Appingedam laat koploper ontsnappen

Tussen Marum, de nummer één in de 3e Klasse C, en slotlicht Appingedam zat zaterdagmiddag om half drie een kloof van maar liefst 27 punten. Normaliter zou het voor de bezoekers dus geen al te lastige klus moeten zijn om van de Damsters te winnen. Dat pakte echter wel even anders uit. De lijstaanvoerder had de grootste moeite om de gastheren op de knieën te dwingen en mocht de handen uiteindelijk stijf dichtknijpen toen er na negentig minuten voetbal een 1-2 zege in de knip gestoken kon worden.

Appingedam heeft roerige tijden achter de rug en gaat een fusie met buurman De Pelikanen tegemoet. De voordeurdelers van het burgemeester Wellemansportpark beleven niet hun beste seizoen. De Peli’s staan voorlaatste en Appingedam is de hekkensluiter van 3C. Voorwaar geen plek waar je aan het einde van de rit wilt staan, want dan volgt onvermijdelijk degradatie. Maar wat doe je als de successen sporadisch zijn, je elkaar nog een keer tegenkomt en het spook je eigenlijk al bij de keel heeft? ‘Dan knok je je helemaal suf. Het behalen van een goed resultaat begint met strijdlust en passie. Het voor  elkaar bokje willen staan’, vertelt coach Bob Mulder van de Damsters.

En volgens Mulder doen zijn pupillen dat de laatste weken. Het enige dat uitblijft is volgens hem de beloning. De coach is van mening dat die er tegen kampioenskandidaat Marum zeker had moeten komen. De gasten hadden de grootste moeite om zich de thuisclub van het lijf te houden. Er ontstonden goede kansen voor Lars Mulder, Roy de Groot en Jaron Slagter, maar de thuisclub kende geen greintje geluk in de afwerking. En er bestaat nog altijd zoiets als een oude voetbalwet dat je vooral niet moet vergeten te scoren, omdat anders de tegenstander het wel doet.

Dat was precies wat er gebeurde. De Marumers profiteerden van een communicatiefout in de verdediging van Appingedam en schoten de 0-1 tegen het nylon. Tom Boezerooy was de man die de treffer op zijn naam mocht schrijven. De goal viel vlak voor de pauze en dat was extra zuur voor Appingedam.

Na de doelwisseling lieten de gastheren zien dat ze de tegenslag goed hadden verwerkt en werd er serieus jacht gemaakt op de gelijkmaker. Ook nu hadden de witzwarten echter geen geluk en wist Marum overeind te blijven. Ergo, na driekwart wedstrijd leek het pleit in het nadeel van Appingedam te zijn beslecht toen de gasten een vrije trap mochten nemen en Dennis Swierenga de bal met het hoofd in het Damster doel deponeerde: 0-2.

Ook na de tweede tegenslag bleef Appingedam het geloof behouden en probeerde men tot succes te komen. Tien minuten voor het laatste fluitsignaal viel dan eindelijk de meer dan verdiende treffer. Roy de Groot mocht en corner nemen, die aanvankelijk niets leek op te leveren. Het leer werd echter onvoldoende weggewerkt en belandde voor de voeten van Daniël Clarke Arcaster. Hij kapte een mannetje uit en schoot de bal met links in de kruising: 1-2.

Er bleef nog wat tijd over om ook de gelijkmaker tegen de touwen te schieten of te koppen. Wat Appingedam ook probeerde, het punt waar men minimaal recht op had wilde niet vallen. En dus had Marum het geluk van de koploper aan zijn zijde en was Appingedam het haasje.

Bob Mulder baalde behoorlijk van de nederlaag. ‘Dit hebben we niet verdiend. Aan dit duel hadden we in ieder geval een punt moeten overhouden. Maar goed, er zijn nog wat wedstrijden te gaan, waaronder tegen Niekerk en De Pelikanen. Wie weet wat er nog gebeurt. En als we aan het einde van de competitie nog steeds staan waar we nu staan? Tja, dan is het helaas niet anders.’

Op de vraag aan Mulder of de fusie in het achterhoofd meespeelt en er wellicht toch wordt overwogen om elkaar de helpende hand toe te steken, zegt de coach: ‘Daar is geen sprake van. Wij willen winnen en dat zal ook voor De Pelikanen gelden. Ik weet dat het een rare situatie is, maar we gaan elkaar geen cadeautjes geven. Dat zou competitievervalsing zijn en daar doen we niet aan.’

* Appingedam – SV Marum 1-2 (0-1). Tom Boezerooy 0-1; Dennis Swierenga 0-2; Daniël Clarke Arcaster 1-2.

No Replies to "Appingedam laat koploper ontsnappen"