Hekkensluiter Appingedam klopt Noordwolde

Hekkensluiter Appingedam heeft op eigen veld voor een stunt gezorgd door van het op de derde plaats bivakkerende Noordwolde met 2-1 te kloppen. Het was absoluut geen goede wedstrijd, maar er werd wel veel strijd en passie getoond. Door de overwinning hebben de Damsters de rode lantaarn aan buurman en fusiepartner De Pelikanen overgedragen.

In de 3e klasse C is de strijd zowel onderin als bovenin ongemeen spannend. Noordwolde moest, om de titelkansen levend te houden, in ieder geval een driepunter zien te scoren. Appingedam daarentegen heeft heel andere kopzorgen. De brigade van interim-coach Bob Mulder wil koste wat kost degradatie zien te voorkomen en dus zou er gestunt moeten worden.

Na zes minuten spelen leek Noordwolde de score te zullen openen toen verdediger Kenan Aydinoglu zich op een hoge bal verkeek en Silvan Havinga een vrije doortocht verleende naar het doel van Robbin Kuiper. De aanvaller mikte echter langs de verkeerde kant van de paal. Vier minuten later liet Swendly Martina namens Appingedam een kanonskogel van zijn voet vertrekken. Goalie Martin Oltmans moest zich behoorlijk strekken om de bal naast te kunnen werken.

Het duel viel daarna even in een spreekwoordelijke windstilte, die echter niet lang duurde. Zonder dat er sprake was van hoogstaand voetbal, ontstonden er tussen de 20e en 28e minuut opnieuw mogelijkheden om het duel open te breken. Namens Noordwolde hadden Marco Vos  en Dannick Meima snode plannen, maar zagen hun schoten over de deklat en in het zijnet verdwijnen.

Net op het moment dat iedereen de gasten de openingsgoal had toegedicht, sloeg de thuisclub toe. Een voorzet van Kevin Reiffers glipte door de vingers van doelman Oltmans en belandde aan de andere kant van het strafschopgebied bij Joachim Douma. Hij leverde het leer in bij Doan Ibraimi. De spits bedacht zich geen moment en schoot raak: 1-0.

De vreugde over de openingsgoal duurde precies drie minuten. Toen werd de bal namelijk op elf meter van Kuipers gelegd omdat Douma zijn opponent Havinga tegen het gras had gekwakt. De penalty werd door aanvoerder Vos tegen het nylon geschoten: 1-1.

En nog was de koek niet op, want Aydinoglu probeerde het ook maar eens van afstand. Zijn pegel ging via de vingertoppen en de lat over het doel van Noordwolde. De aansluitende corner leverde niets op. Net toen iedereen dacht dat er met een gelijke stand gerust zou worden, was het andermaal raak. Noordwolde kreeg de bal maar niet uit het strafschopgebied weg en vervolgens was het Ibraimi die alle gelegenheid kreeg om zijn tweede van de middag te laten aantekenen: 2-1.

Het ondermaats presterende Noordwolde moest na de thee iets verzinnen om het duel om te draaien en besloot eerder druk te zetten. Dat leidde al snel na de hervatting tot een drietal kansen die echter niet het gewenste resultaat opleverden. Appingedam voetbalde zich iets onder de druk weg en had door het aandringen van Noordwolde de wedstrijd al in een vroeg stadium in het slot moeten gooien. Invaller Dodo de Jong stond binnen een tijdsbestek van vier minuten twee keer oog in oog met goalie Oltmans, maar verzuimde de trekker over te halen. Ook tweevoudig doelpuntenmaker Ibraimi kreeg nog een dot van een kans, maar zag deze in schoonheid sterven.

Het missen van de opgelegde mogelijkheden had Appingedam duur kunnen komen te staan als Noordwolde in de slotfase wat meer fortuin had gekend. De gasten gingen echter te gehaast op jacht naar de gelijkmaker en verloren het overzicht. De keren dat ze wel gevaarlijk werden, en dat was vooral uit spelhervattingen, stond doelman Kuipers op zijn plaats. Hij verrichtte een aantal prima reddingen en hield zijn ploeg daarmee op de been.

Wat trainer Roy Kamps ook probeerde, hij kreeg zijn manschappen niet op de rit en moest uiteindelijk bekennen dat Noordwolde zich niet van zijn beste kant had laten zien. ‘Ik baal hier ontzettend van. Als we onze kansen in de eerste helft hadden benut, was er niets aan de hand geweest.  We komen door persoonlijke fouten tot twee keer toe op achterstand en moeten teveel repareren. Na de rust hebben we het nog wel geprobeerd door hoger druk te zetten, maar het kwam er gewoon niet uit. Het kampioenschap kunnen we nu wel vergeten. We moeten os nu op de nacompetitie richten.’

Collega Bob Mulder vertelde vlak na de wedstrijd dat hij hoofdpijn had gekregen van de spanning. ‘Het was absoluut niet goed wat we hebben laten zien en het was voor mijn gevoel veel te spannend, maar wat ben ik blij dat we gewonnen hebben. Een aantal spelers zat niet goed in de wedstrijd, maar dat heeft met gebrek aan zelfvertrouwen te maken. Deze zege is in ieder geval het bewijs dat we op de goede weg zijn. Appingedam leeft nog. We gaan er de komende weken alles aan doen om klassenbehoud veilig te stellen.’

* Appingedam – Noordwolde 2-1 (2-1). Doan Ibraimi 1-0; Marco Vos (strafschop) 1-1; Doan Ibraimi 2-1

No Replies to "Hekkensluiter Appingedam klopt Noordwolde"