1. Bijlsma had even later treffer nummer drie op zijn naam moeten zetten, maar strandde op de voeten van Wijma en Johan de Groot kopte rakelings over.

Het was een hele sterke fase van de gastheren, die op dat moment verzuimden om HS ’88 echt pijn te doen. Het feit dat dit niet gebeurde, bood de gasten enig perspectief op een beter resultaat. Poolster liet zich achteruit drukken en kreeg af en toe een spervuur aan schoten te verwerken waaruit de geelzwarten telkens heelhuids tevoorschijn wisten te komen. In een geval ontsnapte de thuisclub aan de gelijkmaker toen de verdediging stuk was gespeeld maar Rosevink het lege doel niet wist te doorboren.

Naarmate de tijd verstreek, kreeg HS ’88 steeds meer haast en liet het Poolster af en toe de ruimte om gevaarlijk te counteren. De Spieksters gingen daarbij te onzorgvuldig te werk, anders was het duel alsnog vroegtijdig beslist geweest. Nu bleef de dreiging van de gelijkmaker als een donkere wolk boven het speelveld hangen. In de 94e minuut maakte Jeroen de Groot een overtreding die grote gevolgen zou hebben. HS ’88 mocht schuin buiten het strafschopgebied een vrije trap nemen. De bal viel bij de tweede paal in het doelgebied en werd door Jarno Steursma via binnenkant paal tegen het nylon gewerkt: 2-2.

Poolster had de winst voor het grijpen gehad, maar liet zich de driepunter door de neus boren. Na afloop overheerste aan Spijkster zijde de teleurstelling over de gelijkmaker en de woede over de onterecht afgekeurde goal. Bij HS ’88 kon men wel leven met de remise, al besefte men ook in dat kamp dat het moeite had gekost om de geelzwarten in ieder geval opnieuw van een overwinning af te houden.

‘We hadden nog een appeltje te schillen met Poolster en kwamen voor de winst, maar wilden bovenal niet verliezen. Daar zijn we, al kostte het dan ook wat moeite, in ieder geval in geslaagd’, sprak trainer Marcel de Groot na afloop van het emotierijke voetbalgevecht. ‘Misschien dat we over een paar dagen wel vinden dat het gelijkspel terecht is, maar vooralsnog overheerst de teleurstelling. Als je alle kansen op een rijtje zet hadden we namelijk moeten winnen’, vond zijn collega Jeroen de Munck.

* Poolster – HS ’88 2-2 (1-1). Sven Rosevink 0-1; Dennis van Dijk 1-1; Dennis van Dijk 2-1; Jarno Steursma 2-2.

No Replies to "Topper Poolster-HS '88 eindigt onbeslist"