Jan Huib Veninga vierde op NK roeien

Op de Bosbaan in Amsterdam is afgelopen weekend gestreden om de nationale titels in de kleine nummers. De skiff, voor één roeier met twee riemen en de twee zonder stuurman, met daarin twee roeiers die elk een riem vasthouden. Voor roeivereniging Neptunus uit Delfzijl kwam Jan Huib Veninga aan de start in het veld jongens 15/16 jaar. Hij bereikte een verdienstelijke vierde plaats.

Door het grote aantal inschrijvingen moest er op vrijdagavond eerst een timetrial gevaren worden. De 36 deelnemers moesten één voor één een afstand van 1900 meter afleggen. De 24 snelste roeiers veroverden een plaats in de kwartfinale van zaterdag. Veninga wist zich met een zesde tijd ruimschoots te kwalificeren.

In de kwartfinale, waarin zes boten naast elkaar over een afstand van 2000 meter varen, was een plaats bij de eerste drie nodig om door te gaan naar de halve finale. Nadat hij het grootste gedeelte van de wedstrijd op de tweede plaats lag, wist hij door een sterke eindsprint zijn race te winnen en ging met de tweede tijd naar de halve finale.

De halve finale aan het einde van de zaterdagmiddag leek een kopie te worden van de kwartfinale. Na 1500 meter lag Veninga nog 3,4 seconden achter op de nummer een. De eindsprint was weer sterk, maar op de streep was er nog een seconde over van de achterstand. Goed genoeg voor een plaats in de A-finale met de derde tijd in totaal en een nieuw persoonlijk record.

De finale op zondagmiddag was op papier een spannende aangelegenheid. De tijden uit de halve finales lagen dicht bij elkaar. Het eerste deel van de race verliep minder voortvarend dan gehoopt en na 1000 meter lag de roeier van Neptunus vierde, ruim acht seconden achter de leider. De tweede duizend meter voer hij sneller dan alle andere deelnemers maar het verschil was inmiddels te groot waardoor hij, met een persoonlijk record, als vierde over de streep kwam en net naast de medailles greep.

Op grond van de eerdere prestaties was op meer gehoopt. Maar, zoals Veninga na de eerste teleurstelling terecht opmerkte: ‘Vierde van Nederland is eigenlijk best heel goed.’ En dat was het zeker.

No Replies to "Jan Huib Veninga vierde op NK roeien"