Winsum laat koploper HZVV glippen

Winsum heeft zaterdag op eigen veld verzuimd om voor een surprise te zorgen in de wedstrijd tegen koploper HZVV. De kampioenskandidaat uit Hoogeveen was maar een helft in goeden doen en wist toen ook op voorsprong te komen. Na de pauze drong Winsum meer aan. Kreeg het de meer dan verdiende gelijkmaker en leek zelfs op weg naar meer, maar stond aan het einde van de rit toch nog met lege handen en stak HZVV een enigszins gelukkige 1-2 overwinning in de zak.

Op voorhand was wel duidelijk dat de thuisclub voor een loodzware opgave zou staan. Aan de andere kant, waarom zou er geen stunt in zitten. De ploeg uit Hoogeveen had de laatste tijd immers ook al wat punten gemorst. Het team van trainer Karlo Meppelink kon zich niet nog een misstap veroorloven.

Het zelfde gold eigenlijk net zozeer voor de gastheren. De duels tegen VEV ’67, Gorecht en Balk leverden geen enkel punt op. Er moest dus een succesje komen. Met de wetenschap dat HZVV moest winnen en de groenzwarten ook een goed resultaat nodig hadden om zichzelf wat meer lucht te verschaffen, kon het publiek op een aantrekkelijke pot voetbal rekenen.

De eerste opwinding ontstond toen Jordy Beeksma zijn tegenstrever Rick Schaaphok torpedeerde. Het leverde de Drent een gele prent op. Niet veel later was Schaaphok dicht bij de openingstreffer, maar schoot voorlangs. Naarmate de eerste helft vorderde, eisten de gasten het betere van het spel op, maar bleef het uitkijken geblazen. Na een hakballetje van Schaaphok dacht Thomas Kauw de wedstrijd open te breken, maar ook hij kwam niet tot succes.

De eerste de beste kans die HZVV kreeg, betekende ook meteen een treffer. Op links was de razendsnelle Marlon Luchtenberg iedereen te snel af. Zijn voorzet kwam uiteindelijk voor de voeten van Arjan Akkerman terecht, die verwoestend uithaalde: 0-1.

Ook na die tegenslag kreeg Winsum nog een goede mogelijkheid toen Schaaphok voor de neus van goalie Hidde Streutker werd gezet. De aanvaller wist niet meer dan een slap schot te produceren. Het was het laatste wapenfeit in een eerste helft die vermakelijk was om te zien en waarin het technisch betere HZVV moeite had met de fysieke kracht van de goed meevoetballende Winsumers.

Na de doelwisseling hadden de bezoekers iets meer voordeel van de dwars over het veld staande harde wind en was het dicht bij een tweede goal. De omhaal van Frank Strijker verdween echter over de deklat.

Winsum verstopte zich geenszins en ging verwoed op jacht naar de gelijkmaker. Eigenlijk mocht HZVV zich gelukkig prijzen dat de thuisclub allesbehalve zuinig met de kansen omsprong, anders was het een hele vervelende middag voor de kampioenskandidaat geworden.

Na een pass van Maikel Hoormann werd de weg vrij gemaakt voor Rick Schaaphok. De zwoegende, vaak opportunistische aanvaller was zijn tegenstander kwijt en leek richting doel te kunnen lopen, maar stapte op de bal en liet daarmee de kans op succes liggen. Nog geen minuut nadat Wouter Bloem het veld had betreden, hij verving Tom Dijkman, bood de invaller teamgenoot Marcel Pannekoek de gelegenheid om te scoren. Ook hij verzuimde de trekker over te halen. Met Bloem kwam er overigens beduidend meer dreiging in het spel van de thuisclub. Hij was buiten de basis gelaten omdat hij niet helemaal fit zou zijn, maar uit niets bleek dat Bloem ergens hinder van ondervond.

In d 64e minuut was het dan eindelijk raak voor de gastheren. Een ingooi van Thomas Kauw leidde tot een korte combinatie met Maikel Hoormann. Kauw mocht de bal voor het doel lepelen en zag doelman Streutker de bal met de vingertoppen richting tweede paal tikken. Daar stond de geheel vrij staande Pannekoek klaar om met het hoofd doeltreffend uit te halen: 1-1. Gezien het spelbeeld een meer dan verdiende gelijkmaker.

In de periode na de tweede goal van de middag kreeg Winsum via Wouter Bloem nog wat mogelijkheden om te scoren, maar verder dan het zijnet en een schot over de deklat kwam hij niet. Het had zo mooi kunnen zijn voor de thuisclub, maar het werd niks. In de 87e minuut werd de bal vanaf de rechterkant door Reza Hosseini voor het Winsumer doel gelepeld. Doelman Germen Bouwman tikte de bal bij de tweede paal weg, maar het speeltuig viel voor de voeten van de 18-jarige Daymen Doldersum. Hij tekende voor de 1-2 en bezegelde daarmee het lot van Winsum.

De gastheren probeerden nog van alles, kwamen zelfs nog tot twee schoten die rakelings over de deklat vlogen, maar het verlies was daar. Sneu voor de ploeg van trainer Robert Bos,, die op zijn minst een punt hadden verdiend.

‘We hebben onszelf tekort gedaan. Op basis van de kansenverhouding hadden we meer aan deze confrontatie moeten overhouden. We hebben aangetoond dat we het ook een ploeg als HZVV lastig kunnen maken. De beloning is jammer genoeg uitgebleven’, sprak Bos na afloop van het duel.

Zijn collega Karlo Meppelink sprak van een gelukkige zege: ‘We wisten dat het een lastige opgave zou worden om Winsum te kloppen en dat is gebleken. Ik ben van mening dat we de eerste helft de beter voetballende ploeg waren, maar daar was na de rust niet veel meer van over. De winnende viel laat, maar ik ben er niet minder blij mee.’

* Winsum – HZVV 1-2 (0-1). Arjan Akkerman 0-1; Marcel Pannekoek 1-1; Daymen Doldersum 1-2.

No Replies to "Winsum laat koploper HZVV glippen"